Darabaneni.ro continuă ciclul de interviuri cu cel mai tânăr candidat dărăbănean la Parlamentul României. Ciprian Grigoraș s-a născut și a crescut la Darabani, este avocat și candidează pentru un fotoliu în Camera Deputaților din partea Alianței USR-PLUS. A absolvit Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, ulterior a urmat cursuri de Drept la Universitățile „Petre Andrei” și „Spiru Haret”. Este căsătorit și are doi copii. Spune că cea mai mare problemă a județului Botoșani este infrastructura. Dacă va accede în Parlamentul României își dorește să activeze în Comisia Juridică.
Ce credeți că vă recomandă pe dumneavoastră pentru un fotoliu în Parlamentul României?
Am 39 de ani, sunt căsătorit și sunt tatăl a două fetițe. Sunt avocat în cadrul Baroului Botoșani din anul 2009. Sunt membru în departamentul juridic al USR Botoșani. Am ales să mă implic în politică pentru că am înțeles ca schimbarea vine cu fiecare dintre noi, vechea clasă politică și vechile metehne nu se vor schimba decât prin implicare.
Ne spuneți trei proiecte de care are nevoie zona Darabaniului și pe care le veți promova?
Primul proiect legislativ major pe care îl voi susține împreună cu colegii mei este ca 25% din fondurile pentru infrastructură să fie destinate Moldovei și dezvoltării ei regionale- proiect asumat de altfel de toți parlamentarii Alianței USR-PLUS. Ca să ne putem dezvolta ca oraș avem nevoie în primul și-n primul rând de infrastructură, care să conecteze orașul Darabani și Moldova de circuitele economice ale României și ale Europei.
Voi propune și susține investiția în punctul vamal de la Rădăuți Prut, pentru a facilita circulația persoanelor și mărfurilor din nordul județului către R.Moldova și invers fără a fi nevoie de ocoluri de sute de km. Voi susține soluția pe care o propune USR-PLUS pentru piața muncii, respectiv taxe 0 pe salariul minim. Această măsură va duce la încurajarea activității în piața muncii. Cu locuri de muncă mai bine plătite, cu o presiune mai mică pe angajatori, astfel vom avea mai multe locuri de muncă și salarii mai mari pentru locuitorii din zona Darabaniului. Astfel se va reduce și numărul românilor care pleacă în străinătate pentru a căuta un loc de muncă decent.
În ce comisie parlamentară vă doriți să activați?
Aș dori să activez în Comisia Juridica, avocat fiind consider că am o anumită expertiză în acest domeniu.
De ce credeți că județul Botoșani stă atât de rău la capitolul infrastructură?
Din păcate nimic nu s-a schimbat în 30 de ani, politicienii care au reprezentat județul Botoșani în Parlamentul României nu au făcut nimic pentru a scoate județul din sărăcie, iar lipsa de infrastructură precum și această nepăsare sau necunoaștere a problemelor au izolat Botoșaniul de restul țării.
Ce vă propuneți să faceți pentru a sprijini investițiile economice în zonă?
Așa cum am arătat deja, avem soluții pentru a lua presiunea de pe angajator și a încuraja investițiile economice în zonă. Măsura Zero taxe pe salariul minim este una dintre ele. Crearea unui cadru legal simplificat în domeniul serviciilor prin acordarea unei forme simplificate de plata (vouchere) pentru lucrătorii sezonieri, zilieri este o altă măsură pe care USR-PLUS o propune și pe care o voi susține. Aceste categorii vor dobândi beneficii sociale (pensie, asigurare de sănătate) și în același timp se va lărgi baza de colectare a contribuțiilor și impozitelor.
Până acum, parlamentarii botoșăneni au arătat că nu pot depăși retorica de partid. Cum vedeți relația viitoare cu colegii parlamentari de la celelalte partide? Va fi o concurență perpetuă sau veți colabora pe subiectele de interes local?
Interesul cetățeanului trebuie să primeze în toate deciziile pe care le iau aleșii lor, fie cei locali, fie cei trimiși în Parlamentul României. Trebuie depășită această retorică pe care vechea clasă politică o are și trebuie să învățăm cu toții să punem interesul cetățenilor și a comunităților din care facem parte în centrul atenției atunci când se iau deciziile. Îmi doresc și voi susține o colaborare cu toți factorii decidenți atunci când deciziile sunt luate si cred că este nevoie de o colaborare între forțele toate forțele politice.
Ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru gestionarea acestei pandemii? Unde credeți că s-a greșit până acum?
Cred că trebuie ascultată vocea specialiștilor și profesioniștilor din domeniul medical. Discuția o urmăresc din perspectiva specialiștilor, care ne spun că este nevoie de creșterea capacității de testere, introducerea testelor rapide.
De ce politicienii din Botoșani au o influență atât de mică la centru și de ce județul este ocolit de investiții semnificative?
Cred că politicienii din județ nu și-au asumat niciodată politici publice pentru județul Botoșani, au susținut fiecare politicile pe care le impuneau de la centru partidul din care făceau parte. Noi la USR-PLUS avem asumat un proiect prin care solicităm ca 25% din bugetul alocat pentru infrastructură să revină regiunii Moldovei. În momentul în care vom avea o infrastructură viabilă creată vom putea spera să apară și investitorii. De asemenea, avem în vedere să aplicăm taxe de 0% pe salariul minim, această măsură va duce la încurajarea activității în piața muncii. Cu locuri de muncă mai bine plătite, cu o presiune mai mică pe angajatori, vom avea mai multe locuri de muncă și salarii mai mari. Astfel se va reduce și numărul românilor care pleacă în străinătate pentru a căuta un loc de muncă decent.
Cum priviți problema aceasta a CV-urilor umflate, a plagiatului și a lipsei de expertiză în rândul politicienilor? De ce vor politicienii să adune cât mai multe diplome?
Din nefericire impostura caracterizează vechea clasă politică. Cel mai grav este că pentru vechea clasă politică lipsa de expertiză într-un domeniu nu reprezintă un impediment pentru a numi membri de partid în diferite funcții. Vedeți cazul inginerului Ovidiu Ianculescu dat afară din funcția de director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Mureș pentru ca partidul de la guvernare să pună în loc un consilier al unui senator PNL, care nu avea nicio calificare pentru acea funcție în afara de carnetul de partid. Acesta este motivul pentru care politicienii își umflă CV –urile pentru a putea concura cu oameni care au făcut școli pe bune.
Când vom putea circula pe un drum nou de la Botoșani la Iași?
Sper ca în următorii patru ani să se rezolve, fără infrastructură nu o să vină investiții. Vedeți cum în aceste programe europene Moldova a fost lăsată deoparte.
Credeți că o să obțineți un rezultat mai bun decât cel de la alegerile locale?
Cred că voi lua mai mult decât la locale. Filiala județeană a luat jumătate din media pe țară, așa sperăm și acum. Nu avem electoratul marilor orașe, dar muncim foarte mult în campanie și sperăm la un rezultat bun.
Aveți un mesaj special pentru electoratul botoșănean, în special pentru dărăbăneni?
Vă invit pe data de 6 decembrie la vot, să votați cum vă dictează conștiința.
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Barajele vieții ”Alături de tine, Costel!”

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Orașul Darabani peste județele Timiș, Alba sau Brașov la Bacalaureat

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Marian Grădinaru, finanțator Viitorul Darabani: ”Planurile de viitor sunt destul de mari”

„Planurile de viitor sunt destul de mari. Vrem să ne menținem sus în Liga a 3-a, să nu dezamăgim cum a fost data trecută. Îmi pare bine că băieții au ajuns la nivelul acesta, eu o să mă ocup mai departe, sper să am și ajutorul Primăriei și al altor sponsori. De unul singur este foarte greu, dar Primăria a promis că ne va fi alături. Dar acum o să tragem linie, o să facem o analiză a meciului de astăzi pentru că nu mi-a plăcut. O să mai aducem jucători, ... continuare »
Cei mici și cei mari vor petrece la Darabani de Zilele Orașului în 1 și 2 iunie

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »
Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, etapa pe Protopopiatul Darabani VEZI cine sunt câștigătorii

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »