Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie


Discursuri mai mult sau mai puțin populiste, cântece patriotice, defilări, oameni care se mândresc că sunt români sau oameni care își regretă originile. Acesta este peisajul Zilei Naționale a României. Puțini înțeleg, puțini trăiesc, pentru cei mai mulți această zi este una ca și celelalte. Dezbatem și defilăm, mâncăm fasole și bem vin fiert, gustăm din vorbele politice dar uităm de ceea ce ar trebui să fie  1 Decembrie, o zi simbol a solidarității. Înainte de toate, Ziua Națională ne obligă să definim sau să ne redefinim identitatea. Prin ce ne mai diferențiem noi ca români astăzi? Ce ne mai unește, limba, istoria, folclorul? Câți dintre cei mai reprezentativi dintre noi se mai identifică drept români, să fie acesta un păcat din partea lor? Să fie rezultatul unei dezamăgiri justificate? 

Televiziunile se zbat în acest zile să găsească tot felul de personaje, de români din țară sau din străinătate care evadează din cotidian prin ceea ce fac și prin ceea ce sunt. Pentru o zi suntem mândri și invidioși pe ei, pentru un moment ne conștientizăm nimicnicia. Ne plângem de cele mai multe ori că ziua noastră națională nu este într-un anotimp cald, să petrecem și noi câmpenește, contestăm data de 1 decembrie și încercăm să găsim alte soluții. Nu există altă dată din calendarul istoric care să fie una simbol pentru noi decât ziua desăvârșirii unirii. Pentru americani ziua națională se discută în termeni precum ”am ratat sau nu am ratat” ziua națională, la noi comoditatea învinge. Refuzăm astăzi să ne identificăm cu simbolurile naționale, refuzăm să ne asumăm un trecut pe care cel mai adesea îl percepem ca unul tragic, care nu ne face cinste.Discursul despre valori, cine ne va reprezenta mâine, care este aportul nostru la o cultură europeană, acestea sunt subiecte desuete, nu ne mai interesează. Pentru cei mai mulți dintre cei tineri trecutul este un bagaj de crime care nu trebuie aduse în discuție. Pentru ce mai avem nevoie de ce a fost odată, dacă astăzi cotidianul este plin de rețete de succes. Ne orientăm după repere false și pierdem din vedere că acum peste 90 de ani, 100 000 de români au mers pe jos sau cu căruța pentru că atunci au simțit că este momentul desăvârșirii naționale. Astăzi ne este greu să ne trezim de 1 Decembrie pentru a ieși în Piață. Suntem prea individualiști pentru a înțelege reala însemnătate a evenimentelor din 1918, și asta nu este spre binele nostru. Cel mai important lucru care trebuie să ne învețe sărbătorirea Zilei Unirii este solidaritatea. Depinde de noi cât vom învăța din aceasta. (Alexandru D. AIOANEI).Te-ar mai putea interesa si:  1 Decembrie
5:03 pm Sambata, 01 Decembrie, 2012

1 Comentarii la “ COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie ”

  1. cocoşilă spune:

    Ziua Naţională a României este celebrată de 1 Decembrie, dar în afară de ceea ce reprezintă această dată din punct de vedere istoric, pentru români, trebuie să ne gândim că astăzi celebrăm toate victoriile acestui neam , dintotdeauna şi până astăzi, ne plângem toţi înaintaşii morţi pentru ţara asta. Şi nu folosesc cuvinte mari, pentru că bunicii noştri atunci când mureau pe front, prin Odessa sau ştiu eu unde, aveau acasă copii care mureau de foame şi nu aşteptau nici o răsplată, decât să ajungă vii acasă şi să-i vadă. Avem noi grijă, generaţiile de "aur", să aşteptăm răsplata.

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare