Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Superstitii si credinte de Anul Nou in Darabani. Uraturi de la Concesti si Nunta mascata de la Hudesti VIDEO



Perioada Sărbătorilor de iarnă poate fi considerată drept cea mai frumoasă şi mai plină de semnificaţii din întregul an. În zona Darabanilor, noaptea dintre ani are o simbolistică bogată, fiind încărcată de superstiţii şi credinţe, moştenite din generaţie în generaţie
.

Astfel, urătorii atunci când pleacă cu pluguşorul pe la case, întâi merg la un vecin, de regulă cel mai în vârstă, pe care îl consideră „bun de pocinog”, ca să le meargă din plin colindatul. Tot în ultima noapte din an există credinţa că cerurile sunt deschise, astfel rugăciunile ajungând mai lesne la cei cărora le sunt adresate: Sfânta Treime, Maica Domnului, sfinţi şi celelalte puteri cereşti. Pentru a „beneficia” de această deschidere a cerurilor, foarte mulţi dărăbăneni aleg să îşi petreacă momentele de la cumpăna dintre ani la biserică. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc („râmă înainte”), peşte („să treci prin anul care vine ca peştele prin apă”), dar nu se mănâncă nici o mâncare din carne de pasăre („scurmă înapoi”).



În noaptea dintre ani trebuie să avem în buzunare bani, o iconiţă şi busuioc, pentru a avea un an financiar bun, având şi ocrotirea lui Dumnezeu. Mai există şi credinţa că dacă porţi o haină nouă sau de culoare roşie vei avea noroc tot anul. În seara de Anul Nou se lasă porţile descuiate şi lumina şi focul aprinse în casă, iar la miezul nopţii se deschid toate uşile pentru ca anul vechi să poată pleca. O altă practică întâlnită foarte des în noaptea dintre ani este cea a calendarului din foi de ceapă, pentru „prognoza meteo” a anului care vine. Ritualul prognozei cu ceapă se face aproape de miezul nopţii. Se spune că este valabil pentru zona în care este făcut, precum și în împrejurimi, cu mici diferenţe. Se foloseşte o ceapă mare, crescută în grădina gospodinei care realizează “predicţia” sau la vecini. Din ceapa tăiată în jumătate se desprind, într-o anumită ordine, de la exterior spre mijloc, 12 foi, care se numesc precum lunile anului. Se pune în fiecare un vârf de cuţit de sare grunjoasă bine uscată şi sunt aşezate în ordine, într-o fereastră spre răsărit. Sunt lăsate cel puţin o oră după miezul nopţii, dar nu mai târziu de ivirea zorilor.





“Citirea” se face de la stânga spre dreapta, de la foaia numită ianuarie. Foile care s-au înmuiat indică luni cu ploi, cele din care curge zeamă indică inundaţii sau înzăpeziri, iar cele de care sarea nici măcar nu s-a lipit indică luni cu secetă aspră. Ultima noapte din an ne poate arăta cum va fi vremea în decursul anului viitor. Dacă este senin, anul va fi secetos, dacă este înnorat, anul va fi ploios, iar dacă este lună plină, va fi un an mănos. Pe 1 ianuarie, dacă este vreme bună, va fi anul bun; dacă ninge, va fi belşug; dacă este senin şi ger, oamenii vor fi sănătoşi; dacă pomii au chiciură, vor fi poame multe. În dimineaţa primei zile din an, oamenii pun mâna pe uneltele cu care vor să aibă spor la muncă. Tot în prima zi din an nu se mătură grâul semănat de cei care au venit cu sorcova fiind lăsat în casă până a doua zi, când se mătură şi se dă de mâncare animalelor sau păsărilor din jurul casei. (Ionel DAVID)



Te-ar mai putea interesa si:  obiceiuri de Anul NouAnul NouRevelionuraturi de la ConcestiNunta mascata de la Hudesti
6:42 pm , 30 Decembrie, 2012

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare