Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Arhimandritul Serafim Grigoraș, originar din Eșanca, este noul stareț al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava



Pentru Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, data de 1 septembrie 2020 nu are doar însemnătatea începerii unui nou an bisericesc ci și acela al reînnoirii, sub îndrumarea unui nou stareț, cu origini dărăbănene.

Arhimandritul Serafim Grigoraș, cel ales să continue lucrarea din scaunul de stareț, este originar din Darabani, satul Eşanca. A intrat în monahism în anul 1987 la Mănăstirea Putna. Între anii 1990-2020 a fost slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În urmă cu trei ani, pe 20 august 2017, a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Părintele Serafim Grigoraș este unul din ctitorii Mănăstirii Eșanca, din localitatea sa natală. Biserica acestei mănăstiri, cu hramurile „Sfânta Parascheva“ şi „Sfântul Serafim de Sarov“ a fost sfințită în 2015. Totodată, Părintele Serafim Grigoraș este unul din slujitorii altarului de la Catedrala Mitropolitană din Iași care l-au urmat pe ÎPS Calinic, după ce acesta a fost întronizat în scaunul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. De altfel, într-un interviu pentru Darabaneni.ro acordat în 2012, Părintele Serafim a dat mărturie despre rolul important pe care l-a avut în viața sa ÎPS Calinic Botoșăneanul: „…cel care m-a crescut şi format în spiritul duhovniciei, încă de la vârsta de 15 ani, şi căruia îi datorez foarte multă recunoştinţă, este Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, spre care gândul meu se îndreaptă mereu cu recunoştinţă şi căruia îi mulţumesc în mod deosebit”.

Rânduiala liturgică a instalării noului stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, a avut în cadrul Slujbei Vecerniei, marți, 1 septembrie. Ceremonia a fost oficiată de PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cuvântul său, la instalarea noului stareț, PS Damaschin a spus:



„..Veți veni, desigur, Părinte Serafim, cu un aer proaspăt, cu primeniri cerute de vremi și solicitări noi, dar sunt sigur că frumusețea celor înnoite se va altoi, firesc, pe temelia celor bune împlinite, cu greu, în ultimele decenii. Ați ucenicit lângă părinți vrednici, la Mănăstirile Putna și Râșca, ați stat în preajma unor ierarhi deosebiți la catedrala mitropolitană din Iași, de la care, cu siguranță, ați deprins multe și iată, acum, Dumnezeu vă pune înainte prilej binecuvântat de a face roditoare aceste semințe în ogor frumos sucevean. În bună tradiție a paternității și filiației duhovnicești specifică Sfintei noastre Ortodoxii, credem că, prin ascultarea de care ați dat dovadă, deveniți acum din fiu duhovnicesc păstor al unei comunități pe care o veți îndruma spre mântuire.

În numele părinților și fraților acestei mănăstiri, a celor mai vechi și a celor mai de aproape chemați de Sfântul Mucenic Ioan, vă doresc, părinte stareț, din toată inima, binecuvântată și rodnică stăreție. Să vă dăruiască Dumnezeu discernământ și înțelepciune să împletiți armonios exigența și blândețea, cuvântul de mângâiere cu cel de îndreptare, dreptatea cu îngăduința, cele ale administrației exterioare cu cele ale inimii de părinte.
Și când vă va fi greu, nu uitați că în biserica acestei mănăstiri veghează de veacuri Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul tuturor celor ce, cu credință și umilință, îl cheamă în ajutor.
La mulți și binecuvântați ani, părinte stareț!” (foto: Doxologia.ro)



Te-ar mai putea interesa si:  Manastirea EsancaTeodosie Plesca
8:03 pm Miercuri, 02 Septembrie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare