Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Lipsa noastra de personalitate

Imediat după Primul Război Mondial, Petre Andrei afirma în lucrarea sa de doctorat că nici un eveniment din istorie nu a  distrus atâtea valori precum marea conflagraţie. Nicicând lumea nu fusese mai confuză, mai bulversată ca după acel noiembrie 1918, când Germania semna capitularea în vagonul de tren. De asemenea, tot filosoful interbelic afirma că în ciuda acestor reconversii axiologice, o valoare a rămas constantă - personalitatea. Fiecare popor, victorios sau învins a depus eforturi să rămână o personalitate, care să fie apreciată, care să fie creatoare de civilizaţie, de cultură. Despre români profesorul ieşean scria:  „Trebuie să mărturisim cu durere că noi nu suntem un popor cu personalitate”. El aducea ca argumente în favoarea acestei supoziţii faptul că noi nu am respectat de-a lungul anilor nici o valoare morală, juridică sau socială, promovând valorile materiale şi sancţionând cu asprime tot ce iese în afara egoismului şi materialismului.
Noi astăzi, chiar dacă nu suntem la finalul unui război, am reuşit să facem foarte actuale cuvintele lui Petre Andrei. Publicate acum aproximativ nouă decenii, opiniile sale se pliază perfect pe societatea noastră actuală.

Astăzi, efortul nostru de a avea câştiguri tot mai mari are de puţine ori ca finalitate asigurarea unui trai decent, ci mai cu seamă dorinţa de a te afişa într-o poziţie superioară faţă de celălalt, fără a conta elementele care fac diferenţa şi care pot varia de la haine şi îmbrăcăminte până la husa volanului de la maşină sau culoarea de pe casă. De cele mai multe ori, câştigul consistent înseamnă opulenţă şi dispreţ faţă de cei cu o treaptă socială mai jos decât bun gust sau confort personal. Dorinţa de a avea mai mult decât celălalt, şi nu atât de a avea cât de a arăta acest lucru, a afectat societatea noastră de după 1990. Am devenit mai egoişti, lipsiţi de scrupule, nu acceptăm să fim contrazişi şi privim cu patimă la cei care şi-au câştigat popularitatea prin modestie, seriozitate, respect pentru cel de-alături, lucrul bine făcut. Egoişti, duplicitari, prinşi în intrigi, mereu interesaţi de capra vecinului, acţionăm cel mai adesea după principiul „orice ar fi se rezolvă că suntem oameni”. Suntem în imposibilitatea de a ieşi din banalul cotidian şi refuzăm să luăm exemplu de la cei care au înţeles să excomunice din firea interioară egoismul şi materialismul. Petre Andrei ne sfătuia la 1918 „să ne deprindem cu moralitatea în toate domeniile acţiunilor noastre, cu cercetarea temeinică şi serioasă a tuturor problemelor ce ni se impun, să fim personalităţi”. Să fie oare aceasta soluţia la criza noastră de astăzi care este în primul rând de natură morală? (text: Alexandru D. Aioanei, foto: Romania libera)
 11:48 am , 03 Iulie, 2011

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare