Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ACASA LA LEON DANAILA "Am iubit Darabaniul atat de mult, incat am zis ca acolo vreau sa mor" FOTO


 
"Despre el s-au scris zeci de pagini, dar nu pot epuiza tot ce se poate scrie. S-au filmat alte zeci de interviuri, dar cu fiecare secvenţă în parte, privindu-l, simţi că viaţa o ia de la capăt. Fiecare an din biografia lui e o pildă, o lecţie de trăire", scrie Florentina Toniţă în cadrul unui reportaj de excepţie realizat la Muzeul academicianului dărăbănean Leon Dănăilă cu ocazia Festivalului Zilele Nordului.

Dar nimic nu se compară cu senzaţia de linişte, pace, tihnă atunci când calci pragul casei academicianului Leon Dănăilă, de la Darabani. Un muzeu pe care îl străbat sub îndrumarea generoasă a poetului Victor Teişanu, director al Bibliotecii Orăşeneşti şi custode, organizator şi prieten drag al doctorului.

Casa, care a aparţinut părinţilor medicului Leon Dănăilă, nu este un muzeu în sine, cu rigorile şi normele stricte pe care le impune o instituţie ca atare. Şi asta pentru că un muzeu nu poate contabiliza, nu poate inventaria, depozita sau expune sufletul unui om. Or casa de la Darabani este Acasa unui suflet. Obiecte personale, cadouri primite de-a lungul timpului, trofee, diplome, suveniruri din toate colţurile lumii. Toată viaţa unui om, dăruită semenilor.

"După dispariţia părinţilor, casa a fost donată Primăriei Darabani, cu condiţia ca ea să devină casă memorială la momentul oportun sau muzeu închinat activităţii doctorului. Amenajarea muzeului propriu-zis a avut loc în vara anului 2003, în august acelaşi an au venit primii vizitatori. Noi am conceput împărţirea spaţiului după câteva criterii subiective. Am păstrat într-o cameră amintirea copilăriei, cu bunuri şi cu obiecte ce au aparţinut acestei familii: oglinzi, fotografii, paturi, obiecte de mobilier originale, caiete şi manuale din perioada şcolarităţii marelui profesor", ne conduce Victor Teişanu prin încăperile mici şi cochete.

Cămăruţa din stânga păstrează atmosfera din casa părintească. Paturile, aparatul de radio vechi, blidarul cu vase. Jos, în prelungă odihnă, maşina de cizmar a bătrânului tată şi un calapod. O spirtieră veche, pe care medicul a folosit-o în studenţie, trimite privirea spre zecile de caiete cu însemnări, din anii de şcoală sau de studiu individual. Pitit după peretele cu soba, zăresc cuptorul pe care dormeau copiii. 

"Ca cizmar, tatăl nu era chiar lipsit de mijloace. Nu era foarte bogat, dar reuşea să strângă banii pentru a-şi creşte cei trei copii. Dovadă că toţi copiii au făcut studii superioare", spune Victor Teişanu arătând spre tabloul de pe perete. Trei fraţi aruncă priviri pătrunzătoare, dar calde în acelaşi timp. Mai trăiesc doi: medicul şi chimistul, fratele matematician a murit.

În camera trofeelor, un citat reprezentativ sprijină şi justifică, parcă, toţi anii de muncă, sacrificiu, lipsuri, studii şi cercetări: "Pentru mine, viaţa înseamnă ceilalţi!".



Titluri, medalii, decoraţii, recunoaşteri naţionale şi internaţionale, de ordinul sutelor, alte sute nu se pot expune din cauza spaţiului limitat. La care se adaugă munca titanică, activitatea ştiinţifică extraordinară. Invenţiile şi inovaţiile.

"Are 28 de invenţii şi inovaţii, aplicate în marile institute din stranătate, mai mult decât în România, pentru că toate impun tehnici superioare pentru a fi implementate", îmi spune Victor Teişanu indicându-mi apoi o cutiuţă mică, pe un raft: Capsula Timpului. "Cineva a strâns la un loc 500 de biografii ale marilor personalităţi ale sfârşitului de secol, de mileniu doi, care să fie dezgropate peste 50 sau 100 de ani". Printre cele 500 de personalităţi din lumea întreagă, medicul de la Darabani!



Colecţia de tablouri ne însoţeşte din hol şi până în cămăruţele mici din spate. Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Pacea, Iulia Hălăucescu, Ion Grigore, Constantin Piliuţă, Ioan Sălişteanu, Dan Hatmanu, Mircea Dumitrescu...

"Am iubit Darabaniul atât de mult, încât am zis că acolo vreau să mor!"

O adevărată pinacotecă a oraşului, a judeţului, a ţării! Tablouri achiziţionate de Leon Dănăilă în timp, cumpărate din banii săi. Altele, primite drept recunoştinţă de la pacienţi cărora le-a oferit în dar viaţa.

"Am avut foarte multe tablouri primite, tablouri valoroase. Am făcut un muzeu la Darabani, în casa părintească, toate exponatele le-am dus acolo. Vizitatorii nu au voie să plătească niciun leu; nici la consultaţii nu iau niciun ban", mărturiseşte medicul Leon Dănăilă, pentru care Darabaniul înseamnă Acasa lui. Şi atât de drag îi este, încât soţia lui a vrut să fie înmormântată la Darabani, deşi s-a născut în altă parte de ţară, iar viaţa şi-a împlinit-o la Bucureşti. "Am iubit Darabaniul atat de mult, incat mi-am zis ca eu acolo vreau sa mor! Si sotia mea a vrut să fie ingropată acolo, deşi venea din alt colţ de ţară. A murit in 2006, am ingropat-o la Darabani. Acum, fara ea, mi-e foarte greu singur".



Gândul, dorul, duioşia îl duc pe medicul cercetător spre nordul de ţară căruia îi datorează atât de mult. Un Darabani căruia Leon Dănăilă îi întoarce recunoştinţa, dar într-un fel care emoţionează şi înduioşează deopotrivă.

"Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie. Tatăl meu nu ştia carte. Am vrut ca această casă memorială să fie o lecţie de viaţă pentru toti elevii din nordul ţării. Dacă munceşti, dacă eşti serios, poţi să ajungi departe", spune Leon Dănăilă.

Un Nobel ratat, un Nobel în aşteptare!

În anul 1996, după cercetări de decenii, a publicat o lucrare în care introduce teoria conform căreia boala Alzheimer poate fi cauzată de nişte proteine prionice care se înmulţesc în absenţa ADN-ului. Deşi a încercat să le prezinte şi în ţară şi în străinătate, studiile au fost refuzate. Motivul? Noile teorii ar fi răsturnat biologia şi tot ce se descoperise până atunci! Leon Dănăilă le-a publicat singur, pe banii lui. Un an mai târziu, în 1997, americanul Stanley Prusiner obţinea Premiul Nobel pentru lucrările lui referitoare la proteinele prionice, în fapt aceleaşi teorii pe care doctorul Dănăilă le consemnase în lucrarea sa în 1996.

Fără sprijinul mediul academic românesc, fără susţinerea ţării sale, medicul Leon Dănăilă nu a putut decât să asiste neputincios la gloria altora.

Iar istoria este aproape de a se repeta: Medicul Leon Dănăilă a descoperit o nouă celulă în creier. O cercetare de 30 de ani alături de neurobiologul Viorel Păiş, între timp trecut la cele veşnice. Descoperirea, care este fără îndoială o premieră mondială, are nevoie de recunoaştere şi de confirmare ştiinţifică. (Florentina TONIŢĂ, stiri.botosani.ro)

Citiţi mai mult pe stiri.botosani.ro, unde puteţi viziona şi mai multe imagini


Te-ar mai putea interesa si:  Victor TeişanuLeon DanailaZilele NorduluiFlorentina Tonita
9:45 pm Vineri, 22 August, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare