Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De la mândrie la rușine națională

Ziua de 24 ianuarie este una din datele de peste an în care mai toți cei mari de pe la noi dau glas sentimentelor înălțătoare care îi încearcă. Oameni cu limitate cunoștițe istorice, în general certați cu școala, dar ajunși vremelnic în ceva funcții de conducere, vin în fața noastră și ne țin lecții. Fac apeluri la noi, cei de jos, din fața scenei să fim mai buni, mai uniți, să dăm dovadă de solidaritate, acum mai mult ca niciodată. Ne vorbesc despre marile învățăminte ale istoriei, dau glas unor citate bine alese de alții, țin să ne amintească ce oameni mari au condus aceste meleaguri înaintea lor. Se prezintă în fața noastră ca și cum noi, adică cei în afara castei lor, suntem lipsiți cu totul de cunoaștere, umblăm orbin și surzi în această lume și trebuie să le dăm har lor că au ajuns acolo, cu microfonul în mână și ne luminează.

De la București la Iași și de la Botoșani la Darabani, discursurile și atitudinea politicienilor care vorbesc la aceste evenimente se aseamănă într-o măsură covârșitoare. Indiferent de partid cu toții sunt la fel de lipsiți de substanță. Niciunul dintre ei nu crede în ceea ce spune. Dar așa dă bine, în plus, poporului în plac notele acestea cu „mândria națională”. Au rămas acolo, în memoria colectivă din vremea în care exportam în toată lumea cele mai calitative mărfuri și eram prima țară peste tot și în toate. Tot la noi s-a descoperit și că dacii au avut primul stat centralizat din lume, reușind asta și fără autostrăzi.

Cum între Burebista și Alexandru Ioan Cuza nu există nici o legătură, așa nici între discursurile și fanfaronada prezentă la 24 ianuarie și realitate nu este nici o legătură. Ne vorbesc astăzi de unitatea clasei politice și de sacrificiul unei națiuni oameni care și-au abandonat de tot meleagurile natale. Ca să nu mai vorbim de cei care sunt cârma satelor și orașelor. Vin și ne vorbesc despre cât de multe a făcut Moldova pentru Unire oameni care au nu fac nimic astăzi pentru Moldova. De ce amintim de mândrie doar când vorbim de trecut, iar pentru prezent ne plafonăm cu rușine în această realitate tristă? De ce nu punem mândria și acum înainte, să facem din Botoșani un oraș peste Craiova, așa cum era la 1859, să facem din Nordul Moldovei o zonă cu cele mai scumpe pământuri, așa cum era pe timpul lui Cuza? Dacă drumul de la Iași la București ar fi arătat ca cel de la Botoșani la Târgu Frumos, atunci Cuza nu ar mai fi fost ales domn peste ambele principate pentru că i s-ar fi stricat trăsura și nu ar mai fi ajuns la timp în capitala Valahiei.Ar trebui să folosim această mândrie cultivată la zile precum 24 ianuarie în scopuri mult mai constructive. Să-i tragem de mânecă pe aleși, să le cerem să fie mândri și după 24 ianuarie și să scoată târgul și județul din izolare, să le cerem să fie mai umili, să nu mai dea lecții de istorie, ci de administrație. Știm foarte bine ce s-a întîmplat la 24 Ianuarie, cei mai mulți dintre cei de lângă scenă avem lecturi mult mai multe decât ei. Chiar nu este cazul să ne predea lecții de istorie sau de mândrie națională pentru că ceea ce fac sau ceea ce nu fac astăzi se înscrie mai curând la capitolul rușine națională. (Alexandru D. AIOANEI)

Te-ar mai putea interesa si:  Mica Unire24 Ianuarievai de noiAlexandru Ioan Cuza
7:41 pm Sambata, 25 Ianuarie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare