Ziua de 24 ianuarie este una din datele de peste an în care mai toți cei mari de pe la noi dau glas sentimentelor înălțătoare care îi încearcă. Oameni cu limitate cunoștițe istorice, în general certați cu școala, dar ajunși vremelnic în ceva funcții de conducere, vin în fața noastră și ne țin lecții. Fac apeluri la noi, cei de jos, din fața scenei să fim mai buni, mai uniți, să dăm dovadă de solidaritate, acum mai mult ca niciodată. Ne vorbesc despre marile învățăminte ale istoriei, dau glas unor citate bine alese de alții, țin să ne amintească ce oameni mari au condus aceste meleaguri înaintea lor. Se prezintă în fața noastră ca și cum noi, adică cei în afara castei lor, suntem lipsiți cu totul de cunoaștere, umblăm orbin și surzi în această lume și trebuie să le dăm har lor că au ajuns acolo, cu microfonul în mână și ne luminează.
De la București la Iași și de la Botoșani la Darabani, discursurile și atitudinea politicienilor care vorbesc la aceste evenimente se aseamănă într-o măsură covârșitoare. Indiferent de partid cu toții sunt la fel de lipsiți de substanță. Niciunul dintre ei nu crede în ceea ce spune. Dar așa dă bine, în plus, poporului în plac notele acestea cu „mândria națională”. Au rămas acolo, în memoria colectivă din vremea în care exportam în toată lumea cele mai calitative mărfuri și eram prima țară peste tot și în toate. Tot la noi s-a descoperit și că dacii au avut primul stat centralizat din lume, reușind asta și fără autostrăzi.
Cum între Burebista și Alexandru Ioan Cuza nu există nici o legătură, așa nici între discursurile și fanfaronada prezentă la 24 ianuarie și realitate nu este nici o legătură. Ne vorbesc astăzi de unitatea clasei politice și de sacrificiul unei națiuni oameni care și-au abandonat de tot meleagurile natale. Ca să nu mai vorbim de cei care sunt cârma satelor și orașelor. Vin și ne vorbesc despre cât de multe a făcut Moldova pentru Unire oameni care au nu fac nimic astăzi pentru Moldova. De ce amintim de mândrie doar când vorbim de trecut, iar pentru prezent ne plafonăm cu rușine în această realitate tristă? De ce nu punem mândria și acum înainte, să facem din Botoșani un oraș peste Craiova, așa cum era la 1859, să facem din Nordul Moldovei o zonă cu cele mai scumpe pământuri, așa cum era pe timpul lui Cuza? Dacă drumul de la Iași la București ar fi arătat ca cel de la Botoșani la Târgu Frumos, atunci Cuza nu ar mai fi fost ales domn peste ambele principate pentru că i s-ar fi stricat trăsura și nu ar mai fi ajuns la timp în capitala Valahiei.
Ar trebui să folosim această mândrie cultivată la zile precum 24 ianuarie în scopuri mult mai constructive. Să-i tragem de mânecă pe aleși, să le cerem să fie mândri și după 24 ianuarie și să scoată târgul și județul din izolare, să le cerem să fie mai umili, să nu mai dea lecții de istorie, ci de administrație. Știm foarte bine ce s-a întîmplat la 24 Ianuarie, cei mai mulți dintre cei de lângă scenă avem lecturi mult mai multe decât ei. Chiar nu este cazul să ne predea lecții de istorie sau de mândrie națională pentru că ceea ce fac sau ceea ce nu fac astăzi se înscrie mai curând la capitolul rușine națională. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
AlternoSFERA electrizantă la Zilele Nordului GALERIE FOTO & VIDEO
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Nume importante din muzică, film, teatru, jurnalism și urbanism se reunesc în cadrul ZN de la Darabani
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
VEZI componența noului Consiliu Local Darabani, majoritar GALBEN, cu câteva ”nuanțe” de ROȘU
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani.
Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Gîrbaci își zdrobește contracandidații ”N-am inventat noi nici roata, nici apa caldă”
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii.
Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
38,23 % prezență la vot la Darabani. VEZI lista completă a candidaților dărăbăneni
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »