Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, a cărei președinte este istoricul dărăbănean Dorin Dobrincu, a luat cunoștință cu stupoare și dezamăgire de măsurile economice vizate de partidul Uniunea Salvați România în programul de guvernare, se precizează într-un comunicat al asociației.
Domnul Andrei Caramitru, consilierul președintelui USR, Dan Barna, propune reinventarea economiei printr-un pachet al taxelor de muncă, între care figurează și încurajarea tinerilor care vor să se mute într-un oraș mai mare: „Spre exemplu, când cineva se mută din Bacău și vrea un job în Cluj sau București, în primii trei ani trebuie să plătească taxe cu 50% mai mici pentru a putea să se dezvolte”.
Prin urmare, USR își asumă, sub o formă ușor schimbată, controversata politică a relocării forței de muncă din zone nedezvoltate către polii economici în plin avânt, propusă și pusă în practică de guvernul tehnocrat în urmă cu trei ani, măsură legislativă aflată încă în vigoare. A fost și este o mare eroare politică, cu consecințe sociale deosebite.
Considerăm că această perspectivă, care defavorizează Moldova – aflată și așa sub o puternică presiune migraționistă externă–, continuă și completează politica PSD de amplificare a decalajelor regionale. Drept consecință, sunt blocate șansele de dezvoltare ale acestei regiuni izolate, aflată într-un îngrijorător proces de depopulare și marcată de o flagrantă și inacceptabilă inechitate în alocarea fondurilor bugetare pentru investiții în infrastructură.
Solicităm USR, ca de altfel și celorlalte partide, să includă în programele de guvernare măsuri pentru păstrarea oamenilor activi în Moldova prin înlesniri financiare, scutiri de taxe pentru potențiali investitori în regiune. De exemplu, supunem atenției conducerii USR, în speță analizei dlui Andrei Caramitru, a următoarei idei, mult mai eficientă în anularea decalajelor regionale, ce pot crea pe viitor efecte sociale necontrolate:
„Agenții economici care își relochează sediul fiscal și centrele de producție din București, Cluj-Napoca sau din alte mari orașe sudice și vestice, în Moldova, vor beneficia, în primii cinci ani de activitate, de o reducere cu50% a taxelor și impozitelor datorate statului.”
Moldova nu trebuie redusă la un simplu rezervor de forță de muncă pentru orașele și regiunile care au beneficiat de poziția lor politică, administrativă, geografică și de rețele clientelare, netransparente și transpartinice în cadrul României. Relansarea țării poate avea loc în mod real prin măsuri economice, fiscale și sociale, care să le permită regiunilor dezavantajate până acum să recupereze decalajele.
O repetăm: amânarea construirii de autostrăzi în Moldova, care să-i permită relansarea dezvoltării, inechitatea bugetară (recent județul Teleorman a primit un buget dublu față de județul Iași pentru drumuri, deși Iașul are cea mai extinsă rețea rutieră județeană din țară) și fenomenul de neoprit al emigrării (25 % din locuitori au părăsit regiunea) vor crea dezechilibre sociale grave, cu reacții greu de bănuit acum.
Măsura gândită de USR nu rezolva problemele, ci le adâncește, au conchis reprezentanții Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
Ultimele articole
Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, etapa pe Protopopiatul Darabani VEZI cine sunt câștigătorii

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
Veteranii, sărbătoriți și la Viișoara ”Sunt gesturi mici, dar cu o încărcătură emoțională deosebită” FOTO

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »
Rareș Mandache, premiantul țării la istorie: ”Tata nu a realizat pe moment ce s-a întâmplat, mama era în culmea fericirii”

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
ACS UNIREA CURTEȘTI-ACS SPORTING DARABANI 1-3 Sloi de fotbal FOTO

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »
CULOARE ȘI VOIE BUNĂ la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” din Viișoara GALERIE FOTO

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »