Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Deputat de Darabani despre defrişările ilegale: „Ponta a dat un os de ros românilor ca să le arate că face ordine şi în pădure”„Premierul Ponta a dat încă o dovadă că guvernează numai la televizor. De când este şeful Guvernului, Victor Ponta are un singur scop – să aibă imagine bună, indiferent ce se întâmplă în ţară. Numai după ce oamenii au ieşit în stradă ca să protesteze împotriva dezastrului din păduri, din cauza defrişărilor ilegale, abia atunci premierul a avut o reacţie. A scos la iveală un raport al Corpului de Control privind vânzările de masă lemnoasă. Numai că toate neregulile constatate s-au produs înainte ca Victor Ponta să devină premier” se arată într-un comunicat emis de deputatul Colegiului Darabani, Costel Şoptică, declaraţie politică pe care v-o prezentăm în cele ce urmează.

La fix o zi după demonstraţiile organizate de societatea civilă în mai multe oraşe din ţară, premierul Victor Ponta a prezentat un document din care rezultă că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la producerea a 52 fapte penale în cinci din cele mai mari bazine forestiere din ţară. Ca să nu mai spună lumea că nu face nimic pentru stârpirea furturilor din pădure! Ba, mai mult, a fost chiar vigilent şi a dispus verificări în zone de acţiune sensibile cu mult înainte ca societatea civilă din România să ia atitudine, dacă este să luăm în calcul faptul că DNA a fost sesizată în ianuarie 2015. Verificările Corpului de Control al Primului Ministru au fost făcute la direcţiile silvice Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, dar au fost ratate alte zone de mare interes forestier, precum Caraş-Severin, Argeş şi Harghita.

De la început, raportul dă semne că serveşte intereselor premierului Victor Ponta. Chiar dacă sesizarea făcută către DNA vizează perioada 16.03.2009-31.12.2012, s-au constatat nereguli cel mai târziu până în februarie 2012, adică înainte de a ajunge Victor Ponta prim-ministru. De unde se poate trage concluzia că, în Guvernarea PSD, nu s-a petrecut nimic rău în pădure. Multe dintre posibilele infracţiuni comise de angajaţii Romsilva şi ai firmelor partenere pleacă de la un Regulament de vânzare a masei lemnoase aprobat de Consiliul de Administraţie al RNP, în condiţiile în care elaborarea acestuia era atributul strict al Guvernului.

VEZI şi: Şoptică „loveşte” din nou: „Ipocrizia premierului Ponta şi a Guvernului pe care îl conduce este fără margini”

Ipocrizia PSD, a lui Victor Ponta personal, este mare. Prin acest nou Regulament se îndulceau semnificativ condiţiile de participare la licitaţiile organizate de direcţiile silvice pentru exploatarea lemnului din pădurile de stat. Adică nu mai era nevoie decât de o declaraţie pe proprie răspundere că firmele participante la licitaţii nu aveau datorii la bugetul de stat şi la Romsilva. Realitatea a arătat altfel, multe dintre societăţi fiind datoare, astfel că nu ar fi avut voie să participe la licitaţii, pe care, de cele mai multe ori, le-au câştigat. Regulamentul incriminat de Consiliul Concurenţei a fost aprobat la începutul lunii septembrie 2009, când autoritatea centrală pentru silvicultură făcea parte din Ministerul Agriculturii, al cărui şef era nimeni altul decât Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. După alegerile parlamentare din 2008, când s-a format coaliţia PDL-PSD, Ilie Sârbu s-a bătut ca “Pădurile” să plece de la “Mediu”, unde fuseseră în ultimii patru ani, ca să ajungă la ministerul său, la “Agricultură”.

De fapt, întotdeauna PSD a ţinut foarte mult ca “Pădurile” să fie în aria sa de influenţă. Chiar şi în Guvernul Ponta I, primul ministru a inventat postul de ministru delegat pentru “Păduri”, ca să nu piardă “contactul” cu acest domeniu mult râvnit de tata-socru Ilie Sârbu. Şi acum, conducerea Romsilva este asigurată de un apropiat al lui Ilie Sârbu, Adam Crăciunescu, fost director al Direcţiei Silvice Arad, apoi secretar de stat pentru Păduri în Ministerul Agriculturii, în prima “domnie” a lui Sârbu la acest minister, la începutul anilor 2000.

Culmea este că, în urma verificărilor, nu s-a constatat niciun furt veritabil, ci numai încălcări ale legii privind participarea la licitaţiile organizate de direcţiile silvice pentru vânzarea lemnului din pădurea statului, astfel că nu se spune unde a dispărut lemnul. Au fost invocate posibile fapte penale, ca urmare a declaraţiilor date de participanţii la licitaţiile organizate de direcţiile silvice precum că nu au datorii către Romsilva şi bugetul de stat, când, în realitate, ele existau. Sesizarea către DNA aduce în discuţie declaraţii pe propria răspundere, considerate ilegale, pentru o sumă cumulată de până la 125.000 de euro. Alte firme nu au constituit garanţiile de participare la licitaţii, în valoare totală de aproape 50.000 de euro. Există şi pagube certe înregistrate de Romsilva, din cauza propriilor angajaţi: nu au calculat penalităţi de întârziere pentru neexecutarea unor lucrări în timpul stabilit prin contract.
(foto: Adevarul)

În general, raportul sesizează nereguli posibil penale, după cum se precizează în document, ce duc la favorizarea anumitor firme pentru câştigarea unor licitaţii în vederea valorificării masei lemnoase din pădurile statului, ceea ce poate vicia preţul încasat de Romsilva pentru lemnul vândut. Dar nicăieri nu se precizează că firmele nu au plătit preţul la care s-au angajat prin contract. Raportul Corpului de Control scoate la iveală şi nereguli produse de două dintre cele mai mari firme din domeniul forestier din România – Kronospan Sebeş şi Holzindustrie Schweighofer SRL, amândouă subsidiare ale unor firme austriece.

Cele două societăţi au fost şi sunt în centrul unor mari scandaluri din România. Kronospan a construit o fabrică de formaldehidă şi mai vrea să facă una. Societatea civilă a fost împotriva acestor investiţii, pentru că formaldehida prezintă potenţial crescut de cancer. Activitatea Holzindustrie Schweighofer a ajuns în atenţia presei internaţionale şi a scos lumea în stradă pentru că încurajează tăierile ilegale din pădurile României. Faptele incriminate de Corpul de Control se referă la participarea Kronospan la o licitaţie organizată de Direcţia Silvică Suceava, unde reprezentanţii Kronospan au făcut declaraţii precum că firma nu are datorii către Romsilva sau structurile sale. Corpul de Control a constatat că societatea avea datorii restante de 10-12 zile în valoare de 7.781 lei, plus încă una, veche de 3 zile, de 13.070 lei.

În sesizarea către DNA, firma Holzindustrie Schweighofer nu este învinuită direct de posibile fapte penale, dar este părtaşă pentru că a cumpărat 224 mc. de lemn proveniţi de la 171 de arbori tăiaţi fără autorizaţie de o altă firmă. Cea mai halucinantă constatare a Corpului de Control se referă tot la firma Holzindustrie Schweighofer, care este acuzată că nu a tăiat destulă pădure. În Sinteza făcută de Corpul de Control, Holzindustrie Schweighofer este acuzată de faptul că, “timp de 4 ani, a exploatat un volum total de 126.292 mc de masă lemnoasă pe picior faţă de volumul total de 200.000 mc (respectiv 190.000 mc cu aplicarea toleranţei), pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase, ceea ce a avut drept consecinţă diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590,91 lei”.

„Este foarte bine că verificările Corpului de Control au scos la iveală astfel de ilegalităţi şi sper să aibă un efect pozitiv asupra corectitudinii organizării licitaţiilor. Dar, sub masca verificărilor la sânge, pot să spus că structura de control a primului ministru face politica impusă de Victor Ponta. Vremea “subiectelor cârlig” nu a trecut, aşa că premierul Ponta a dat un os de ros românilor ca să le arate că face ordine şi în pădure. Ca marile jafuri să se deruleze liniştit. Nu trebuie să uităm că cele mai mari tunuri din domeniul forestier au ca artizani reprezentanţi marcanţi ai PSD, unde Victor Ponta este preşedinte, precum Viorel Hrebenciuc, care a fost arestat pentru retrocedarea ilegală a 43.000 ha de pădure” a conchis parlamentarul PNL.

Citiţi pe aceeaşi temă: Deputat de Darabani: „De doi ani încoace, PSD nu a mai făcut nimic ca să pună ordine în agricultură”
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăVictor Pontadefrisari ilegaleRomsilva
9:37 pm Miercuri, 13 Mai, 2015

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cine se trezește în Darabani mai devreme de 5:00, are parte de asemenea imagini spectaculoase pe cer.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare