Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Făţărnicie şi patriotism electoral

În contextul negocierilor pentru demiterea propriului guvern, pesediștii erau în stare să promită orice pentru a-și asigura voturile unor parlamentari. Când s-a răsuflat prin presă ce le promisese Dragnea celor de la UDMR, mai mulți parlamentari ai puterii, printre care și unii botoșăneni au făcut din nou apel la patriotismul lor electoral. Au dat comunicate de presă pompoase, în care arătau că nu își vând țara, că nu acceptă compromisuri, că vezi Doamne, fără opoziția lor cineva ar fi ciuntit România; de parcă acel cineva nu este chiar șeful lor de partid, pe care îl ascultă cu smerită obediență. Au jucat acest rol pentru a ieși dintr-o situație jenantă pentru ei, iar lipsa opoziției care să le pună în față prostia, i-a adus în postura chiar de a crede ceea ce spun.
Astăzi, 11 iulie 2017, se împlinesc 100 de ani de la victoria sângeroasă a armatei române la Mărăști. Pe dealurile Vrancei, țărani desculți și înarmați sumar au reușit să oprească pentru un moment ofensiva germană și să mențină existența statului, redus la acel moment la teritoriul actual al Moldovei. Nici un oficial al statului român nu a participat la comemorarea sacrificiului soldaților români căzuți pe front atunci. Nici președintele, nici premierul, nici Ministrul Apărării nu au acordat importanță evenimentului. Armata Română a anunțat că va trage doar câteva salve de tun în poligonul de la Cincu, de parcă ar refuza cu obstinație să se revendice din tradiția unor astfel de momente cu o încărcătură specială. Nici măcar politicienii, care ne îndemnau mereu „să fim mândri că suntem români”, nu au făcut nici un efort de a se deplasa în Vrancea. Creșterea indemnizațiilor le-a furat mințile și au luat o pauză de câteva zile de la a gândi patriotic.
Atunci când întrevăd câștigarea unui capital politic, politicienii patrioți apar ca ciupercile după ploaie, nu mai încapi de atâta iubire de țară, nu mai ai loc, te simți mic, mai mult, dacă îndrăznești să nu fii de acord cu ei îți dau niște lecții de nu te vezi. Îți explică ei că nu te joci cu valorile naționale. Am văzut asta astăzi. Să le fie rușine celor care își afișează mândria de a fi român pe toate gardurile pentru a aduna voturi și au stat acasă astăzi. Nu e destul că ați numit un pamfletar să se ocupe de Departamentul Centenar, ați ținut astăzi dinadins să arătați de fapt care este respectul vostru pentru evenimentele remarcabile din trecut. Ceea ce faceți voi, politicienii, de 1 Decembrie sau 24 Ianuarie este doar fățărnicie și ipocrizie, iar lipsa voastră de la Mărăști este o dovadă în plus. Vă place să vă afișați patriotismul pompos, dar sunteți de fapt goi pe dinăuntru. Sunt convins că Felix Rache va pregăti un Centenar al Unirii foarte frumos pentru voi. Dar, doar pentru voi. Pentru noi, cei mici, modești 100 de ani de la Mărăști, Mărășești și Oituz înseamnă altceva. Pentru noi, anii 1916-1918 reprezintă sacrificiu, reflecție, recunoaștere, comemorare. Pentru voi înseamnă băi de mulțime și voturi, atât. (Alexandru D. AIOANEI)
P.S.: După ziua de azi mai ușor cu patriotismul pe scări... riscați să-l coborâți în întuneric odată cu voi.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”