Pentru Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, data de 1 septembrie 2020 nu are doar însemnătatea începerii unui nou an bisericesc ci și acela al reînnoirii, sub îndrumarea unui nou stareț, cu origini dărăbănene.
Arhimandritul Serafim Grigoraș, cel ales să continue lucrarea din scaunul de stareț, este originar din Darabani, satul Eşanca. A intrat în monahism în anul 1987 la Mănăstirea Putna. Între anii 1990-2020 a fost slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În urmă cu trei ani, pe 20 august 2017, a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Părintele Serafim Grigoraș este unul din ctitorii Mănăstirii Eșanca, din localitatea sa natală. Biserica acestei mănăstiri, cu hramurile „Sfânta Parascheva“ şi „Sfântul Serafim de Sarov“ a fost sfințită în 2015. Totodată, Părintele Serafim Grigoraș este unul din slujitorii altarului de la Catedrala Mitropolitană din Iași care l-au urmat pe ÎPS Calinic, după ce acesta a fost întronizat în scaunul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. De altfel, într-un interviu pentru Darabaneni.ro acordat în 2012, Părintele Serafim a dat mărturie despre rolul important pe care l-a avut în viața sa ÎPS Calinic Botoșăneanul: „…cel care m-a crescut şi format în spiritul duhovniciei, încă de la vârsta de 15 ani, şi căruia îi datorez foarte multă recunoştinţă, este Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, spre care gândul meu se îndreaptă mereu cu recunoştinţă şi căruia îi mulţumesc în mod deosebit”.
Rânduiala liturgică a instalării noului stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, a avut în cadrul Slujbei Vecerniei, marți, 1 septembrie. Ceremonia a fost oficiată de PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cuvântul său, la instalarea noului stareț, PS Damaschin a spus:
„..Veți veni, desigur, Părinte Serafim, cu un aer proaspăt, cu primeniri cerute de vremi și solicitări noi, dar sunt sigur că frumusețea celor înnoite se va altoi, firesc, pe temelia celor bune împlinite, cu greu, în ultimele decenii. Ați ucenicit lângă părinți vrednici, la Mănăstirile Putna și Râșca, ați stat în preajma unor ierarhi deosebiți la catedrala mitropolitană din Iași, de la care, cu siguranță, ați deprins multe și iată, acum, Dumnezeu vă pune înainte prilej binecuvântat de a face roditoare aceste semințe în ogor frumos sucevean. În bună tradiție a paternității și filiației duhovnicești specifică Sfintei noastre Ortodoxii, credem că, prin ascultarea de care ați dat dovadă, deveniți acum din fiu duhovnicesc păstor al unei comunități pe care o veți îndruma spre mântuire.
În numele părinților și fraților acestei mănăstiri, a celor mai vechi și a celor mai de aproape chemați de Sfântul Mucenic Ioan, vă doresc, părinte stareț, din toată inima, binecuvântată și rodnică stăreție. Să vă dăruiască Dumnezeu discernământ și înțelepciune să împletiți armonios exigența și blândețea, cuvântul de mângâiere cu cel de îndreptare, dreptatea cu îngăduința, cele ale administrației exterioare cu cele ale inimii de părinte.
Și când vă va fi greu, nu uitați că în biserica acestei mănăstiri veghează de veacuri Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul tuturor celor ce, cu credință și umilință, îl cheamă în ajutor.
La mulți și binecuvântați ani, părinte stareț!” (foto:
Doxologia.ro)
Ultimele articole
AlternoSFERA electrizantă la Zilele Nordului GALERIE FOTO & VIDEO
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Nume importante din muzică, film, teatru, jurnalism și urbanism se reunesc în cadrul ZN de la Darabani
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
VEZI componența noului Consiliu Local Darabani, majoritar GALBEN, cu câteva ”nuanțe” de ROȘU
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani.
Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Gîrbaci își zdrobește contracandidații ”N-am inventat noi nici roata, nici apa caldă”
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii.
Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
38,23 % prezență la vot la Darabani. VEZI lista completă a candidaților dărăbăneni
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »