Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Performanţă de excepţie pentru şcoala botoşăneană. Profesori dărăbăneni premiaţi la Palatul Parlamentului

După ce botoşăneanul Ștefan-Răzvan Bălăucă, elevul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Argentina, profesorii originari din Darabani, Constantin Guceanu și Liviu Huțanu, cei care l-au pregătit pentru această performanță, au fost premiați săptămâna trecută la Palatul Parlamentului din capitală. Evenimentul festiv a avut loc în aceeaşi zi în care noul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a preluat portofoliul de la predecesorii săi, Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie.
Învățământul românesc, dar mai ales cel botoșănean, se poate mândri cu o nouă performanță de excepție la nivel internațional. Micul „Einstein de Botoșani”, Ștefan-Răzvan Bălăucă, a cules laurii victoriei la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Argentina, reușind să obțină medalia de argint. Concursul s-a desfășurat în orașul Mendoza pe parcursul a trei zile în perioada 2-11 decembrie 2014.
REMEMBER Ioan Iftincăi, lecţia de geografie şi viaţă
Aşa cum v-a mai informat Darabaneni.ro, calificarea la faza internațională s-a realizat prin trei probe de baraj, în urma cărora Ştefan Bălăucă s-a clasat pe primul loc. A urmat o perioadă de pregătire de o lună de zile în care toți participanții au fost îndrumați de profesori universitari. Înainte de etapa națională, elevul a fost pregătit de o echipă de profesori din Botoșani formată din Cristina-Maria Bălăucă, mama sa, și Aurelian Pintilei (profesori de fizică), plus doi profesori dărăbăneni: Liviu Huțanu (biologie) și Constantin Guceanu (chimie). Cu toții au fost invitați la Palatul Parlamentului, miercuri 17 decembrie, unde în prezența noului Ministru al Educației Sorin Cîmpeanu (foto stânga, jos), au fost felicitați și recompensați cu o sumă de bani. Fondul total de premiere a fost de aproximativ 700.000 euro.

La acest eveniment au participat în jur de 250 de olimpici însoţiţi de cadrele lor didactice, inclusiv directorii şcolilor. Cu această ocazie, Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, a promis alocarea unor fonduri pentru dotarea laboratoarelor şcolilor unde învaţă aceşti elevi de excepţie. Profesorul Constantin Guceanu l-a îndrumat pe Ștefan în tainele chimiei de înaltă performanță timp de trei săptămâni, zilnic, pe parcursul a două ore. Acesta a declarat pentru Darabaneni.ro: „Ștefan este un elev de o inteligență remarcabilă, puține persoane reușesc să facă performanță la trei materii. Mă bucur enorm pentru prestația sa la Olimpiadă, acest premiu încununează o muncă asiduă. Se află la început de drum și este clar că traseul lui educațional nu are cum să fie altfel decât ascendent, datorită performanțellor sale tot mai ridicate, grație calităților sale intelectuale native, dar și efortului depus. Va fi o plăcere să lucrez din nou cu el”.
Citiţi şi: POVESTIRI LA GURA SOBEI Doamna Mihai, axioma respectului FOTO DE COLECTIE
„A fost o onoare pentru noi să participăm la acest eveniment. E bine că s-au acordat şi aceste premii în bani pentru să stimulează copiii” a precizat pentru ziarul online al oraşului Darabani şi Liviu Huţanu. Chiar dacă predă biologia, prof. Huţanu spune că următoarea ţintă a Micului „Einstein de Botoşani” este calificarea la Balcaniada de Matematică, materia favorită a elevului-minune, dar îşi doreşte şi ca anul viitor Ştefan Bălăucă să obţină cea mai strălucitoare medalie la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, pentru că vârsta foarte fragedă a copilului îi permite să participe pentru ultima dată la această competiţie de anvergură. Cea mai mare „problemă” a elevului este că unele olimpiade precum fizica şi chimia au loc în aceeaşi zi. „Cred că până la terminarea liceului va participa şi la Olimpiada Internaţională de Matematică, disciplina sa favorită. Noi lucrăm cu el în ritmul lui. Probabil este cel mai inteligent elev pe care l-am avut de când predau, este mult peste medie, un copil supradotat. Are o viteză de învăţare uluitoare şi o mare capacitate de înţelegere. Este şi greu să te ţii după el, la un moment dat” a mai declarat pentru Darabaneni.ro, Liviu Huţanu. (M.C., A.D.A., L.B.)
VEZI şi:
Micul Einstein de Botoşani, pregătit de doi profesori dărăbăneni „A fost o şansă pentru noi să lucram cu el, nu invers”
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”