Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Satul nostru, victima a sistemului



În atenţia mai marilor noştri, în ultima vreme au stat diverse subiecte, de la cele istorice la cele de relaţii internaţionale, însă de mult timp satul românesc a fost ignorat, marginalizat la nivel discursiv, uitat de-a dreptul. Această parte importantă a României trece astăzi printr-o criză socială şi economică profundă, din care nu se întrevede vreo ieşire. Adeseori s-a creat falsa impresie că prin rezolvarea problemei agriculturii se rezolvă şi problema satului românesc. Este adevărat că aspectul economic este unul important, dar nu singurul. Crizele lumii rurale sunt mult mai profunde, iar o parte îşi găsesc rădăcinile în regimul comunist, care dorind o societate rece, fără repere şi fără valori în afara ideologiei, a încercat distrugerea unui mod de viaţă care îşi avea legile sale bazate pe tradiţie, religiozitate, etc. 

Astăzi, satul românesc se zbate între efortul modernizării şi vechile mentalităţi. Se vede clar lipsa unei strategii de acţiune de la nivel înalt. Chiar dacă au fost cheltuiţi milioane de euro din fondurile de dezvoltare rurală, puţini au fost edilii care au reuşit să absoarbă banii europeni şi să facă investiţii importante. Însă un drum asfaltat, un parc sau un teren de sport, construite la sate nu eradichează criminalitatea şi nici nu înlocuieşte lipsa de moralitate din lumea satului contemporan. Călătorind prin satele noastre, din nordul Moldovei mai cu seamă, îţi dai seama că locuitorii acestora sunt departe de imaginea idilică a țăranului cântată de poeţi şi muzicieni. Tinerii de la ţară, constrânşi de limitele economice, sunt nevoiţi de cele mai multe ori să lucreze în agricultură, ignorând şcoala şi ceea ce ar putea să le aducă o anumită schimbare a mentalităţii.





Copiii inteligenţi, cu deschidere spre studiu şi performanţă, rămân în anonimat din neglijenţa unui sistem, pentru care ei nu contează. O parte din vină o au şi părinţii, care de cele mai multe ori preferă să stea la crâşma satului, derogând o parte din sarcinile lor copiilor. Din acest motiv rezultă violenţă, infracţionalitate, neproductivitatea  muncii. Unii dintre tineri pleacă în străinătate, însă, puţini dintre ei îşi schimbă obiceiurile şi modul de gândire. Cei care ajung la studii înalte sunt foarte puţini, şi de multe ori nu beneficiază de susţinerea necesară unui asemenea demers, fiind nevoiţi să lupte adesea mai greu cu mentalitatea apropiaţilor decât cu problemele financiare.

Evoluţia României din ultimii ani, carenţele unui sistem, care nu ezită să-şi arate slăbiciunile şi inechităţile, au adus satul românesc într-o decădere morală şi materială din care nu se întrevede o ieşire imediată. Umblând astăzi prin satele de la noi, mai cu seamă prin cele din Botoşani pui la îndoială cel puţin un singur lucru, că veşnicia s-a născut la sat. (Alexandru D. Aioanei)




9:33 am Luni, 11 Iulie, 2011

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare