Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie

Discursuri mai mult sau mai puțin populiste, cântece patriotice, defilări, oameni care se mândresc că sunt români sau oameni care își regretă originile. Acesta este peisajul Zilei Naționale a României. Puțini înțeleg, puțini trăiesc, pentru cei mai mulți această zi este una ca și celelalte. Dezbatem și defilăm, mâncăm fasole și bem vin fiert, gustăm din vorbele politice dar uităm de ceea ce ar trebui să fie 1 Decembrie, o zi simbol a solidarității. Înainte de toate, Ziua Națională ne obligă să definim sau să ne redefinim identitatea. Prin ce ne mai diferențiem noi ca români astăzi? Ce ne mai unește, limba, istoria, folclorul? Câți dintre cei mai reprezentativi dintre noi se mai identifică drept români, să fie acesta un păcat din partea lor? Să fie rezultatul unei dezamăgiri justificate?
Televiziunile se zbat în acest zile să găsească tot felul de personaje, de români din țară sau din străinătate care evadează din cotidian prin ceea ce fac și prin ceea ce sunt. Pentru o zi suntem mândri și invidioși pe ei, pentru un moment ne conștientizăm nimicnicia. Ne plângem de cele mai multe ori că ziua noastră națională nu este într-un anotimp cald, să petrecem și noi câmpenește, contestăm data de 1 decembrie și încercăm să găsim alte soluții. Nu există altă dată din calendarul istoric care să fie una simbol pentru noi decât ziua desăvârșirii unirii. Pentru americani ziua națională se discută în termeni precum ”am ratat sau nu am ratat” ziua națională, la noi comoditatea învinge. Refuzăm astăzi să ne identificăm cu simbolurile naționale, refuzăm să ne asumăm un trecut pe care cel mai adesea îl percepem ca unul tragic, care nu ne face cinste.
Discursul despre valori, cine ne va reprezenta mâine, care este aportul nostru la o cultură europeană, acestea sunt subiecte desuete, nu ne mai interesează. Pentru cei mai mulți dintre cei tineri trecutul este un bagaj de crime care nu trebuie aduse în discuție. Pentru ce mai avem nevoie de ce a fost odată, dacă astăzi cotidianul este plin de rețete de succes. Ne orientăm după repere false și pierdem din vedere că acum peste 90 de ani, 100 000 de români au mers pe jos sau cu căruța pentru că atunci au simțit că este momentul desăvârșirii naționale. Astăzi ne este greu să ne trezim de 1 Decembrie pentru a ieși în Piață. Suntem prea individualiști pentru a înțelege reala însemnătate a evenimentelor din 1918, și asta nu este spre binele nostru. Cel mai important lucru care trebuie să ne învețe sărbătorirea Zilei Unirii este solidaritatea. Depinde de noi cât vom învăța din aceasta. (Alexandru D. AIOANEI).
Te-ar mai putea interesa si: 1 Decembrie
1 Comentarii la “ COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie ”
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Ziua Naţională a României este celebrată de 1 Decembrie, dar în afară de ceea ce reprezintă această dată din punct de vedere istoric, pentru români, trebuie să ne gândim că astăzi celebrăm toate victoriile acestui neam , dintotdeauna şi până astăzi, ne plângem toţi înaintaşii morţi pentru ţara asta. Şi nu folosesc cuvinte mari, pentru că bunicii noştri atunci când mureau pe front, prin Odessa sau ştiu eu unde, aveau acasă copii care mureau de foame şi nu aşteptau nici o răsplată, decât să ajungă vii acasă şi să-i vadă. Avem noi grijă, generaţiile de "aur", să aşteptăm răsplata.
Ultimele articole
Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »
După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »
Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »
Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »
Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »