Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, a cărei președinte este istoricul dărăbănean Dorin Dobrincu, a luat cunoștință cu stupoare și dezamăgire de măsurile economice vizate de partidul Uniunea Salvați România în programul de guvernare, se precizează într-un comunicat al asociației.
Domnul Andrei Caramitru, consilierul președintelui USR, Dan Barna, propune reinventarea economiei printr-un pachet al taxelor de muncă, între care figurează și încurajarea tinerilor care vor să se mute într-un oraș mai mare: „Spre exemplu, când cineva se mută din Bacău și vrea un job în Cluj sau București, în primii trei ani trebuie să plătească taxe cu 50% mai mici pentru a putea să se dezvolte”.
Prin urmare, USR își asumă, sub o formă ușor schimbată, controversata politică a relocării forței de muncă din zone nedezvoltate către polii economici în plin avânt, propusă și pusă în practică de guvernul tehnocrat în urmă cu trei ani, măsură legislativă aflată încă în vigoare. A fost și este o mare eroare politică, cu consecințe sociale deosebite.
Considerăm că această perspectivă, care defavorizează Moldova – aflată și așa sub o puternică presiune migraționistă externă–, continuă și completează politica PSD de amplificare a decalajelor regionale. Drept consecință, sunt blocate șansele de dezvoltare ale acestei regiuni izolate, aflată într-un îngrijorător proces de depopulare și marcată de o flagrantă și inacceptabilă inechitate în alocarea fondurilor bugetare pentru investiții în infrastructură.
Solicităm USR, ca de altfel și celorlalte partide, să includă în programele de guvernare măsuri pentru păstrarea oamenilor activi în Moldova prin înlesniri financiare, scutiri de taxe pentru potențiali investitori în regiune. De exemplu, supunem atenției conducerii USR, în speță analizei dlui Andrei Caramitru, a următoarei idei, mult mai eficientă în anularea decalajelor regionale, ce pot crea pe viitor efecte sociale necontrolate:
„Agenții economici care își relochează sediul fiscal și centrele de producție din București, Cluj-Napoca sau din alte mari orașe sudice și vestice, în Moldova, vor beneficia, în primii cinci ani de activitate, de o reducere cu50% a taxelor și impozitelor datorate statului.”
Moldova nu trebuie redusă la un simplu rezervor de forță de muncă pentru orașele și regiunile care au beneficiat de poziția lor politică, administrativă, geografică și de rețele clientelare, netransparente și transpartinice în cadrul României. Relansarea țării poate avea loc în mod real prin măsuri economice, fiscale și sociale, care să le permită regiunilor dezavantajate până acum să recupereze decalajele.
O repetăm: amânarea construirii de autostrăzi în Moldova, care să-i permită relansarea dezvoltării, inechitatea bugetară (recent județul Teleorman a primit un buget dublu față de județul Iași pentru drumuri, deși Iașul are cea mai extinsă rețea rutieră județeană din țară) și fenomenul de neoprit al emigrării (25 % din locuitori au părăsit regiunea) vor crea dezechilibre sociale grave, cu reacții greu de bănuit acum.
Măsura gândită de USR nu rezolva problemele, ci le adâncește, au conchis reprezentanții Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
Ultimele articole
AlternoSFERA electrizantă la Zilele Nordului GALERIE FOTO & VIDEO
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Nume importante din muzică, film, teatru, jurnalism și urbanism se reunesc în cadrul ZN de la Darabani
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
VEZI componența noului Consiliu Local Darabani, majoritar GALBEN, cu câteva ”nuanțe” de ROȘU
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani.
Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Gîrbaci își zdrobește contracandidații ”N-am inventat noi nici roata, nici apa caldă”
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii.
Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
38,23 % prezență la vot la Darabani. VEZI lista completă a candidaților dărăbăneni
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »