România trece în această vară prin una dintre cele mai grele crize după 1945. Funcționarea statului, economia, serviciile sociale și culturale sunt puse greu la încercare în acest timp. Multe evenimente culturale, spectacole, și festivaluri au fost anulate. În pofida acestei situații organizatorii Festivalului Zilele Nordului sunt deciși să meargă mai departe, chiar dacă într-un format mai restrâns. Chiar și așa, programul evenimentului nu va fi lipsit de nume sonore din lumea muzicală și nu numai.
Ediția cu numărul șapte a festivalului va avea loc în perioada 28-30 august, iar evenimentele se vor desfășura exclusiv în aer liber. Organizatorii au pus deja în vânzare bilete pentru evenimentele din cadrul festivalului. Concertele, activitățile sportive și culturale, întâlnirile, dezbaterile din cadrul festivalului vor avea loc în Darabani și în alte câteva localități din județul Botoșani. Vor exista șapte locații în aer liber unde vor avea loc evenimentele, se precizează pe
site-ul oficial al fetivalului.
Curtea Conacului Balș din Darabani este locația care găzduiește cele mai multe evenimente în acest an de #ZN: concertele de deschidere și de închidere cu Nicu Alifantis și Adam’sNest, spectacolele de teatru „Port” și „Gewalt la Darabani” cu Atelierul de Teatru și Texte Bune în Locuri Nebune, proiecțiile de film și conferința Întâlnirile Nordului.
Stadionul ”Chirica Pușcașu” din Darabani este în acest an scena principală pentru concerte, oferind condiții optime pentru respectarea normelor curente de protecție și distanțare pentru toți participanții la festival. Aici vor concerta, sâmbătă, 29 august, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și The Kryptonite Sparks.
Poiana Teioasa din Darabani, epicentrul edițiilor de până acum ale festivalului, găzduiește în acest an numai competiția de trail din cadrul Maratonului Nordului, cu probele sale de semimaraton, cross și family.
Memorialul Eminescu de la Ipotești este locul de întâlnire al specialiștilor și pasionaților de dezvoltare urbană din regiunea de Nord, la prima ediția a Școlii pentru Dezvoltarea Moldovei, care are invitați de la Banca Mondială, MKBT: Make Better și Divizia de Inovare Urbană.
Complexul Țara de Sus, situat în apropierea Dorohoiului, vă găzdui prima întâlnire a Platformei Cord, noul program de creștere a capacității și colaborării între ONG-urile și grupurile informale active în domeniile cultural, de tineret, civic și social din regiune.
Centrul Comunei Pomârla este punctul de start și finish pentru competiția de MTB a Maratonului Nordului, aflată la a zecea ediție, la care vor lua parte circa 300 de cicliști.
Prima Școală din Darabani este locul de desfășurare pentru atelierele de educație și reconstrucție, folosind exclusiv tehnici și materiale tradiționale, a primei școli sătești din Moldova. Proiectul este demarat de către Asociația Nord cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România Filiala Nord-Est și a Primăriei Darabani. De departe, cap de afiș al festivalului este Nicu Alifantis, care va concerta, joi seara, pe 28 august, începând cu orele 20:00, în curtea Conacului Balș. Artistul și-a invitat deja fanii, pe pagina sa de Facebook, să vină la concertul din Nordul Moldovei. Biletele la evenimentele festivalului pot fi achiziționate de
AICI .
„E un an despre care vom povesti cu toții multă vreme. Pandemia ne-a făcut să înțelegem cât de vulnerabili suntem cu toții, care sunt lacunele societății în România și peste tot, dar ne-a și ajutat să realizăm că avem o forță extraordinară de a fi solidari, de a fi responsabili față de comunitățile noastre. Suntem bucuroși săputem oferi o ediție specială a Zilelor Nordului în acest an, una ca în vremurile bune, dar cu respectarea regulilor de azi. Și suntem încrezători că ea se va adăuga în șirul amintirilor frumoase ale acestui complicat 2020” a declarat Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.
Ultimele articole
Ștefan Teișanu a devenit membru al Consiliului Economic și Social

Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »
Reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova a făcut pași importanți în 2020

Asociația Nord și-a propus în 2019 derularea unui proiect care prevedea reconstrucția primei școli sătești din Moldova, înființată de hatmanul Theodor C. Balș la 1841. Clădirea, astăzi dispărută, a fost un monument de o valoare extraordinară pentru Darabani și în general pentru nordul județului Botoșani. S-au alăturat acestui demers mai multe organizații, instituții și personalități locale, printre care amintim Ordinului Arhitecților din România, ... continuare »
Captură uriașă de țigări de contrabandă a doua zi de Crăciun. S-au tras și focuri de armă GALERIE FOTO

La vederea poliţiştilor de frontieră, conducătorul autoturismului a demarat în trombă, rămânând împotmolit după 200 metri de deplasare, iar persoanele în cauză, profitând de condiţiile meteo şi de întuneric, au abandonat atât autoturismul, cât şi coletele și s-au îndreptat către satul Bajura. Drept urmare, pentru reţinerea persoanelor s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor ... continuare »
DE CRĂCIUN, FII MAI BUN! Nicușor Imbir, dărăbăneanul de bine

Nicușor Imbir este un om simplu, care locuiește cu familia sa în Bajura, Darabani. De meserie este șofer. Pentru a avea un trai decent, în paralel se ocupă și cu zootehnia. Muncește mult, dar în același timp își găsește timp și pentru aproapele aflat în nevoie. Are o energie extraordinară și o mare calitate: nu poate trece indiferent pe lângă o persoană aflată în necaz. De Crăciun, l-am rugat să ne povestească o serie din acțiunile filantropice pe care ... continuare »
Se pregătește strategia de dezvoltare a orașului. Dărăbănenii sunt rugați să completeze un CHESTIONAR pe această temă

La nivelul Primăriei orașului Darabani s-a constituit un grup de lucru a cărui activitate este elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a localității în perioada 2021-2027. În vederea realizării strategiei, Consiliul Local și Primăria Orașului Darabani trebuie să dezvolte un dialog susținut cu comunitatea. Dezvoltarea viitoare a orașului depinde în mod hotărâtor de adoptarea unei atitudini pro-active, inovative de către administrația publică locală, se ... continuare »