Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova a făcut pași importanți în 2020Asociația Nord și-a propus în 2019 derularea unui proiect care prevedea reconstrucția primei școli sătești din Moldova, înființată de hatmanul Theodor C. Balș la 1841. Clădirea, astăzi dispărută, a fost un monument de o valoare extraordinară pentru Darabani și în general pentru nordul județului Botoșani. S-au alăturat acestui demers mai multe organizații, instituții și personalități locale, printre care amintim Ordinului Arhitecților din România, Societatea de Studii Istorice din România sau Primăria Darabani.

Chiar dacă multe lucruri au fost blocate în anul 2020, totuși proiectul celor de la Asociația Nord a mers mai departe, reușindu-se realizarea unor pași importanți. Au fost organizate mai multe întâlniri cu persoanele implicate: istoricul Dorin Dobrincu, Mihai Tulbure,Eugen Pănescu, Irina Leca. Aceste întâlniri au avut și o finalitate practică, deoarece s-a reușit realizarea studiului istoric de fundamentare de către compania Proiect Botoșani și a proiectului tehnic, de care s-a ocupat Bianca Romaș, voluntar Nord.

De asemenea, în 2020 aa fost creată identitatea vizuală pentru întregul proiect, care a fost documentată într-un manual de identitate și o serie de ilustrații pentru viitoarele campanii de promovare a proiectului. În 2021 inițiatorii își propun să organizeze o serie de ateliere sau clăci, prin intermediul cărora să implice cât mai multe persoane din zonă, cunoascătoare a vechilor tehnici de construcții, și care să ajute la ridicarea efectivă a școlii. Clădirea care va avea statut de muzeu va fi încadrată în parcul pe care Primăria Darabani îl amenajează în zona fostei secții de Pediatrie a Spitalului Darabani.”Mulțumirile noastre se îndreaptă către Ordinul Arhitecților din România, care finanțează acest proiect prin timbrul de arhitectură, către Filiala Nord-Est a Ordinului, care ne sprijină de la bun început, domnul Mihai Tulbure și echipa sa de arhitecți de la Proiect Botoșani, Biancăi Romaș care a apărut ca prin miracol și a pregătit proiectul tehnic al școlii, lui Dorin Dobrincu pentru întreaga lui susținere, lui Ionel David, vechi camarad, azi director la Muzeul Nordului, prietenilor Eugen Panescu și Irina Leca din Cluj și din București care ne sunt alături și tuturor celor care au donat sau se pregătesc să doneze pentru Prima Școală. Multe mulțumiri către colegii din Primaria Darabani, alături de care vom realiza acest proiect...Să fie un an bun pentru voi toți și să facem cu toții, împreună, un Nord sănătos și bun!” precizează membrii Asociației Nord pe pagina de socializare Zilele Nordului. 

Toare detaliile proiectului sunt pe site-ul Nord http://www.nordul.ro/prima-scoala/Te-ar mai putea interesa si:  prima scoala de stat din Moldova
7:56 pm Joi, 31 Decembrie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare