Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Deputatii liberali au votat crutarea celor 30 de judecatorii si parchete, dar orasul Darabani nu a scapat de emotii

Deputaţii PNL, membri în Comisia juridică, au votat ieri, 7 aprilie 2014, respingerea proiectului legislativ privind desfiinţarea a 30 de judecătorii şi parchetele pe lângă acestea, printre care se regăsesc şi instituţiile legii din Darabani. Iniţiativa legislativă pe care liberalii o consideră a fi „în dispreţul principiului supremaţiei legii şi împotriva prevederilor constituţionale” urmează să fie supusă votului în plen. „Dacă în Guvernul Boc au fost desfiinţate spitale, acum, în Guvernul Ponta III, se doreşte desfiinţarea unor instanţe” se arată într-un comunicat de presă emis de deputatul Colegiului Darabani, Costel Şoptică, pe care îl redăm în continuare:
Accesul la justiţie este un drept fundamental, regăsit în mod expres în prevederile art.21 din Constituţia României. Acest drept fundamental este un drept pozitiv, adică un drept pentru a cărui realizare statul trebuie să intervină alocând resurse materiale şi de personal. Singurele limitări acceptate ale acestui drept sunt date de limitele resurselor economice şi sociale pe care statul le are la un moment dat! Altfel spus, dacă şi numai dacă nu există resurse, statul poate limita accesul liber la justiţie.
Nu există un studiu de impact privind efectele economico-sociale ale proiectului
La un calcul simplu, prin desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti sunt afectaţi: aproximativ 1 milion de cetăţeni justiţiabili, "rearondaţi", şi aproximativ 500 de magistraţi şi funcţionari ai justiţiei "relocaţi" la alte instanţe.Totodată, decizia desfiinţării unui număr de 30 judecătorii şi parchete de pe lângă judecătorii nu este justificată de costul funcţionării acestor instituţii, mai ales că România a avut anul trecut o creştere economică ce se preconizează a se repeta şi în acest an. Mai mult, cheltuielile au fost incluse în bugetul de stat aprobat pentru 2014 şi există soluţii pentru diminuarea lor, precum reducerea sau eliminarea diurnei de deplasare a magistraţilor, care, în foarte multe judecătorii, ajunge la o sumă semnificativă. Judecătoriile propuse spre desfiinţare au raportat, în medie, 2.500-2.700 de dosare înregistrate anual, ceea ce înseamnă un total de 75.000-80.000 de dosare.
Cetăţenii vor avea de parcurs distanţe mai mari pentru a-şi căuta dreptatea
Membrii PNL care au depus amendamente în Comisia juridică referitoare la desfiinţarea judecătoriilor au subliniat că, prin desfiinţarea celor 30 de judecătorii, va creşte distanţa pe care cetăţenii arondaţi vor fi obligaţi să o parcurgă până la cea mai apropiată judecătorie. Instituţiile europene au recomandat României îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi nicidecum desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti. Studiile arată că în Uniunea Europeană nu există o tendinţă clară în ceea ce priveşte evoluţia numărului de instanţe judecătoreşti de prim grad, echivalentul judecătoriilor noastre.
Pe lista judecătoriilor incluse în anexa la Proiectul de Lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea figurează şi judecătoria de la Darabani. Desfiinţarea Judecătoriei Darabani ar afecta serios populaţia din zonă, pentru care accesul la justiţie ar putea fi drastic limitat din cauza distanţelor mari pe care oamenii ar trebui să le parcurgă până la cele mai apropiate instanţe din judeţ. Situaţia devine şi mai grea, dacă ţinem seama de faptul că Darabani are jurisdicţie pe zona cea mai îndepărtată de reşedinţa de judeţ. În plus, Judecătoria Darabani are graniţă cu două state extracomunitare, Republica Moldova şi Ucraina, ceea ce presupune că are activităţi specifice ce necesită mare experienţă.
Prin desfiinţarea Judecătoriei Darabani, se aduce atingere accesului la justiţie pentru populaţie din cauza distanţelor mari ce trebuie parcurse până la noile instanţe. Raportul „Sisteme judiciare din Europa: Eficienţa şi calitatea justiţiei” elaborat de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ), ediţia 2012, atrage atenţia că accesul la justiţie nu poate fi limitat la resursele financiare, ci este de asemenea legat de accesul geografic la justiţie. Criticile vizează numai “volum mic de activitate” şi imposibilitatea alocării de fonduri, urmare a intrării în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală.
Argumentul pentru păstrarea judecătoriei Darabani respectă principiul constituţional: justiţia mai aproape de oameni. Pentru Judecătoria din Darabani, precum şi pentru celelalte 29 de judecătorii şi parchete propuse spre desfiinţare, statul a avut resurse chiar şi în perioada de vârf a crizei economice, astfel că se pune întrebarea de ce nu avem cu adevărat resurse pentru funcţionarea acestora acum, după ce guvernul actual spune că am avut o creştere economică de 3,5%.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”