Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
COMENTARIUL SAPTAMANII De ce trebuie sa salvam colectia Jar?

La Darabani, precum şi în localităţile din zonă, nu ştiu să funcţioneze nici un muzeu etnografic, ci doar câteva case memoriale. În alte zone ale ţării, autorităţile administrative, factorii de decizie, diverse instituţii, intelectualii locali (la noi au un mare păcat din această perspectivă), şi-au unit forţele pentru a strânge într-o expoziţie permanentă toate lucrurile care pot să vorbească despre bogăţia lor materială şi spirituală de-a lungul veacurilor. Circulau multe legende prin oraş despre învăţătorul Jar şi despre muzeul care a reuşit să-l încropească prin forţe proprii în clădirea fostei şcoli a boierului Balş. Puţini dintre noi sunt conştienţi însă de dimensiunea şi valoarea colecţiei care astăzi este depozitată în condiţii improprii în două camere ale Casei Balş.

Consider că a venit momentul să dăm sens şi valoare istorie locale. Obiectele care vorbesc cel mai bine despre ocupaţiile strămoşilor noştri, despre arta lor, despre relaţiile lor sociale trebuie să-şi găsească locul într-o expoziţie permanentă. Resursele financiare nu trebuie să fie o problemă, nu intru în detalii, dar sume importante de bani se pierd prin contracte umflate, prin lucrări proaste şi decizii iresponsabile. Dacă există interes se pot găsi banii necesari organizării şi administrării unei colecţii permanente. Cea mai bună locaţie pentru un eventual muzeu ar fi evident Casa Balş, dacă s-ar găsi un alt sediu pentru Clubul Copiilor. Apoi, printr-un efort colectiv, echipe de voluntari liceeni, cu un specialist de la Muzeul Judeţean alături de învăţătorul Jar să inventarieze, catalogheze, restaureze unde este nevoie, obiectele pentru ca apoi să poată fi expuse.
Va fi nevoie de avize, aprobări, ne vom lovi de birocraţie şi dezinteres, dar valoarea a ceea ce trebuie să fie salvat este mult mai importantă. Antreprenorii locali, Biserica, Şcoala sunt chemate să sprijine această campanie. Avem un tezaur spiritual şi material pe care trebuie să-l valorificăm. În această acţiune sunt moralmente obligaţi să se implice într-un fel sau altul toţi formatorii de opinie locali precum şi toţi factorii de decizie. Drumul spre un muzeu sau o expoziţie permanentă nu este scurt şi nici uşor, dar acolo, în acele două camere ale Casei Balş, sub praf, în dezordine, mâncată de rugină şi nepăsare stă identitatea noastră. Acesta este motivul cel mai important pentru care trebuie să salvăm Colecţia Jar. (Alexandru D. Aioanei)
3 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII De ce trebuie sa salvam colectia Jar?”
Poza saptamanii
Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Sunt în totalitate de acord cu afirmaţiile enunţate de către Alexandru, care a tras un nou semnal de alarmă, ce ar trebui auzit de autorităţile publice locale, prezente sau viitoare. Reputatul istoric dărăbănean, Gh. Cliveti, în prefaţa "Monografia laconică a localităţii Darabani", scrisă de magisterul Octav Teioşanu, spunea că " istoria localităţii natale este... un act de profundă intimitate." Pornind de la această remarcabilă zicere, îndrăznesc să afirm faptul că, sămânţa conştiinţei naţionale se cultivă mai întâi în familie şi abia mai apoi se sădeşte la şcoală. Altfel spus, cultul pentru valori , indiferent de tipul lor, fie locale, naţionale, regionale sau universale, se învaţă odată cu mersul, ceea ce se întâmplă de secole la alte popoare. Ori noi, cum să fim buni patrioţi şi să ne rspectăm istoria naţională, din moment ce sunt mulţi care desconsideră, luând în derâdere, personalităţi locale, precum ilustrul Theodor C. Balş, întemeietorul târgului Darabani? Îmi vine în minte o discuţie între profesorul de istorie ieşean Cojocariu şi un asistent de-al său, (filogerman declarat), când primul i-a dat celui de-al doilea o sumă de bani pentru a-i cumpăra pământ pentru flori. În cele din urmă, asistentul i-a adus profesorului pământul de flori, bucuros din cale afară, spunându-i:domnule profesor, v-am adus pământul pentru flori. Mlţumesc, dă-mi restul. Păi am cheltuit toţi banii, v-am adus pământ din Germania! La care profesorul spune: băi, ţie nu-ţi saltă "cămeşa" de pe tine când auzi de România?!? Mie îmi trebuie pământul pentru flori, nu ca să mă închin la el!
dincolo de discutii pe site, de cine depinde sa se realizeze expozitia? ia cineva cu putere de decizie initiativa asta?
Vreau sa va marturisesc ca si eu port aceasta durere in suflet de ceva vreme.Cu cateva luni in urma am discutat la Primaria Darabani problema construirii unui muzeu in acelasi loc( terenul este disponibil-bani?trebuie sa gasim noi)Mi-am propus sa incep campania,,SALVATI TRADITIA,, cu un spectacol la care sper sa participe multi darabaneni
Ultimele articole
Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »
Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »