Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Cateheze demonstrative în Protopopiatul Darabani GALERIE FOTO

În perioada 26-27 martie a.c., în Protopopiatul Darabani s-au desfășurat o serie de activități catehetice susținute de preoți, realizate în conformitate cu Programa catehetică pentru parohii 2018 și în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română.

Activitățile s-au înscris în tradiția statornicită deja în cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, aceea că anual, în perioada februarie-aprilie, în cuprinsul județului Botoșani să se desfășoare prin rotație, în cadrul tuturor parohiilor, cateheze demonstrative, fundamentate și realizate în lumina anului omagial și comemorativ și întemeiate pe Programa catehetică pentru parohii 2018, elaborată de Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei Iașilor sub coordonarea pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspectorul pentru învățământ și cateheză, intitulată anul acesta „Unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Duh”.

Preoții parohi au susținut catehezele demonstrative în parohiile din cele 4 cercuri pastoral-misionare din componența Protopopiatului Darabani astfel: pr. Ciurciun Ștefănel Stelian (Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Dragalina) cu tema „Biserica, trupul Lui Hristos”, pr. Apătăchioae Ștefan (Parohia „Sf. Arhangheli” – Bașeu, Havârna) cu tema „Ierarhi și slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române susținători ai Marii Uniri”, pr. Șușu Ioan Vasile (Parohia „Sf. Treime” – Crăiniceni) cu tema „Să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim” și pr. Nechita Nicodim (Parohia „Sf. Voievozi” – Teioasa) cu tema „Patriarhul Miron Cristea”.

Derularea acestui tip de activitate pornește de la misiunea și chemarea preotului de a-i învăța „cu timp și fără timp” pe enoriașii săi, de a-și activa și exercita slujirea sa învățătorească și, totodată, de a crea un spațiu al comuniunii sufletești cu credincioșii săi, un spațiu în care experiențele personale să fie așezate spre folos și zidire reciprocă. Cateheza, ca element distinct de predică și de ora de religie, presupune crearea unui mediu al dialogului, în care să nu aibă „microfonul” doar preotul-catehet, cum se exprimă pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon în Prefața Programei catehetice 2018. De asemenea, în același loc, prof. univ. dr. Constantin Cucoș subliniază faptul că tematica și conținutul abordate la cateheză acompaniază sau suplinesc educația formală, cultivând explicit credința și convingerile intime ale persoanei în cadrul unui program catehetic, contextualizat anual în funcție de nevoile pastorale sau specificitatea comunității.

Așezarea catehezelor în proximitatea sărbătorii Bunei Vestiri și a zilei de aniversare a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România nu a fost una întâmplătoare, atât tematica catehezelor, conținutul realizat de către preoții susținători, cât și experiențele de viață ale credincioșilor amintind și exprimând darul unității și al iubirii de neam și de patrie, prezentat ca o adevărată datorie pentru urmașii făuritorilor Unirii și ca o autentică Bună Vestire pentru neamul românesc. Cei peste 80 de participanți de diferite vârste și cei 27 de preoți invitați au transformat spațiul bisericii parohiale într-unul al comunicării de cunoștințe noi, al îmbinării armonioase dintre trecut, prezent și viitor – prin diversitatea metodelor interactive de prezentare a conținuturilor și de evaluare, prin ingeniozitatea și iscusința preoților susținători –, au urmărit evocarea personalității și a faptelor ilustre ale făuritorilor Unirii de la 1918 și au subliniat necesitatea cultivării virtuții iubirii astăzi, în lumina consolidării unității dintre oameni și a zidirii Trupului lui Hristos, Biserica.

Catehezele din parohii au constituit, și în acest an, punți de legătură între credincioși și între aceștia și preoții parohi, însă ceea ce va condiționa feedback-ul pozitiv al credincioșilor, precum și succesul catehezei – în definitiv sporind la apropierea de biserică a enoriașilor –, va fi determinat de continuitatea catehezei la parohii, de conștientizarea și implicarea susținută a preoților, precum și de deschiderea și participarea credincioșilor, ne-a comunicat pr. Pristavu Cosmin Constantin, responsabil catehizare în Protopopiatul Darabani.

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
 
 Te-ar mai putea interesa si:  Protopopiatul DarabaniCosmin Constantin Pristavucatehezapreotul Pristavu
4:33 pm Joi, 29 Martie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cine se trezește în Darabani mai devreme de 5:00, are parte de asemenea imagini spectaculoase pe cer.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare