Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, a cărei președinte este istoricul dărăbănean Dorin Dobrincu, a luat cunoștință cu stupoare și dezamăgire de măsurile economice vizate de partidul Uniunea Salvați România în programul de guvernare, se precizează într-un comunicat al asociației.
Domnul Andrei Caramitru, consilierul președintelui USR, Dan Barna, propune reinventarea economiei printr-un pachet al taxelor de muncă, între care figurează și încurajarea tinerilor care vor să se mute într-un oraș mai mare: „Spre exemplu, când cineva se mută din Bacău și vrea un job în Cluj sau București, în primii trei ani trebuie să plătească taxe cu 50% mai mici pentru a putea să se dezvolte”.
Prin urmare, USR își asumă, sub o formă ușor schimbată, controversata politică a relocării forței de muncă din zone nedezvoltate către polii economici în plin avânt, propusă și pusă în practică de guvernul tehnocrat în urmă cu trei ani, măsură legislativă aflată încă în vigoare. A fost și este o mare eroare politică, cu consecințe sociale deosebite.
Considerăm că această perspectivă, care defavorizează Moldova – aflată și așa sub o puternică presiune migraționistă externă–, continuă și completează politica PSD de amplificare a decalajelor regionale. Drept consecință, sunt blocate șansele de dezvoltare ale acestei regiuni izolate, aflată într-un îngrijorător proces de depopulare și marcată de o flagrantă și inacceptabilă inechitate în alocarea fondurilor bugetare pentru investiții în infrastructură.
Solicităm USR, ca de altfel și celorlalte partide, să includă în programele de guvernare măsuri pentru păstrarea oamenilor activi în Moldova prin înlesniri financiare, scutiri de taxe pentru potențiali investitori în regiune. De exemplu, supunem atenției conducerii USR, în speță analizei dlui Andrei Caramitru, a următoarei idei, mult mai eficientă în anularea decalajelor regionale, ce pot crea pe viitor efecte sociale necontrolate:
„Agenții economici care își relochează sediul fiscal și centrele de producție din București, Cluj-Napoca sau din alte mari orașe sudice și vestice, în Moldova, vor beneficia, în primii cinci ani de activitate, de o reducere cu50% a taxelor și impozitelor datorate statului.”
Moldova nu trebuie redusă la un simplu rezervor de forță de muncă pentru orașele și regiunile care au beneficiat de poziția lor politică, administrativă, geografică și de rețele clientelare, netransparente și transpartinice în cadrul României. Relansarea țării poate avea loc în mod real prin măsuri economice, fiscale și sociale, care să le permită regiunilor dezavantajate până acum să recupereze decalajele.
O repetăm: amânarea construirii de autostrăzi în Moldova, care să-i permită relansarea dezvoltării, inechitatea bugetară (recent județul Teleorman a primit un buget dublu față de județul Iași pentru drumuri, deși Iașul are cea mai extinsă rețea rutieră județeană din țară) și fenomenul de neoprit al emigrării (25 % din locuitori au părăsit regiunea) vor crea dezechilibre sociale grave, cu reacții greu de bănuit acum.
Măsura gândită de USR nu rezolva problemele, ci le adâncește, au conchis reprezentanții Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
Ultimele articole
Organizatorii ZN deschid atelierele pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova

Anul trecut, Asociația Nord cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, al Societății de Studii Istorice din România, al Primăriei Darabani și al mai multor parteneri din mediul privat, au inițiat un proiect pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova. Situația pandemică a ținut lucrurile în loc. Însă, anul acesta, inițiatorii au decis să organizeze o serie de ateliere pentru pregătirea șantierului, structurate după următorul program ... continuare »
Captură uriașă de țigări pe malul Prutului. Contrabandiștii au fugit în pădure FOTO

Polițiștii de frontieră botoşăneni au descoperit și confiscat, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competenţă, 22.477 de pachete cu ţigarete de contrabandă în valoare de peste 315.000 de lei.
În data de 04 aprilie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani, acţionând în vederea valorificării unor informaţii, au organizat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete, în zona de c ... continuare »
MASA BUCURIEI O nouă campanie umanitară organizată de prof. Vasile Postolachi în colaborare cu Casa Andrei

Recent, cei doi dărăbăneni și-au propus să ofere o masă caldă și alimente mai multor persoane sau familii, care din diferite pricini, trec prin momente dificile, sub sloganul „Masa bucuriei – Dăruiește un meniu pentru un suflet nevoiaș și noi i-l vom duce”. Cei care doresc să facă o faptă bună pot achita la restaurant „Casa Andrei” costul unui meniu, care este de 15 lei, iar la final de săptămână, cei doi împart meniurile oamenilor nevoiași din ... continuare »
Colete cu peste 4000 de pachete de țigări abandonate în Teioasa. Un tânăr de 18 ani anchetat pentru contrabandă

Polițiștii de frontieră botoşăneni au descoperit și confiscat, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competenţă, 4.460 de pachete cu ţigarete de contrabandă în valoare de peste 62.000 de lei.
În data de 21 martie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani și cei din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, acţionând în vederea valorificării unor informaţii ... continuare »
USR Darabani cere mai multă transparență Primăriei și instituțiilor subordonate DOCUMENT

Consilierul Local Dan Tîrniceru-Ifrim a depus în 19 martie la Registratura Primăriei Darabani proiectul de hotărâre, sperând să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local din data de 25 martie a.c. Reprezentanții formațiunii politice, condusă la Darabani de avocatul Ciprian Grigoraș, vor să oblige Primăria Darabani să înființeze pe pagina proprie de internet, un meniu special numit ”TRANSPARENTA INSTITUTIONALA”, unde ar urma să fie ... continuare »