Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ICOANELE COPILĂRIEI MELE Concurs de poezie organizat în Protopopiatul Darabani GALERIE FOTO

În după-amiaza zilei de 5 August 2017, de pomenirea Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul, s-a desfășurat la biserica „Sf. Impărați Constantin și Elena” din Darabani etapa finală a Concursului de poezie „Sf. Ioan Iacob de la Neamț”.

Evenimentul catehetic și cultural, menit să aducă un prinos de cinstire Sfântului ocrotitor al tinuturilor din nordul țării, ajuns la cea de a doua ediție, și-a propus să-i provoace pe copiii și pe tinerii din parohiile protopopiatului să compună poezii pe tema „Icoanele copilăriei mele”, tematică aflată în strânsă legătură cu cea a anului omagial și comemorativ în Patriarhia Română. Dorința organizatorilor a fost aceea ca prin intermediul tematicii concursului, micii poeți să facă trecerea de la înțelegerea icoanei ca obiect de cult, mijloc sau fereastră de comunicare cu Dumnezeu și cu sfinții, la reprezentarea concretă a icoanei ca prezență, model de viețuire și izvor de speranță, inspirație și încredere.

Desfășurat de Biroul de catehizare al Protopopiatului Darabani, în perioada iunie-august 2017, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, activitatea a adus împreună în ziua de 5 august copiii și tineri din cuprinsul protopopiatului, preț de câteva ceasuri, fiecare evidențiindu-se cu poezii alcătuite cu emoție, creativitate și originalitate. Lucrările au fost evaluate de un juriu format din domnul poet Victor Teișanu, membru al Adunării Eparhiale și al Uniunii Scriitorilor Români, doamna profesoară de limba română Alina Grigore și de responsabilul de catehizare de la nivelul protopopiatului. După cuvântul de bun-venit al părintelui protopop, Costică Pînzariu, și după scurte reflecții asupra actului creator al poetului, venite din parteadomnului poet, Victor Teișanu, participanții au fost premiați pentru strădaniile lor și au primit îndemnul de a continua să scrie, în paralel căutând să-și sporească mereu orizontul și cultura prin lecturi diverse și constante.

Ca o încununare a actului de creație și ca o aplicare a celor scrise în poezii, copiii participanți au avut fericita ocazia de a face cunoștință cu lumea copilăriei unei personalități culturale, medicale și universitare, domnul academician prof. Dr. Leon Dănăilă, prin vizitarea casei copilăriei sale, actualmente Muzeul ”Leon Dănăilă”. Astfel, cu toții au înțeles că omul sfințește locul și, contrar vicisitudinilor timpurilor, locurilor și mentalităților, indiferent în care parte a lumii ar trăi, omul poate deveni o icoană sau un model pentru alții numai atunci când nu se pune pe sine pe prim plan, ci când se călăuzește în viață după principiul: „Pentru mine viața înseamnă ceilalți”.Cu recunoștință și mulțumire organizatorilor, ostenitorilor, juriului, preoților coordonatori și participanților, nădăjduim ca activitatea catehetică și culturală deopotrivă să crească, să devină de la an la an mai consistentă, generatoare de talente și vocație și formativă pentru copiii și tinerii implicați în viața Bisericii și a cetății din orașul și din cuprinsul celui mai nordic protopopiat al țării, Darabani. (Pr. Pristavu Cosmin Constantin, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani)

Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini


„O icoană de poveste,
Pentru mine, a fost și este,
Nimeni altcineva,
Poate doar bunica mea.

E un fel de lună plină,
Chiar și-o mamă eroină,
Cu virtuți nenumărate,
Și cu frică de păcate.

M-a-nvățat a mă ruga,
La icoane a mă-nchina,
Icoana sfântă s-o cinstesc,
Și întru Dumnezeu să cresc.

M-a învățat ca să muncesc,
De rele să mă feresc,
Zile mari să le cinstim,
Și-n biserică să fim.

Ca la o icoană sfântă,
Azi la tine mă închin,
Și sărut mâna muncită
Ce-a trecut prin orice chin.”

(Icoana copilăriei mele, Chițac Alexandra Ionela, Parohia „Sf. Gheorghe”, Mlenăuți, locul I)

Te-ar mai putea interesa si:  Protopopiatul Darabaniconcurs poezie DarabaniAlexandra Ionela Chitac
11:15 am Luni, 07 August, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare