Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Tinerii din Concești au câștigat concursul național catehetic „Hristos: sufletul satului meu” FOTO & VIDEO

În după-amiaza zilei de 16 aprilie a.c., la Darabani s-a desfășurat etapa pe protopopiat a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, organizat de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2019 să fie declarat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești. Cu această ocazie, pe parcursul întregului an se vor desfășura, la nivelul întregii Patriarhii, diverse manifestări cultural și educaționale, în rândul cărora se înscrie și Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Școala românească a luat ființă în tinda Bisericii și a coexistat în și împreună cu Biserica. Cooperarea dintre Biserică și Școală a adus o contribuție majoră la promovarea educației copiilor și tinerilor. Mediul acestei cooperări a fost satul românesc, făuritor și promotor al valorilor culturale și spirituale, precum cântece populare, tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, artizanat etc. Prin urmare, rolul concursului este cel de a evidenția frumusețea satului românesc, în trecut și în prezent, tradiția și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră, conservate prin preoți, învățători, primari gospodari și oameni luminați ai satului românesc.În această lumină, Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Biroul de cateheză din cadrul Protopopiatului Darabani, a organizat etapa locală a Concursului Național Catehetic, o manifestare cultural și educațională, în opinia participanților de mare ținută și cu o organizare deosebită. Adresându-se copiilor și tinerilor, preoților, profesorilor de religie și de alte discipline, precum și grupurilor parohiale, faza locală a Concursului a reunit în după-amiaza zilei de 16 aprilie 7 echipe, provenind din parohii din cuprinsul Protopopiatului, coordonate de preoții parohi și de profesori de alte discipline.

Echipele participante, reprezentând parohiile „Sf. Gheorghe” Horodiștea, „Sf. Nicolae” Darabani, „Nașterea Maicii Domnului” Concești, „Pogorârea Sf. Duh” Baranca-Hudești, „Sf. Împărați” Alba, „Sf. Nicolae” Suharău și „Pogorârea Sf. Duh” Smîrdan, au alcătuit portofolii cuprinzând lucrări din cele trei secțiuni ale Concursului, literară, artistic și multimedia, subordonate, bineînțeles, tematicii Anului omagial și comemorativ. Creativitatea participanților a impresionat în bună măsură atât juriul cât și pe organizatori. Poeziile despre biserica din sat sau despre preotul paroh, compunerile și eseurile, rugăciunile, icoanele pictate pe lemn sau pe hârtie, meșteșugăria tradițională sau din material neconvenționale, broderiile, origami, cântece tradiționale sau religioase, prezentări power-point sau filmulețe despre satul românesc, portul popular și dibăcia coordonatorilor echipelor participante, au scos la lumină potențialul copiilor și al tinerilor din satele aflate în cuprinsul Protopopiatului Darabani, și au evidențiat capacitatea satului românesc de a rodi, pe mai departe, talent, cultură, tradiție sau spiritualitate românească.După prezentarea portofoliilor, prin mijlocirea poetului Victor Teișanu, originar din Darabani și membru al Uniunii Scriitorilor din România, toți participanții au luat contact cu satul și casa românească tradițională de odinioară, și au gustat din copilăria, tinerețea și formarea eruditului Academician dr. Leon Dănăilă, originar din Darabani, prin vizitarea casei memoriale din localitate, actualmente muzeu. Momentul a constituit, totodată, și spațiul în care juriul, alcătuit din doamnele profesoare Avîrvărei Elena, Căruceriu Lidia, Dănăilă Laura și din responsabilul cu catehizarea, a urmărit îndeplinirea, de către fiecare echipă, a criteriilor Concursului, alcătuind astfel clasamentul și pregătind premierea participanților.Toate echipele participante și toți copiii și tinerii care le-au alcătuit, împreună cu preoții sau profesorii coordonatori au fost câștigători, prin implicare, creativitate, disponibilitate și concordanța cu tema concursului. Deoarece fiecare concurs trebuie să aibă un câștigător, la faza locală a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, ediția 2019, premiul I a fost obținut de proiectul „Satul meu ca o poveste”, alcătuit de grupul catehetic din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Concești, coordonat de parohul comunității, pr. prof. Alin Constantin Aroșoaie. Proiectul se califică astfel pentru faza eparhială, care va avea loc în data de 7 mai 2019 la Centrul eparhial de la Iași.

Toți participanții au primit premii, constând în diplome, cărți și produse alimentare, oferite prin sprijinul Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, al Brutăriei „Sf. Împărați C-tin și Elena” Darabani și prin bunăvoința părintelui protopop Costică Pînzariu, gazda evenimentului. Cu multă recunoștință pentru toți ostenitorii, organizatorii și participanții la faza locală a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și ne exprimăm bucuria și nădejdea ca astfel de manifestări cultural și educaționale să devină o tradiție, aducând un plus de implicare, motivare și dorință de schimbare în conștiințele tuturor locuitorilor din cuprinsul Protopopiatului Darabani, ne-a comunicat  pr. Cosmin Pristavu, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani.

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
Te-ar mai putea interesa si:  pr. Cosmin Constantin Pristavu
11:45 pm Miercuri, 17 Aprilie, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare