Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
O darabaneanca in Gradina Valorilor Romanesti. Premiul I la concursul Joc joaca organizat de Fundatia Dan Voiculescu

A fost prima în 2008 la Concursul interjudeţean de pictat icoane pe sticlă organizat la Timişoara, medaliată cu bronz în 2011 la Concursul de matematică Năstăsescu, a câştigat un an mai târziu faza judeţeană a Concursului de informatică aplicată (CIA). Tot în 2012 a fost finalistă a concursului de limba engleză Paşaport pentru excelenţă organizat de fundaţia Dan Voiculescu şi s-a clasat pe podium la faza naţională a CIA. Anul acesta, eleva Liceului „Dimitrie Cantemir” din Darabani a ocupat locul I la faza judeţeană a Olimpiadei de limba engleză, a obţinut medalia de aur la Concursul naţional de evaluare în educaţie la fizică şi a participat la faza naţională a Concursului de fizică „Ştefan Procopiu”. Şi acestea sunt doar o parte din performanţele intelectuale ale dărbănencei, pe care aţi recunoscut-o, binenţeles, Smărăndiţa David. Săptămâna trecută, adolescenta a poposit în Grădina Valorilor Româneşti din Parcul Lumea Copiilor din Bucureşti, unde i-a fost înmânat Marele Premiu al concursului de limba engleză Joc, joacă organizat de Fundaţia Dan Voiculescu.
Prin adjudecarea acestui premiu, Smărăndița David a primit din partea tabere. com o vacanță de două săptămâni într-o tabără de limba engleză și aventură pe Isle of Wight din Marea Britanie. Concursul Fundaţiei Dan Voiculescu a constat în trei etape, la startul întrecerii elevilor aliniindu-se aproximativ 2000 de participanți. În prima fază a concursului, elevii au trebuit să ofere răspunsul la o ghicitoare în limba engleză, iar cei care s-au calificat în etapa a doua au fost nevoiți să scrie un jurnal de tabără despre o locație la alegere dintr-o listă pusă la dispoziție de organizatori. Dintre aceste eseuri s-au selectat douăzeci, autorii acestora fiind invitaţi în perioada 17-27 iulie la un interviu la București. În final, câștigătoare a fost desemnată eleva Liceului „Dimitrie Cantemir” din Darabani, Smărăndița David.

Am stat puțin de vorbă cu adolescenta care a cules laurii victoriei pentru a afla care sunt gândurile, visurile, care este percepția despre lume a unui elev de liceu din Darabani care a câștigat un asemenea premiu. Astfel, am aflat că nu s-a complicat foarte mult pentru acest interviu, mărturisind că a fost ceva foarte spontan și că nu s-a pregătit în mod special pentru Joc, joacă. Cu toate acestea, premiul adjudecat la sfârșitul lunii iunie nu a venit tocmai întâmplător. În clasa a IX-a a participat la concursul Pașaport pentru excelență organizat tot de Fundația Dan Voiculescu la care a ajuns în ultima etapă, iar după ce a câştigat anul acesta faza județeană a Olimpiadei de limba engleză, a fost surclasată la faza de baraj la o diferență de doar câteva sutimi.
Cu toate că a avut performanțe notabile la această materie, spune că nu este pasionată doar de limba engleză, ci și-ar dori să învețe cât mai multe limbi străini printre care franceza, germana și chiar hindi. Lipsa unor profesori specializați, cel puțin pe limba germană, și a cadrului instituțional au făcut-o să nu se apropie atât de mult cât și-ar fi dorit de aceste limbi străine. Nu are un program ieșit din comun, sau cu mult diferit de cel al colegilor ei. În fiecare zi se pregătește pentru școală încercând să acorde mai multă atenție obiectelor care o interesează în mod special. Iubește nu doar limba engleză ci și cultura britanică, afirmând că citește foarte multă literatură engleză. Deși excelează la limba engleză, eleva spune că după liceu se va îndrepta cel mai probabil spre științele reale, mai exact către IT.

Își dorește să studieze într-o țară străină și chiar să lucreze în străinătate. Smărăndiţa afirmă că sistemul de învățământ din Occident este mai performant pentru că îți permite, în primul rând, să te axezi pe domeniile care îți plac mai mult. Cu toate că se simte cam sufocată în acest oraș, pentru că nu poate să-și petreacă timpul liber așa cum ar fi vrut şi nu are posibilități alternative de învățare, recunoaște, pe de altă parte, că în Darabani primești un alt fel de educație mult mai apropiată de moralitate. Chiar dacă suntem din cel mai nordic oraș al țării, consideră că aici se face carte și crede că liceul din Darabani este unul foarte bun. Îi place aici, îi plac profesorii, chiar dacă a mai întâmpinat unele greutăți în a se afirma pentru că era din Darabani. Spune că nu contează din ce oraș ești atâta timp cât ai o pasiune căreia să i te dedici.
Adolescenta consideră că oamenii ar trebui să fie mai optimiști, să nu mai spună că nu se poate schimba nimic în țara asta, că suntem un popor deja pierdut și că nu ne putem schimba mentalitatea. Și-ar dori ca societatea să fie mai pozitivă. Vrea ca după liceu să rămână în străinătate doar pentru o perioadă. Nu vrea să se stabilească într-un loc anume, vrea să muncească, apoi să călătorească în toată lumea. Smărăndiţa David visează să întemeieze la Darabani o școală de limbi străine, să ajute tinerii în dezvoltarea educației. În ceea ce privește generația din care face parte, consideră că este una foarte creativă, cu imaginație și optimistă. Este încrezătoare în tinerii din ziua de astăzi, afirmând că au foarte multe idei. Dărăbăneanca spune că tinerii sunt cei care ajută astăzi la evoluția tehnologiilor, artelor. Dar cel mai important este faptul că nu se consideră diferită de colegii ei, după cum ne-a mărturisit domnişoara: „fiecare are o pasiune și merită să investească în ea”.

Eleva este conştientă de faptul că performanţele ei se datorează în mare parte şi dascălilor de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din localitate şi o menţionează aici în mod special pe profesoara de limba engleză Adina Lupaşcu. „În primul rând îi sunt recunoscătoare d-rei Lupașcu care m-a pregătit pentru olimpiade și concursuri și care mi-a dat un impuls de la început, fiindu-mi profesoară chiar din clasa a V-a. Vreau în același timp să mulțumesc părinților și colegilor care au fost alături de mine și m-au susținut mereu”, ne-a spus Smărăndiţa David. „Este o elevă înzestrată cu aptitudini și calități remarcabile. Pentru Smărăndiţa, educația reprezintă o prioritate. Fiind foarte ambițioasă,perseverentă și conștiincioasă, a căutat în permanență să se auto-depășească și să pătrundă în profunzime tainele limbii engleze, ale culturii și civilizațieibritanice. Smără nu este doar o elevă foarte bună ci și o persoană specială,onestă, sociabilă. Având o personalitate puternică, creativă,ea este dedicată idealurilor ei și luptă pentru atingerea lor. Mă bucură și mă împlinesc rezultatele ei, îi doresc să păstreze mereu vie flacăra cunoașterii şi îi urez mult succes și noroc în viitor” i-a transmis Smărăndiţei David prin intermediul publicaţiei Darabaneni.ro, prof. Adina Lupaşcu.
Pentru a fi prezentă în perioada 10-24 august pe Isle of Wight din Anglia, părinţii Smărăndiţei trebuie să facă eforturi deosebite pentru a-i plăti fiicei lor drumul în valoare de 350 euro, asigurarea medicală plus ceva bani de buzunar, în condiţiile în care salariile lor pentru o lună deabia reuşesc să acopere contravaloarea călătoriei până în Marea Britanie. Cu toate acestea, ei sunt foarte optimişti şi nu vor ca fiica lor să piardă această ocazie unică. „Este foarte greu, dar vom mai vinde câte ceva de pe lângă casă şi ne vom descurca până la urmă”, ne-a mărturisit Dorina David, mama Smărăndiţei. Aceasta este povestea adevărată a unei valori pe care oraşul de pe malul Prutului a dat-o, pe care şcoala, dar mai ales societatea trebuie să o preţuiască mai mult. Avem politicieni care pot să ia atitudine, oameni de afaceri, aleşi cadre didactice şi o Comisie pentru învăţământ, familie şi activităţi social-culturale în cadrul Consiliului Local Darabani. Mai este nevoie de bunăvoinţă. (Alexandru D. AIOANEI, Lucian BĂLĂUCĂ)
Citiţi pe aceeaşi temă:
DARABANENI DE SUCCES Smarandita David, „pasaport pentru excelenta”
DE EXCEPTIE! Premiul III la Concursul national de Informatica Aplicata
Smărăndiţa David, medaliată cu bronz la concursul „Euclid”
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”