Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII De ce trebuie sa salvam colectia Jar?

Cu ocazia Sărbătorile Pascale, am făcut cunoştinţă împreună cu poate cel mai ardent colecţionar din oraş. Aflat la o vârstă venerabilă, bătrânul învăţător Jar privea şi vorbea despre propria colecţie cu resemnare şi dezamăgire. Resemnat în faţa timpului şi a anilor înaintaţi care îl lasă fără puteri, dezamăgit de toţi şi de toate, dar mai ales de faptul că nimeni nu s-a interesat de colecţia sa deosebit de bogată. Cei mai materialişti, lipsiţi de dimensiunea spirituală a propriei fiinţe, vor privi cu nepăsare şi nu vor înţelege niciodată de ce este nevoie ca obiecte strânse de învăţătorul, cu „nume fierbinte”, să-şi găsească locul în vitrine luminate, deschise publicului. Cred că cei mai mulţi dintre cititorii interviului, atunci când au văzut poze şi-au adus aminte de muzeele locale, săteşti sau orăşeneşti, publice sau personale pe care le-au vizitat în excursii la şcoală sau în călătorii ulterioare.

La Darabani, precum şi în localităţile din zonă, nu ştiu să funcţioneze nici un muzeu etnografic, ci doar câteva case memoriale. În alte zone ale ţării, autorităţile administrative, factorii de decizie, diverse instituţii, intelectualii locali (la noi au un mare păcat din această perspectivă), şi-au unit forţele pentru a strânge într-o expoziţie permanentă toate lucrurile care pot să vorbească despre bogăţia lor materială şi spirituală de-a lungul veacurilor. Circulau multe legende prin oraş despre învăţătorul Jar şi despre muzeul care a reuşit să-l încropească prin forţe proprii în clădirea fostei şcoli a boierului Balş. Puţini dintre noi sunt conştienţi însă de dimensiunea şi valoarea colecţiei care astăzi este depozitată în condiţii improprii în două camere ale Casei Balş.

Consider că a venit momentul să dăm sens şi valoare istorie locale. Obiectele care vorbesc cel mai bine despre ocupaţiile strămoşilor noştri, despre arta lor, despre relaţiile lor sociale trebuie să-şi găsească locul într-o expoziţie permanentă. Resursele financiare nu trebuie să fie o problemă, nu intru în detalii, dar sume importante de bani se pierd prin contracte umflate, prin lucrări proaste şi decizii iresponsabile. Dacă există interes se pot găsi banii necesari organizării şi administrării unei colecţii permanente. Cea mai bună locaţie pentru un eventual muzeu ar fi evident Casa Balş, dacă s-ar găsi un alt sediu pentru Clubul Copiilor. Apoi, printr-un  efort colectiv, echipe de voluntari liceeni, cu un specialist de la Muzeul Judeţean alături de învăţătorul Jar să inventarieze, catalogheze, restaureze unde este nevoie, obiectele pentru ca apoi să poată fi expuse.

Va fi nevoie de avize, aprobări, ne vom lovi de birocraţie şi dezinteres, dar valoarea a ceea ce trebuie să fie salvat este mult mai importantă. Antreprenorii locali, Biserica, Şcoala sunt chemate să sprijine această campanie. Avem un tezaur spiritual şi material pe care trebuie să-l valorificăm. În această acţiune sunt moralmente obligaţi să se implice într-un fel sau altul toţi formatorii de opinie locali precum şi toţi factorii de decizie. Drumul spre un muzeu sau o expoziţie permanentă nu este scurt şi nici uşor, dar acolo, în acele două camere ale Casei Balş, sub praf, în dezordine, mâncată de rugină şi nepăsare stă identitatea noastră. Acesta este motivul cel mai important pentru care trebuie să salvăm Colecţia Jar. (Alexandru D. Aioanei)
7:50 pm Sambata, 21 Aprilie, 2012

3 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII De ce trebuie sa salvam colectia Jar?”

 1. lucian florea spune:

  Sunt în totalitate de acord cu afirmaţiile enunţate de către Alexandru, care a tras un nou semnal de alarmă, ce ar trebui auzit de autorităţile publice locale, prezente sau viitoare. Reputatul istoric dărăbănean, Gh. Cliveti, în prefaţa "Monografia laconică a localităţii Darabani", scrisă de magisterul Octav Teioşanu, spunea că " istoria localităţii natale este... un act de profundă intimitate." Pornind de la această remarcabilă zicere, îndrăznesc să afirm faptul că, sămânţa conştiinţei naţionale se cultivă mai întâi în familie şi abia mai apoi se sădeşte la şcoală. Altfel spus, cultul pentru valori , indiferent de tipul lor, fie locale, naţionale, regionale sau universale, se învaţă odată cu mersul, ceea ce se întâmplă de secole la alte popoare. Ori noi, cum să fim buni patrioţi şi să ne rspectăm istoria naţională, din moment ce sunt mulţi care desconsideră, luând în derâdere, personalităţi locale, precum ilustrul Theodor C. Balş, întemeietorul târgului Darabani? Îmi vine în minte o discuţie între profesorul de istorie ieşean Cojocariu şi un asistent de-al său, (filogerman declarat), când primul i-a dat celui de-al doilea o sumă de bani pentru a-i cumpăra pământ pentru flori. În cele din urmă, asistentul i-a adus profesorului pământul de flori, bucuros din cale afară, spunându-i:domnule profesor, v-am adus pământul pentru flori. Mlţumesc, dă-mi restul. Păi am cheltuit toţi banii, v-am adus pământ din Germania! La care profesorul spune: băi, ţie nu-ţi saltă "cămeşa" de pe tine când auzi de România?!? Mie îmi trebuie pământul pentru flori, nu ca să mă închin la el!

 2. Gabi spune:

  dincolo de discutii pe site, de cine depinde sa se realizeze expozitia? ia cineva cu putere de decizie initiativa asta?

 3. Camelia Cazacu spune:

  Vreau sa va marturisesc ca si eu port aceasta durere in suflet de ceva vreme.Cu cateva luni in urma am discutat la Primaria Darabani problema construirii unui muzeu in acelasi loc( terenul este disponibil-bani?trebuie sa gasim noi)Mi-am propus sa incep campania,,SALVATI TRADITIA,, cu un spectacol la care sper sa participe multi darabaneni

 4. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cine se trezește în Darabani mai devreme de 5:00, are parte de asemenea imagini spectaculoase pe cer.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare