Superstitii si credinte de Anul Nou in Darabani. Uraturi de la Concesti si Nunta mascata de la Hudesti VIDEO

Perioada Sărbătorilor de iarnă poate fi considerată drept cea mai frumoasă şi mai plină de semnificaţii din întregul an. În zona Darabanilor, noaptea dintre ani are o simbolistică bogată, fiind încărcată de superstiţii şi credinţe, moştenite din generaţie în generaţie.
Astfel, urătorii atunci când pleacă cu pluguşorul pe la case, întâi merg la un vecin, de regulă cel mai în vârstă, pe care îl consideră „bun de pocinog”, ca să le meargă din plin colindatul. Tot în ultima noapte din an există credinţa că cerurile sunt deschise, astfel rugăciunile ajungând mai lesne la cei cărora le sunt adresate: Sfânta Treime, Maica Domnului, sfinţi şi celelalte puteri cereşti. Pentru a „beneficia” de această deschidere a cerurilor, foarte mulţi dărăbăneni aleg să îşi petreacă momentele de la cumpăna dintre ani la biserică. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc („râmă înainte”), peşte („să treci prin anul care vine ca peştele prin apă”), dar nu se mănâncă nici o mâncare din carne de pasăre („scurmă înapoi”).
În noaptea dintre ani trebuie să avem în buzunare bani, o iconiţă şi busuioc, pentru a avea un an financiar bun, având şi ocrotirea lui Dumnezeu. Mai există şi credinţa că dacă porţi o haină nouă sau de culoare roşie vei avea noroc tot anul. În seara de Anul Nou se lasă porţile descuiate şi lumina şi focul aprinse în casă, iar la miezul nopţii se deschid toate uşile pentru ca anul vechi să poată pleca. O altă practică întâlnită foarte des în noaptea dintre ani este cea a calendarului din foi de ceapă, pentru „prognoza meteo” a anului care vine. Ritualul prognozei cu ceapă se face aproape de miezul nopţii. Se spune că este valabil pentru zona în care este făcut, precum și în împrejurimi, cu mici diferenţe. Se foloseşte o ceapă mare, crescută în grădina gospodinei care realizează “predicţia” sau la vecini. Din ceapa tăiată în jumătate se desprind, într-o anumită ordine, de la exterior spre mijloc, 12 foi, care se numesc precum lunile anului. Se pune în fiecare un vârf de cuţit de sare grunjoasă bine uscată şi sunt aşezate în ordine, într-o fereastră spre răsărit. Sunt lăsate cel puţin o oră după miezul nopţii, dar nu mai târziu de ivirea zorilor.
“Citirea” se face de la stânga spre dreapta, de la foaia numită ianuarie. Foile care s-au înmuiat indică luni cu ploi, cele din care curge zeamă indică inundaţii sau înzăpeziri, iar cele de care sarea nici măcar nu s-a lipit indică luni cu secetă aspră. Ultima noapte din an ne poate arăta cum va fi vremea în decursul anului viitor. Dacă este senin, anul va fi secetos, dacă este înnorat, anul va fi ploios, iar dacă este lună plină, va fi un an mănos. Pe 1 ianuarie, dacă este vreme bună, va fi anul bun; dacă ninge, va fi belşug; dacă este senin şi ger, oamenii vor fi sănătoşi; dacă pomii au chiciură, vor fi poame multe. În dimineaţa primei zile din an, oamenii pun mâna pe uneltele cu care vor să aibă spor la muncă. Tot în prima zi din an nu se mătură grâul semănat de cei care au venit cu sorcova fiind lăsat în casă până a doua zi, când se mătură şi se dă de mâncare animalelor sau păsărilor din jurul casei. (Ionel DAVID)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Despre schimbare, utopii și ipocrizie

Duminică, 18 mai, s-a încheiat un ciclu electoral prelungit, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. A fost, fără îndoială, anul în care societatea românească a transmis cel mai clar semnal de respingere a partidelor tradiționale. Lipsa reformelor reale, corupția în expansiune, haosul economic și promovarea liderilor incompetenți au împins PSD și PNL către un minim istoric al încrederii publice. Să ratezi de două ori intrarea în turul al ... continuare »
DRUMUL DE LA DARABANI SPRE COTROCENI Simion câștigă, la limită, și turul doi

Pe 18 mai 2025, românii au fost chemați pentru a-și alege președintele, după ce în urma rezultatelor din 5 mai s-au calificat în turul doi Nicușor Dan (independent) și George Simion (AUR). Campania electorală a căpătat uneori forme absurde după ce candidatul AUR a participat doar la o dezbatere electorală cu contracandidatul său deși a promis că va merge la toate televiziunile. Prezența la vot în județele Moldovei a ... continuare »
VEZI cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la Darabani

Pe 4 mai 2025, românii au fost chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, după ce alegerile din toamna anului 2024 au fost anulate. Campania electorală a fost una foarte tensionată și a căpătat uneori accente grotești. Aceasta poate fi una din explicațiile prezenței scăzute la urne, mai ales în județe altădată fruntașe. Prezența la vot în județele Moldovei a fost foarte redusă. La Botoșani s-au ... continuare »
Mențiune pentru Darabani la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț a avut loc Olimpiada Națională de Istorie, care a reunit în orașul de sub Pietricica 350 de elevi și 49 de cadre didactice din toată țara. Școala dărăbăneană a fost din nou la înălțime, elevii întorcându-se acasă cu o mențiune și cu dorința de a continua să performeze.Marți, 15 aprilie, la Colegiul Național „Pentru Rareș” din Piatra Neamț era mare forfotă. Elevi din toată țară așteptau să dea ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Nu salvăm democrația votând mediocritatea

În ultimele patru luni, România a intrat într-un tumult electoral din care pare că nu mai are puterea să iasă. Cauzele sunt multe, unele punctuale, legate direct de situația geopolitică din regiune, altele mai profunde, ținând de modul în care am evoluat în ultimii 35 de ani ca societate, de respectul pe care l-am acordat educației, de relația complicată pe care o avem cu trecutul comunist. Democrația noastră firavă este mai amenințată ca oricând în ... continuare »

Câteva imagini mai strălucite de la prima ediție a Maratonul Nordului din Botoșani.

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!