Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Durerile menstruale, o grija in plus pentru femei

Durerile menstruale (dismenoreea) reprezintă un motiv de disconfort pentru majoritatea femeilor în timpul acestei perioade delicate. Sunt dureri localizate în abdomenul inferior care apar odată cu sângerarea menstruală. Pentru o femeie sănătoasă, menstruația nu este însoțită de durere. Din păcate, aproape toate femeile vor avea neplăcerea de a se confrunta cu un episod de dismenoree, dar aceasta e mai frecventă între 15 și 25 de ani.
Cum se clasifică dismenoreea? Dismenoreea poate fi de două tipuri: primară (nu se poate găsi o cauză) și secundară (cauzată de o afecțiune). Cea secundară poate apare pe fondul unor malformații ale uterului, a fibromului sau altor tumori uterine, a infecțiilor tractului genital, a unui col uterin îngust, a tulburărilor hormonale și a dispozitivelor intrauterine utilizate pentru contracepție. Se suspectează dacă apare după perioada adolescenței. Se întâlnește mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani și poate fi însoțită de sângerări între menstruații.
Dismenoreea primară este suspectată dacă apare imediat după menstruație sau în perioada adolescenței și tinde să se amelioreze odată cu înaintarea în vârstă și după sarcină. Aceasta apare datorită eliberării de către uter a unor substanțe care determină contracții uterine neregulate; aceste contracții duc la scăderea fluxului de sânge și declanșează durere. Aceleași substanțe acționează și pe musculatura digestivă, ducând la apariția grețurilor, vărsăturilor, a diareei. Alți factori care contribuie la durere sunt lipsa exercițiului fizic și anxietatea corelată cu menstruația.
Cum se caracterizează durerile menstruale? Acestea prezintă un maxim la 24 de ore de la debutul menstruației și cedează după 2-3 zile. Iradiază la nivelul coapsei și lombar. Pot avea caracter de crampă, presiune sau pot fi surde și constante. Ocazional se poate însoți de cefalee, greață, vărsături, constipație sau diaree, transpirații, indispoziție, amețeli, dureri la nivelul sânilor.
Cum se stabilește diagnosticul? În primul rând, este necesară existența unui istoric de simptome caracteristice și recurente. Pentru a diferenția o dismenoree primară de una secundară, se recomandă efectuarea unui examen clinic ginecologic, a unei ecografii pelvine și a testelor pentru alte afecțiuni suspectate.
Cum se tratează durerile menstruale? Ca recomandări generale, amintim: odihnă adecvată, efectuarea de efort fizic regulat, utilizarea tampoanelor externe, aplicarea de căldură locală (sticlă cu apă caldă, duș sau baie, comprese calde), scăderea consumului de sare, zahăr, grăsimi, carne, cafea și alcool. Medicamentele care pot fi utilizate pentru combaterea durerii sunt antiinflamatoare, precum Ibuprofen, Tador, Vidan, Aulin sau analgezice ușoare: Paracetamol, Algocalmin; se poate folosi și No-Spa dacă sunt dureri spastice, asemănătoare cu colicile.
Prin utilizarea anticoncepționalelor de către femeile care le folosesc pentru prevenția unei sarcini, se evită și durerile menstruale, deoarece nu se mai produc ciclurile menstruale. De asemenea, acupunctura, masajul și activitatea sexuală ajută la ameliorarea durerilor. Printre metodele naturiste ajutătoare, se remarcă ceaiul de codița șoricelului, gălbenele, mușețel, salvie și sucurile de morcov și mere. Dismenoreea secundară dispare după tratarea afecțiunii de fond. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”