Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Leon Dănăilă: ”Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria...Virusul nu va dispărea niciodată”
-Pentru început aș vrea să vă spun o scurtă povestioară, poate o știți, dar e bine să ne-o amintim acum.
Într-o bună zi, regele David, învingătorul uriașului Goliat, a chemat bijutierul și i-a poruncit: Ai trei zile să îmi faci un inel, dar când mă voi uita la el, dacă sunt trist să devin vesel, iar sunt vesel să mă întristez. Dar dacă nu îmi împlinești dorința o să plătești cu viața. Bietul bijutier a plecat supărat. Ce să facă? Trecând prin curțile împărătești a întâlnit un copilandru care nu era altul decât Solomon, chiar fiul regelui David.
Auzind povestea bijutierului, Solomon a găsit imediat rezolvarea. I-a zis: Nimic mai simplu. Fă inelul cerut și scrie el, mare, să se vadă doar trei cuvinte: Gam zeh yaavori (Și asta va trece).
Bijutierul a scăpat cu viață, iar împăratul a fost foarte mulțumit de inel. Mie mi s-a părut potrivită povestioara în acest context…
”Nu am fost de acord cu cei care își dau demisia”
-Mulțumim pentru că ne-ați reamintit de această frumoasă poveste a Inelului lui Solomon, cu un mesaj care, iată, ne este familiar în aceste vremuri în care auzim peste tot în jur: Totul va fi bine. Cum se vede epidemia din interiorul sistemului medical, cum îi simțiți pe colegii dvs. în aceste zile?
-Noi, medicii, lucrăm în continuare. Chiar astăzi am avut operații. Pentru că, asta e clar, medicii trebuie să fie în prima linie. Nu am fost de acord cu cei care își dau demisia, care pleacă. Trebuie să luptăm. Noi am depus un jurământ care trebuie respectat. Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria, acestea sunt riscurile meseriei noastre și trebuie să avem grijă, de noi și de ceilalți în special, de familie și de pacienți.
-Cele mai dese motivații pentru demisiile medicilor fac referire la lipsa protecției în spital. Se poate apăra medicul singur? Nu este vulnerabil în condițiile în care nu își poate procura cele necesare protecției sale, de la măști la costume?
-Medicul se poate proteja, dar nu singur. El trebuie ajutat, are nevoie de echipament special. Nu ne putem juca atunci când vorbim de siguranță. Și a medicului, și a pacientului. Iată, sunt țări unde nu s-au respectat întocmai regulile impuse și s-a ajuns la o mortalitate destul de mare. Anglia, Italia, Spania. Germania mai puțin, pentru că au intervenit mai repede și au reușit să scape de multe dintre complicațiile acestea nefaste. Regulile trebuie respectate.
”Oamenii nu pot fi conduși doar cu duhul blândeții, ci și cu frică”
-Așadar ne întoarcem la reguli, la legi, ordonanțe. O situație cu care, iată, românii nu prea s-au mai întâlnit în ultimii 30 de ani, cel puțin…
-Domnule doctor, toate aceste frici pe care le-ați enumerat sunt prezente în viața noastră astăzi.
-Da! Fără puțină frică oamenii nu înțeleg. Desigur, depinde și de gradul de cultură al unui popor, dar și de capacitatea de înțelegere a situației respective.
”Virusul nu va dispărea niciodată”
-Trăim o situație nouă, cu care nu ne-am mai confruntat, în fața căreia nu știm să reacționăm și încercăm de la o zi la alta să descifrăm necunoscutul: acest virus nou.
-Așa este. Nu putem să facem supoziții în legătură cu asta, deși este ceva în neregulă, totuși, cu acest virus. Pornit dintr-un singur loc, a împânzit tot globul pământesc…
-Cum credeți că vor evolua lucrurile?
Virusul nu va dispărea niciodată, chiar dacă vom avea diferite tratamente, chiar dacă va apărea vaccinul. De dispărut nu va dispărea complet.
-Ați vorbit deseori despre ”atitudinea tămăduitoare” a medicului. Ați spus chiar că medicul, prin comportamentul său, poate vindeca pacientul până în proporție de 50%. Doar prin empatie, atitudine… Credeți că, în acest context, mai are medicul capacitatea de a fi empatic?
-Eu am făcut și facultatea de psihologie și am învățat - și am văzut - că dacă medicul nu se apropie de pacient actul medical este deficitar. Trebuie să discuți cu pacientul, să îi dai o stare de încredere. Pentru că starea benefică, starea de încredere măresc starea de imunitate.
Starea depresivă a bolnavului ajunge să îi diminueze starea de imunitate. Acei bolnavi depresivi de la Psihiatrie, pe care îi vedem internați, ei au și o stare de imunitate foarte scăzută și, pe acest fond, diferitele boli se agravează inutil din cauza acestei stări psihice.
De aceea trebuie să acordăm mare atenție. Și nu doar noi. Și preotul. Învățătorul la fel. Să știți că rugăciunea și împărtășania, credința au un mare rol. Și medicul, dar și contextul acesta social al credinței.
-Sigur! Nu e neapărat să îi vezi medicului fața. Am avut și noi pacienți care trebuiau operați și, dacă nu ești costumat de sus până jos, nu doar cu masca, nu te poți proteja. Dar asta nu ne împiedică să fim aproape de pacient. Da, medicii trebuie protejați ca să poată salva și alți pacienți. Și depinde de fiecare cum alege să se protejeze. Fiecare cum înțelege să respecte regulile. Gradul de cultură al omului, dar și cel de înțelegere, contează foarte mult aici.
V I Z I U N E
”Am introdus microscopul operator în neurochirurgie. La scurt timp, și pentru prima dată în neurochirurgia românească, am început să utilizez și laserul devenind astfel singurul neurochirurg din țară care opera ca în țările occidentale. Iar pe deasupra foloseam un laser confecționat de inginerul român Duțu, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Utilizarea laserului polarizase atenția lumii asupra mea. Iar primele operații reușiseră foarte bine. Articolele mele despre laser în neurochirurgie au devenit cunoscute întâi în reviste din străinătate și mai târziu în țară”.
M I R A C O L
”Am simțit un val de revoltă care mi-a năvălit în suflet și în minte; am amânat alte operații și am intrat imediat în sala de spălare. Am observat cum colegii mă priveau ca pe un exaltat și își dădeau coate. Chiar păream cam nebun, recunosc, mai ales după ce, la doi pași de sala de operație, inima pacientei s-a oprit. Nu mi-a lipsit mult nici mie...
Mi s-a spus că nu mai are rost operația, că totul s-a sfârșit. Recunosc, am șovăit și eram gata să abandonez. Nici acum nu știu de ce nu m-am oprit. Ca în transă am cerut să fie cuplată la aparate și a intrat în acțiune echipa de reanimare. La fel și anesteziștii.. Miraculos de-a dreptul, din fericire, inima ei a putut fi controlată și, incredibil, operația a început. Timp de aproape două ore, întreaga clinică a urmărit cu sufletul la gură intervenția, majoritatea fiind de părere că ceea ce vedeau pe monitorul uriaș al microscopului operator era deja o operație pe un cadavru. Doar aparatele mai țineau pacienta în viață. Și, probabil, și dorința subconștientă a femeii de a trăi. Care și-a revenit după ce tumora a fost îndepărtată. Cinstit vorbind, și mie mi s-a părut atunci o minune. Dar mai ales a doua zi când, surpriză, la vizită, am auzit-o pe pacientă vorbind.
Aveam zeci de ani de medicină și mii de operații pe creier, dar nu mai văzusem așa ceva, este cea mai uimitoare dintre operațiile pe care le-am făcut. Și am reușit! Câteva zile mai târziu, Elisabeta M. a mulțumit mâinilor care au smuls-o din ghearele morții și a plecat acasă, singură! Cum a fost posibil? Numai Dumnezeu știe!”.
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”