Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

UN PARLAMENTAR PE ZI Costel Lupașcu: ”Voi fi vocea oamenilor!”Darabaneni.ro a realizat un ciclu de interviuri cu candidații dărăbăneni la Parlamentul României. Lui Costel Lupașcu, Ciprian Grigoraș și Silviu Barbacariu (cel din urmă nu s-a sinchisit să ne trimită răspunsurile în timp util, în ciuda insistențelor noastre) le-au fost trimise aproximativ aceleași întrebări legate de prezentul și viitorul județului Botoșani și implicit al dărăbănenilor. Costel Lupașcu este creditat cu prima șansă pentru a ocupa un fotoliu de parlamentar și în următorii patru ani. Social-democratul spune că va continua proiectele începute în mandatul său de deputat, dorește înființarea unui centru medical comunitar la Darabani, aducerea gazului metan în orașul de pe malul Prutului și dezvoltarea infrastructurii rutiere din nordul județului.

Ce credeți că vă recomandă pe dumneavoastră pentru un fotoliu în Parlamentul României?

Sunt Costel Lupașcu, deputat al Partidului Social Democrat și am decis să candidez pentru funcția de Senator în Senatul României. Sunt absolvent a două facultăți: al Facultății de Drept și al Facultății de Kinetoterapie. Din anul 2016 până în prezent, am reprezentat cu onoare cetățenii din județul Botoșani și dărăbănenii, în Parlamentul României, unde am propus și votat legi pentru bunăstarea românilor. Am fost director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani, între anii 2012-2016, preocupându-mă în mod constant de sănătatea tuturor botoșănenilor. Locuiesc în municipiul Botoșani, alături de soția și fetița mea, Maria, în vârstă de 3 ani.

Pentru mine, județul Botoșani reprezintă locul în care îmi trăiesc prezentul și în care îmi văd viitorul plin de speranță, în condiții optime, alături de familia mea, de prieteni, vecini, de botoșăneni. Am decis să candidez pentru că sunt un om devotat, de încredere, de acțiune, un om al faptelor concrete.  Mă voi implica în continuare, alături de colegii mei, în asigurarea accesului imediat, echitabil și facil, la servicii de sănătate de calitate adresate fiecărui român, astfel încât să punem cu adevărat pacientul pe primul loc.Vă rugăm să ne spuneți trei proiecte primordiale pentru zona orașului Darabani pe care le veți promova.

În primul rând, este vorba de investiții în zona medicală și aici mă refer, în primul rând, la Spitalul Darabani, spital pe care noi, PSD-ul l-am redeschis în martie 2013, când eu eram Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani. Apoi, vizez înființarea unui centru medical comunitar în Darabani.
Un lucru extrem de important pentru locuitorii orașului Darabani îl reprezintă aducerea în oraș a conductei de gaz metan, și în acest scop, împreună cu Primăria, cu domnul primar Alin Gîrbaci, cu Consiliul Județean Botoșani, cu toți factorii responsabili, vom depune toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv.
Asfaltarea, modernizarea și repararea drumurilor din oraș, din Bombeni, Cornești, spre Eșanca, în Lișmănița, Bajura-Baranca, reprezintă priorități și necesități pentru mine și dărăbăneni.

În ce comisie parlamentară vă doriți să activați?

Îmi doresc să activez în continuare în Comisia pentru sănătate și familie, la fel ca în primul mandat de parlamentar, pentru că am experiență pe zona managementului sanitar și cunosc toate problemele sistemului de sănătate din Botoșani din perioada în care am condus Casa de Sănătate. 

De ce credeți că județul Botoșani stă atât de rău la capitolul infrastructură?

În primul rând, vreau să vin cu o corectare a întrebării dumneavoastră pentru că nu aș spune că județul Botoșani ,,stă atât de rău la capitolul infrastructură’’. Ar însemna să nu ținem cont de proiectele și de toate lucrările de infrastructură la care se lucrează în acest moment, dar și de cele care au fost finalizate și au fost realizate de PSD.

În Guvernarea PSD au fost realizate investiții în infrastructura rutieră pe o lungime de 674 de km.
-    215 kilometri de drumuri județene modernizate și asfaltate, care fac legătura între principalele rute din județ pe 22 de tronsoane.
-    253 de km de drumuri locale și construcția de poduri în 58 de localități din județ, pentru 70 de obiective de investiții.
-    206 de km de drumuri naționale asfaltați
-    Aprobarea procedurilor și finanțarea lucrărilor pentru refacerea drumurilor naționale Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești, până la etapa finală de semnare a contractelor de execuție.Tot PSD le va finaliza, la fel cum a făcut cu drumul Botoșani - Suceava.       

PNL a făcut Zero investiții în județul Botoșani într-un an de guvernare. Cu toate că Guvernul Orban a încercat să întârzie, chiar să blocheze investițiile la nivel local care au fost semnate, finanțate și începute de PSD, cetățenii pot să vadă că singurele șantiere în derulare în localitățile din Botoșani sunt pe contractele semnate de Guvernarea PSD. Fără îndoială, toți botoșănenii își doresc să avem un județ cu drumuri bune, cu o infrastructură rutieră de calitate, pe care să circulăm în siguranță și care să atragă noi oportunități de dezvoltare. Și eu îmi doresc acest lucru și am convingerea că toți colegii mei din PSD Botoșani, candidați la alegerile parlamentare, gândesc la fel și vom sprijini demersurile pentru reabilitarea întregii infrastructuri rutiere a județului Botoșani.

Ce vă propuneți să faceți pentru a sprijini investițiile economice în zonă?

În această perioadă, cred că în primul rând, trebuie să susținem firmele care produc în România. „FABRICAT ÎN ROMÂNIA” e conceptul principal. Trebuie să susținem producătorii din România, care oferă siguranța locului de muncă pentru mii de angajați. Toate programele de sprijin pentru companii sunt condiționate de menținerea sau crearea de locuri de muncă. Pentru angajați, propunem o creștere a veniturilor salariale prin reducerea impozitelor pe muncă și prin majorarea salariului minim. Această măsură este absolut necesară din trei puncte de vedere, la fel de importante. În primul rând, creșterea salariilor reprezintă singura formă prin care putem opri plecarea românilor la muncă în străinătate. Este o chestiune de securitate națională. În al doilea rând, creșterea salariilor și în special al celor mici, sub 6.000 de lei, este necesară pentru redarea încrederii românilor în economia națională. Iar în al treilea rând, reducem decalajele sociale și ridicăm mulți români din sărăcie în zona clasei de mijloc.

PSD vine cu soluții concrete, care pot fi aplicate din prima zi de guvernare pentru salvarea antreprenorilor locali și a IMM-urilor românești.
PSD are soluții clare pentru creșterea veniturilor populației, realizarea de investiții prin dezvoltare regională, reducerea impozitării muncii și susținerea companiilor românești pentru menținerea și crearea de noi locuri de muncă.
În programul economic și de fiscalitate pe care l-am realizat la nivel național, avem ca principale priorități: relansarea producției românești de echipamente medicale, alimente, IT, piese auto, utilaje agricole, acordarea de finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru incubatoare de afaceri, start-up-uri pentru studenți, parcuri industriale în fiecare județ și alocarea de sprijin financiar pentru companiile care angajează și păstrează angajații cel puțin un an.De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a avut creștere economică iar românii și companiile românești au dus-o mai bine.

Până acum, parlamentarii botoșăneni au arătat că nu pot depăși retorica de partid. Cum vedeți relația viitoare cu colegii parlamentari de la celelalte partide? Va fi o concurență perpetuă sau veți colabora pe subiectele de interes local?

Candidez cu încredere alături de colegii mei din PSD pentru prezent și viitor. În echipa social democrată de la nivelul județului Botoșani, nu există o concurență, ci există o colaborare și un sprijin, indiferent că vorbim de primari, de președintele CJ, de echipa de parlamentari, toți acești colegi au lucrat doar pentru locuitorii din județul Botoșani și vor lucra doar pentru dezvoltarea comunităților locale din județul Botoșani.
Parlamentarii PSD Botoșani întotdeauna au votat și vor vota toate programele de investiții și toate legile pentru creșterea nivelului de trai al botoșănenilor și al tuturor românilor.
Alături de colegii mei, voi iniția proiecte legislative prin care să sprijinim autoritățile locale în atragerea de fonduri pentru realizarea de investiții în fiecare localitate.
Viitorul județului nostru și al fiecărei localități, precum și problemele botoșănenilor, le stabilim împreună cu locuitorii, nu din birou și nici prin declarații de presă.
Botoșănenii au nevoie să fie consultați, să fie informați și să ia parte la deciziile localității în care trăiesc alături de familiile lor.
În primul mandat de parlamentar am susținut proiectele de investiții din fiecare comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului, începând de la aducțiune de apă și canalizare, la asfalt pe drumuri, până la construcția și dotarea unităților de învățământ, amenajarea de dispensare medicale, dotarea și modernizarea Spitalului Județean Mavromati. La fel voi face și în următorii 4 ani, dacă voi primi votul de încredere al botoșănenilor.Ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru gestionarea acestei pandemii? Unde credeți că s-a greșit până acum?

Sunt 3 obiective vitale pentru combaterea eficientă a COVID pe care PSD le propune:
1)  Acces neîngrădit la testare acolo unde și atunci când este nevoie!
2) Creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate.
3) Recâștigarea încrederii și parteneriat cu populația printr-o informare corectă, completă și rapidă.

Este imperativ accesul neîngrădit la testare, acolo unde este nevoie și atunci când este nevoie! Modelul european al combaterii pandemiei este testarea persoanelor cu risc de infectare pentru a rupe lanțul epidemiologic de transmitere a virusului, prin izolarea celor testați pozitiv. Totodată pentru a avea o economie activă,  trebuie să le dăm posibilitatea angajatorilor să își testeze angajații, prin deducerea de la impozit a sumelor plătite pentru testele COVID. Alt obiectiv este creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate. Ne vom axa pe mai multe paturi ATI, circuite dedicate COVID în toate spitalele unde e posibil, anchete epidemiologice rapide și complete. E vitală recâștigarea încrederii populației și restabilirea unui parteneriat în care oamenii nu sunt vinovații de serviciu, cum sunt tratați de actuala guvernare, ci parteneri și parte a soluției. Acest lucru se poate realiza doar printr-o comunicare corectă, completă, onestă și rapidă, nu doar tehnică, ci și umană. Gata cu amatorii! E vremea specialiștilor pe care PSD îi are și îi sprijină, pentru binele nostru, al tuturor!
În primul rând, s-a greșit pentru că nu s-au protejat cei din linia întâi, cei vulnerabili, nu s-a spus adevărul despre pandemie, nu s-au făcut testări în masă, nu s-au achiziționat materiale și echipamente sanitare atunci când era nevoie.
Guvernul PNL a preferat să închidă școlile, decât să testeze elevii și profesorii și să le dea măști de protecție, abia la inițiativa PSD din Parlament s-au achiziționat măști pentru persoanele vulnerabile. Liberalii au preferat să închidă toți antreprenorii români, decât să aplice regulile din toate țările Uniunii Europene și să îi protejeze atât pe angajatori, cât și pe angajați.
Obiectivul PSD la guvernare este de a reduce transmiterea virusului și de a proteja persoanele cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicații și deces, asigurarea accesului la sistemul medical și la tratament pentru pacienții infectați, și al accesului bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare.

Ce va face PSD la guvernare pentru combaterea pandemiei?
Va restructura Direcțiile de Sănătate Publică prin constituirea structurii operative de intervenție în sănătatea publică, coordonată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Va reorganiza spitalele generale, amenajarea de circuite dedicate și paturi pentru pacienții COVID-19, inclusiv pentru terapie intensivă.
Va susține reprofesionalizarea sănătății publice și eliminarea modului de a lua decizii bazate pe interesele politice care nu sunt întemeiate pe recomandările experților medicali.
Va asigura asistența medicală de rutină pentru pacienții cu boli cronice sau acute și acces fără întârziere la serviciile de sănătate în timpul pandemiei, prin testare rapidă la internare ori prezentare.
Va asigura protecția personalului medical.
Va implementa un protocol clar de identificare, control și gestionare a focarelor de SARS-CoV-2, prin măsuri de întrerupere a transmiterii.
Va promova dezvoltarea parteneriatului autorităților locale cu operatorii economici pentru implementarea măsurilor de bună practică care să limiteze transmiterea și să facă posibilă continuarea activităților.
Va acorda acces neîngrădit la testare acolo unde și atunci când este nevoie, prin dezvoltarea unei aplicații informatice care să permită oricui să beneficieze de testare, la nevoie, în cazul în care consideră că este la risc de infecție.
Va monitoriza contacțiii direcți și indirecți.
Va reconstrui încrederea între autorități, cetățeni și personalul medical, pentru gestionarea eficientă și controlul pandemiei

De ce politicienii din Botoșani au o influență atât de mică la centru și de ce județul este ocolit de investiții semnificative?

Nu cred că politicienii PSD din Botoșani au avut o influență mică la centru ca drept exemplu, în perioada 2016-2019, în timpul Guvernării PSD, colegii mei au exercitat demnități publice importante și au reprezentat cu cinste județul Botoșani. Doamna Doina Federovici a fost vicepreședintele Senatului, colegul meu, deputatul Marius Budăi a fost ministru al Muncii și Justiției Sociale, Dan Deleanu a fost subsecretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Angel Gheorghiu, actualul primar al orașului Bucecea a fost subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

Cred că județul Botoșani a fost ocolit de investiții deoarece cea mai bună parte a investitorilor se concentrează către zona de Vest a țării, pentru că piața de desfacere este în Europa și este mai facil transportul. Din păcate, județul Botoșani are graniță cu două state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, ne referim aici la Ucraina și Moldova și cred că distanța îndepărtată de vestul Europei ne face să nu fim atractivi pentru marii investitori economici.

Cum priviți problema aceasta a CV-urilor umflate, a plagiatului și a lipsei de expertiză în rândul politicienilor? De ce vor politicienii să adune cât mai multe diplome?

Din păcate, în acest moment, mai mult de jumătate din Guvernul PNL are probleme uriașe legate de studiile și specializările din CV. PNL a promovat această impostură prin numirea unor indivizi fără specializare în poziții importante din stat. Nu am tolerat acest mod de a face politică și nici Partidul Social Democrat nu tolerează acest lucru. De aceea, PSD, la alcătuirea listelor, a avut în vedere persoane care au aptitudini de comunicare, aptitudini intelectuale, capacitatea de relaționare, integritate morală și leadership. Consider că un om politic trebuie să fie permanent în slujba comunității locale, trebuie să fie bine pregătit în domeniul în care s-a pregătit și a activat de-a lungul carierei sale.

Când vom putea circula pe un drum nou de la Botoșani la Iași?

Drumul național Botoșani – Târgu Frumos-Iași reprezintă un drum principal prin care se face legătura între Botoșani și restul țării. Pentru botoșăneni, realizarea acestui proiect poate aduce o schimbare semnificativă în viața lor atât din punct de vedere social cât și economic, prin investițiile ce pot fi atrase în județul Botoșani. Acest drum poate fi o nouă rută comercială majoră în nordul Românei. În anul 2017, Parlamentarii PSD de Botoșani au făcut pași decisivi în realizarea celui mai important proiect de investiții al județului: modernizarea drumului Botoșani-Târgu Frumos. Astfel, executivul PSD a aprobat Hotărârea de Guvern  pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Modernizarea DN 28B Botoșani – Târgu Frumos”, în lungime de 76 de km. 

Pe perioada Guvernului PSD, botoșănenii pot să constate că proiectul de modernizare nu a fost abandonat, fiind prioritar pentru județul nostru. Guvernul PSD a alocat fondurile necesare derulării proiectului de reabilitare a drumului Botoșani-Târgu Frumos. Din păcate, în luna noiembrie 2019, PNL a intrat la guvernare, iar de atunci ar trebui să le fie rușine celor de la PNL că au mințit botoșănenii și au finalizat cu greu ultima etapă a procesului derulat de guvernarea PSD pentru modernizarea celui mai important drum național care traversează județul Botoșani. Realitatea este că pe liberali nu îi interesează cum se circulă pe drumurile naționale care traversează județul Botoșani. De aceea, după câștigarea alegerilor și instalarea Guvernului PSD, vom sprijini demararea lucrărilor pentru refacerea drumurilor naționale Botoșani-Târgu Frumos.

Aveți un mesaj special pentru electoratul botoșănean, în special pentru dărăbăneni?

România traversează cea mai gravă criză sanitară şi economică din istorie. Un guvern competent şi responsabil ar fi lucrat alături de specialişti pentru a scoate România din impas. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa şi ţara noastră se află aproape de un dezastru. Trebuie să schimbăm acest lucru. Noul PSD şi-a asumat că va fi întotdeauna doar pe agenda românilor. Noua echipă a PSD înseamnă oameni integri, profesionişti şi recunoscuţi în domeniile lor de activitate.

Eu, în calitate de Senator, voi fi vocea oamenilor! Aşa cum, în calitate de Deputat, am fost sprijinul oamenilor! Cu susţinerea dumneavoastră, voi continua în Parlament toate proiectele benefice pentru cetăţeni în domeniile: sănătate, educaţie, mediu, transport, infrastructură. Mă voi bate în continuare pentru ca județul Botoșani să aibă un buget adecvat nevoilor. Pentru mine, oamenii au fost şi rămân pe primul loc!
Este mai riscant să stai acasă, decât să mergi la vot! Sănătatea ta, locul tău de muncă, salariul sau pensia ta, educația copiilor sau a nepoților depind de votul tău!
Veniți la vot să vă apărați sănătatea și bunăstarea familiilor voastre!
Veniți pe 6 decembrie să votați PSD, singurul partid care oferă siguranța pentru un trai mai bun! Poziția 5 pe buletinul de vot!


Te-ar mai putea interesa si:  Costel Lupascu
10:30 pm Sambata, 28 Noiembrie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare