Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Durerile menstruale, o grija in plus pentru femei



Durerile menstruale (dismenoreea) reprezintă un motiv de disconfort pentru majoritatea femeilor în  timpul acestei perioade delicate. Sunt dureri localizate în abdomenul inferior care apar odată cu sângerarea menstruală. Pentru o femeie sănătoasă, menstruația nu este însoțită de durere. Din păcate, aproape toate femeile vor avea neplăcerea de a se confrunta cu un episod de dismenoree, dar aceasta e mai frecventă între 15 și 25 de ani.

Cum se clasifică dismenoreea? Dismenoreea poate fi de două tipuri: primară (nu se poate găsi o cauză) și secundară (cauzată de o afecțiune). Cea secundară poate apare pe fondul unor malformații ale uterului, a fibromului sau altor tumori uterine, a infecțiilor tractului genital, a unui col uterin îngust, a tulburărilor hormonale și a dispozitivelor intrauterine utilizate pentru contracepție. Se suspectează dacă apare după perioada adolescenței. Se întâlnește mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani și poate fi însoțită de sângerări între menstruații.

Dismenoreea primară este suspectată dacă apare imediat după menstruație sau în perioada adolescenței și tinde să se amelioreze odată cu înaintarea în vârstă și după sarcină. Aceasta apare datorită eliberării de către uter a unor substanțe care determină contracții uterine neregulate; aceste contracții duc la scăderea fluxului de sânge și declanșează durere. Aceleași substanțe acționează și pe musculatura digestivă, ducând la apariția grețurilor, vărsăturilor, a diareei. Alți factori care contribuie la durere sunt lipsa exercițiului fizic și anxietatea corelată cu menstruația.

Cum se caracterizează durerile menstruale? Acestea prezintă un maxim la 24 de ore de la debutul menstruației și cedează după 2-3 zile. Iradiază la nivelul coapsei și lombar. Pot avea caracter de crampă, presiune sau pot fi surde și constante. Ocazional se poate însoți de cefalee, greață, vărsături, constipație sau diaree, transpirații, indispoziție, amețeli, dureri la nivelul sânilor.



Cum se stabilește diagnosticul? În primul rând, este necesară existența unui istoric de simptome caracteristice și recurente. Pentru a diferenția o dismenoree primară de una secundară, se recomandă efectuarea unui examen clinic ginecologic, a unei ecografii pelvine și a testelor pentru alte afecțiuni suspectate.

Cum se tratează durerile menstruale? Ca recomandări generale, amintim: odihnă adecvată, efectuarea de efort fizic regulat, utilizarea tampoanelor externe, aplicarea de căldură locală (sticlă cu apă caldă, duș sau baie, comprese calde), scăderea consumului de sare, zahăr, grăsimi, carne, cafea și alcool. Medicamentele care pot fi utilizate pentru combaterea durerii sunt antiinflamatoare, precum Ibuprofen, Tador, Vidan, Aulin sau analgezice ușoare: Paracetamol, Algocalmin; se poate folosi și No-Spa dacă sunt dureri spastice, asemănătoare cu colicile.

Prin utilizarea anticoncepționalelor de către femeile care le folosesc pentru prevenția unei sarcini, se evită și durerile menstruale, deoarece nu se mai produc ciclurile menstruale. De asemenea, acupunctura, masajul și activitatea sexuală ajută la ameliorarea durerilor. Printre metodele naturiste ajutătoare, se remarcă ceaiul de codița șoricelului, gălbenele, mușețel, salvie și sucurile de morcov și mere. Dismenoreea secundară dispare după tratarea afecțiunii de fond. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)

 




Te-ar mai putea interesa si:  dureri menstrualeciclu menstrual
12:27 pm Luni, 17 Martie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare