Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Un parlamentar spune că sprijină şi agricultorii din zonele sărace VEZI comunicatul

Senatorul PNL Botoşani Costel Şoptică a adresat o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petru Daea, căruia i-a solicitat să acorde o mai mare atenţie susţinerii producătorilor din zonele sărace.
„În foarte multe judeţe din ţară, în general în cele sărace, principala sursă de venituri este obţinută, în zonele cu dezvoltare agricolă redusă, din producţia de ţuică. Aceşti mici producători de ţuică şi rachiuri susţin că prevederile Codului Fiscal îi discriminează în raport cu producătorii din alte state UE, iar eliminarea accizei pentru cantităţile destinate consumului propriu şi simplificarea autorizării cazanelor ar avea un impact social şi turistic pozitiv. Consiliul pe produs „Alcool şi distilate, băuturi spirtoase, ţuică, rachiu şi vinars” arată că distileriile din sudul şi sud-vestul Germaniei, cu producţie redusă, sunt subvenţionate de la bugetul de stat. Totodată, autorităţile din Grecia accizează cu doar 50 la sută cantităţile de băutură tradiţională „uzo“ şi „anis“, indiferent de dimensiunea distileriilor, aceeaşi prevedere existând şi în Franţa, în ce priveşte „rhum-ul“ cu cel puţin 40 de grade alcoolice şi cu melasă de la trestia de zahăr”, a argumentat parlamentarul liberal în documentul oficial înaintat conducerii MADR.
În finalul interpelării, senatorul botoşănean a adresat mai multe întrebări ministrului Agriculturii: „1. Ce intenţii are MADR pentru a proteja şi stimula aceşti mici producători agricoli?; 2. Care este situaţia producătorilor de băuturi spirtoase, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani?; 3. Există astfel de produse în România care să beneficieze de denumirea de produs tradiţional protejat în Uniunea Europeană, şi dacă da, care sunt acestea?”.
„Producătorii de ţuică din au propus în repetate rânduri factorilor decizionali ai statului modificarea sistemul de accizare a micilor producători de ţuică, palincă sau rachiu, prin eliminarea taxei pentru producţia de până la 700 de litri şi aplicarea unei cote de numai 50 la sută din acciză la cantităţile între 700 şi 1.000 litri. Aceştia mai doresc şi simplificarea procedurilor de autorizare a instalaţiilor (cazane) deţinute de producători, ca un act reparatoriu necesar pentru micii producători români de ţuică şi rachiuri. Sprijinirea producătorilor, mai ales a celor din zonele defavorizate din punctul de vedere al nivelului de trai al populaţiei, cum este şi judeţul Botoşani, ar avea un impact extrem de pozitiv în domeniul social, şi ar contribui şi la dezvoltarea turismului rural. Sper ca domnul ministru să ţină cont de solicitările mele şi să adopte măsurile de susţinere a acestor oameni, care doresc doar să trăiască din muncă cinstită”, a conchis senatorul liberal.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”