Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Superstitii si credinte de Anul Nou in Darabani. Uraturi de la Concesti si Nunta mascata de la Hudesti VIDEO
Perioada Sărbătorilor de iarnă poate fi considerată drept cea mai frumoasă şi mai plină de semnificaţii din întregul an. În zona Darabanilor, noaptea dintre ani are o simbolistică bogată, fiind încărcată de superstiţii şi credinţe, moştenite din generaţie în generaţie.
Astfel, urătorii atunci când pleacă cu pluguşorul pe la case, întâi merg la un vecin, de regulă cel mai în vârstă, pe care îl consideră „bun de pocinog”, ca să le meargă din plin colindatul. Tot în ultima noapte din an există credinţa că cerurile sunt deschise, astfel rugăciunile ajungând mai lesne la cei cărora le sunt adresate: Sfânta Treime, Maica Domnului, sfinţi şi celelalte puteri cereşti. Pentru a „beneficia” de această deschidere a cerurilor, foarte mulţi dărăbăneni aleg să îşi petreacă momentele de la cumpăna dintre ani la biserică. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc („râmă înainte”), peşte („să treci prin anul care vine ca peştele prin apă”), dar nu se mănâncă nici o mâncare din carne de pasăre („scurmă înapoi”).
În noaptea dintre ani trebuie să avem în buzunare bani, o iconiţă şi busuioc, pentru a avea un an financiar bun, având şi ocrotirea lui Dumnezeu. Mai există şi credinţa că dacă porţi o haină nouă sau de culoare roşie vei avea noroc tot anul. În seara de Anul Nou se lasă porţile descuiate şi lumina şi focul aprinse în casă, iar la miezul nopţii se deschid toate uşile pentru ca anul vechi să poată pleca. O altă practică întâlnită foarte des în noaptea dintre ani este cea a calendarului din foi de ceapă, pentru „prognoza meteo” a anului care vine. Ritualul prognozei cu ceapă se face aproape de miezul nopţii. Se spune că este valabil pentru zona în care este făcut, precum și în împrejurimi, cu mici diferenţe. Se foloseşte o ceapă mare, crescută în grădina gospodinei care realizează “predicţia” sau la vecini. Din ceapa tăiată în jumătate se desprind, într-o anumită ordine, de la exterior spre mijloc, 12 foi, care se numesc precum lunile anului. Se pune în fiecare un vârf de cuţit de sare grunjoasă bine uscată şi sunt aşezate în ordine, într-o fereastră spre răsărit. Sunt lăsate cel puţin o oră după miezul nopţii, dar nu mai târziu de ivirea zorilor.
“Citirea” se face de la stânga spre dreapta, de la foaia numită ianuarie. Foile care s-au înmuiat indică luni cu ploi, cele din care curge zeamă indică inundaţii sau înzăpeziri, iar cele de care sarea nici măcar nu s-a lipit indică luni cu secetă aspră. Ultima noapte din an ne poate arăta cum va fi vremea în decursul anului viitor. Dacă este senin, anul va fi secetos, dacă este înnorat, anul va fi ploios, iar dacă este lună plină, va fi un an mănos. Pe 1 ianuarie, dacă este vreme bună, va fi anul bun; dacă ninge, va fi belşug; dacă este senin şi ger, oamenii vor fi sănătoşi; dacă pomii au chiciură, vor fi poame multe. În dimineaţa primei zile din an, oamenii pun mâna pe uneltele cu care vor să aibă spor la muncă. Tot în prima zi din an nu se mătură grâul semănat de cei care au venit cu sorcova fiind lăsat în casă până a doua zi, când se mătură şi se dă de mâncare animalelor sau păsărilor din jurul casei. (Ionel DAVID)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”