Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SIMPOZION INTERNATIONAL Darabanenii au comemorat 202 ani de la pierderea Basarabiei GALERIE FOTO & VIDEO


Primari, profesori, oameni de cultură din România, Republica Moldova și Ucraina s-au întâlnit la Darabani duminică, 18 mai 2014 pentru a comemora 202 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. La manifestări a participat și deputatul Colegiului Darabani, Costel Șoptică, dar și profesorul de istorie Daniel Botezatu, aspirant la un fotoliu în Parlamentul European.

Duminică, 18 mai 2014, începând cu orele 10:00, în  sala de ședințe a Primăriei Darabani a avut loc evenimentul „Basarabia-202 ani de lacrimi și durere”, care a avut ca scop comemorarea a 202 ani de la anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru de către Imperiul Rus la 16/28 mai 1812. La eveniment au participat primari, jurnaliști, oameni de cultură din raioanele Storojineț, Hliboca, Herța, Noua Suliță și orașul Cernăuți și din raionul Briceni din Republica Moldova. Au ținut alocuțiuni profesorii Dan Prodan și Vasile Adăscăliței, care au amintit o parte din atrocitățile care s-au răsfrânt asupra acestui teritoriu timp de două secole. Un moment emoționant a fost discursul doamnei primar Elena Nandriș de la Mahala, o localitate de lângă Cernăuți  care a avut mult de suferit de pe urma ocupărilor succesive ale rușilor.Primarul din satul Costiceni, Alexandru Muntean, a subliniat problemele cu care se confruntă, și a spus că așteaptă mai mult ajutor din partea României. Limba ucraineană este introdusă cu forța în școlile românești, iar ei văd asta ca pe o strategie de a-i desnaționaliza. Cei din Ucraina sunt foarte supărați pentru că a fost închis punctul vamal de la Racovăț și trebuie să înconjoare zeci de kilometri pentru a ajunge la rude în satele din România.
Manifestările au continuat la Casa de Cultură „Theodor Balş” printr-un program artistic oferit de Ansamblul „Stejărelul” condus de profesorul Mirel Dascălu. Evenimentul s-a încheiat cu o slubă religioasă în memoria eroilor, oficiată de pr. protopot Constantin Pânzariu și pr. Dumitru Avîrvărei. Au fost depuse și două coroane de flori la Monumentul Eroilor, una din partea satului Costiceni și una din partea Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei”.Au mai participat la manifestări primarul orașului Darabani, Corneliu Aroșoaie, scriitori, oameni de cultură din Botoșani, şefi ai unor instituţii precum judecătorul Georgel Mardar, subcomisarul Constantin Rugină, Liviu Andronic sau directorii Lucian Florea şi Gabriel Amitrului. Chiar dacă la manifestări a fost prezent deputatul Costel Șoptică sau candidatul la Parlamentul European, Daniel Botezatu, organizatorul Constantin Moroșanu a precizat că evenimentele nu au avut un caracter politic, oamenii politici participând la aceste manifestări ca toţi ceilalţi. (A.D.A., foto: L.B., C.R.-Cristian Studio)

Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto a evenimentului
Citiţi pe aceeaşi temă:
Eveniment cu semnificatie dubla la Darabani: 96  de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si 73 de ani de la masacrele Fantana Alba si Lunca GALERIE FOTO & VIDEO

Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăConstantin MoroşanuCasa de Cultura „Theodor Bals”Elena NandrisMahalaCosticeniAlexandru MunteanDaniel Botezatu
1:03 am Luni, 19 Mai, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare