Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
RAPORTUL CURŢII DE CONTURI Bugetul local, o vacă bună de muls

De-a lungul anilor am scris de nenumărate ori despre importanța transparenței în administrația publică. De fiecare dat am subliniat faptul că administrația locală este obligată să ne informeze periodic asupra activității sale, să ne prezinte rapoarte, statistici, contracte. Oamenii au dreptul să știe cum sunt gestionații banii lor, pe ce și cum se cheltuie impozitele plătite către stat.
În ultimii ani am urmărit îndeaproape modul în care Primăria Darabani a înțeles să fie mai transparentă, să comunice mai mult cu contribuabilul, să fie mai deschisă. Concluzia este una foarte simplă. Administrația publică locală a fost mereu în afara legii în ceea ce privește publicarea informațiilor de interes public. Dărăbănenii nu au știut niciodată câți bani câștigă firmele care au contractat lucrări publice, cu cât este plătită firma de salubrizare, cât a costat pietrișul de pe străzi, becul de pe stâlp, sau bordura din parcare. În perioada 2012-2016 Primăria Darabani a fost o instituție ermetică, comunicarea cu exteriorul se făcea doar cu acordul „Marelui Șef” iar banii erau cheltuii după bunul plac al acestuia, fără a se ține cont de prevederile legale. Nu spunem noi asta, o spun inspectorii Curții de Conturi Botoșani, care au descoperit la Darabani, doar pentru anul 2015, plăți ilegale sau pe lucrări neefectuate de câteva sute de mii de lei. Toate acestea se petreceau într-o perioadă în care, propaganda ne inocula imaginea unei adevărate binecuvântări divine, care s-ar fi coborât peste Darabani odată cu primarul roșu.
În 2012, la doar o lună de la înscăunarea primarului Corneliu Aroșoaie, câteva familii din zona gropii de gunoi din Darabani, împreună cu alţi dărăbăneni se revoltau împotriva firmei SC Damiena SRL, acuzând că aceasta gestiona defectuos depozitul de gunoi, fapt care le punea în primejdie sănătatea. După patru ani, exact în ultima lună de mandat a primarului Aroșoaie, inspectorii Curții Conturi Botoșani au descoperit că aceeași firmă a primit ilegal de la Primăria Darabani pentru perioada 2014-2015 suma de 57.341 lei. Cum a fost posibil? Deși Consiliul Local a aprobat pentru serviciile de colectare şi transportul deşeurilor un tarif de 40 lei/mc fără TVA, primăria a plătit 51,11 lei/mc fără TVA. În raportul Curţii de Conturi se mai precizează că firma suceveană a primit în plus 43.776 lei cu facturi întocmite incorect. Cum a fost posibil ne explică aceiași inspectori: „Cauza principală a abaterilor constate o reprezintă neîndeplinirea unor atribuțiuni de serviciu de către personalul cu funcții de conducere și de execuție din cadrul entității, fiind încheiate contracte generatoare de cheltuieli cu nerespectarea prevederilor legale”.

În ultima jumătate de an, dărăbănenii au fost martori la o serie de scene de o mare ridiculitate, cu preoți chemați să sfințească drumuri și multe osanale ridicate parlamentarilor PSD din județ, fără de care nu ar fi plouat cu asfalt pe drumurile urbei de pe malul Prutului. În spatele festivismului, care nu a adus numărul de voturi scontat, s-au aflat nereguli grave, care au prejudiciat serios bugetul sărac al orașului nostru. Marea asfaltare de la Darabani ar putea fi numită „Marea Țeapă”, dacă este să dăm credit Curții de Conturi. Pentru lucrările de asfaltare efectuate de firma SC Fibracis Grup SRL în anul 2015, Primăria Darabani a plătit 2.998.507 lei. În urma controlului efectuat pe teren, inspectorii au constat că din suma respectivă, 287.519,63 lei au fost plătiți pentru lucrări neefectuate: „În baza contractului de lucrări 1101/23.01.2015 și urmare a inspecției efectuate în luna mai 2016 s-a constatat că lucrări în valoare de 287.519,63 lei (semnalizare rutieră și organizare de șantier) înscrise în situațiile de plată atașate facturilor fiscale care au stat la baza plăților deși au fost achitate de UATO Darabani nu au fost executate niciodată”. Constructorul a recunoscut paguba și a restituit sumele care i s-au plătit ilegal. Însă rămâne întrebarea, cine și de ce a dispus plăți pe lucrări nerealizate?
Se pare că nu doar asfaltul a îmbogățit pe unii dintre aceia care ne promiteau marea cu sarea în 2012. Balastul s-a dovedit o afacere mai profitabilă pentru unii. Nu mai puțin de 471.884 lei au fost plătiți de administrația Aroșoaie în perioada 2014-2015 către firma SC Sancos SRL, pentru produse de balastieră și lucrări de așternere a acestora pe drumurile comunale. Dincolo de faptul că profilul firmei este cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase (potrivit site-ului firme.info), se pare că recepționarea lucrărilor nu a fost realizată conform legii, iar plata s-a realizat fără documente care să certifice cantitatea reală de balast transportată, cum ar fi tichetele de cântar. Cantitatea de balast livrată depășește cu mult capacitatea de transport a firmei în raport cu numărul de curse efectuate. Prin urmare, inspectorii Curții de Conturi au dedus că 317 mc balast, plătiți cu suma de 14.937 lei nu a mai fost livrați. Pietruirea drumurilor comunale s-a realizat fără un plan anual aprobat de Consiliul Local, iar plățile au fost efectuate fără ca să existe documente care să certifice efectiv cantitatea livrată, este concluzia Curții de Conturi. Lucrările de balastare au fost încredințate firmei SC Sancos SRL prin atribuire directă, deși valaorea contractelor și natura lucrărilor și serviciilor prestate ar fi impus organizarea unei licitații. Suma de 14.937 lei a returnată bugetului local, dar ce facem cu celelalte și cu flagrantele încălcări ale legii? La ce câștiguri au generat ar fi meritat și drumurile de balast o sfințire.

Sportul a fost un domeniu prioritar pentru fosta administrație atâta timp cât s-au putut scurge bani din lucrările de investiții. Aceasta se deduce în concluziile Curții de Conturi. Din suma de 499.904 lei, pe care Primăria Darabani a plătit-o către firma SC Constghecom SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție a clădirii cu vestiare de la stadionul orășenesc, 22.437 lei reprezintă valoarea unor lucrări nefectuate. Cum a fost posibil acest lucru, tot prin „neîndeplinirea atribuțiunilor de verificare a realității și exactității datelor înscrise în situațiile de lucrări anexate la facturile emise de executantul lucrărilor conform cu realitatea din teren”. În legătură cu această sumă nu apare nici o informație cum că ar fi fost returnată Primăriei Darabani
Cifrele prezentate de Curtea de Conturi într-un raport de 63 de pagini arată că bugetul Primăriei a fost o vacă bună de muls în ultimii patru ani. Sute de mii de lei aruncați în vânt, plătiți ilegal pe contracte atribuite direct către firme de casă. Peste toate acestea se adaugă o supraapreciere a bugetului local cu aproximativ 2.000.000 lei la capitolul venituri. Aceasta este adevăratul bilanț al guvernării roșii. Acestea sunt câteva exemple de „bună administrare”. Sper că aceste cifre și mecanisme de sifonare a banului public, vor mai înmuia infatuarea celor care, momiți cu câte o țâță de la această vacă grasă, se credeau infailibili până acum câteva luni. Raportul Curții de Conturi Botoșani a fost publicat pe site-ul Primăriei Darabani și poate fi consultat de oricine este interesat (A.D.A.).
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »

Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »

PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »

Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »

Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”