Au trecut deja trei zile de la alegerile locale și apele electorale par să se liniștească în micul târg din nordul extrem al României. Nu cred că rezultatul a surprins pe multă lume, însă voturile contabilizate de candidați merită o serie de explicații.
Liberalii se așteptau să câștige Primăria Darabani și au lucrat în această direcție cu mult înainte de campanie. Alin Gîrbaci a depus eforturi serioase să devină popular, a fost mereu prezent pe șantiere, a avut o comunicare bună cu cei de generația lui, a ieșit tot timpul în față, beneficiind și de faptul că fostul primar a făcut un pas în spate. Primăria, ca instituție, nu a strălucit la nivel de transparență și deschidere, dar conducerea a spart anumite bariere instituite sub vechile administrații. Toate acestea au contat duminică la urne.
În altă ordine de idei, PNL a avut și cea mai activă campanie, echipa din spatele primarului s-a implicat activ în teren și în mediul online, au avut un responsabil de comunicarea politică, și-au apărat candidatul în fața atacurilor, au promovat realizările și proiectele administrației liberale. În plus, au pozat într-o echipă tânără și dinamică, dispusă la dialog. Pe lângă acestea, întâlnirea online pe care candidatul PNL a avut cu alegătorii în ultima săptămână, în condițiile în care ceilalți competitori au știut doar să se plângă de o situație de forță majoră, a convins un număr serios de persoane să-l voteze. Convine sau nu, au arătat cu adevărat că își doresc primăria și au obținut-o la un scor care i-a suprins chiar și pe ei. Mai multe voci din PNL susțin că un scor mai mare al celor de la USR-PLUS i-ar fi ajutat să scape de unii consilieri ale căror nume ne trimit la epoci de mult apuse. Dar cum votanții au ultimul cuvânt, când am scăpat de Cornel Aroșoaie, ne-am pricopsit înapoi cu Ghiorghi Caba.
Echipa PSD a lăsat impresia că a intrat în campania electorală împinsă de la spate. Tensiunile legate de impunerea candiatului din exterior au fost evidente. Membrii care ar fi putut aduce un plus de imagine și capital politic au fost prea puțini activi. Unii dintre ei au fost mai prezenți pe teren în localitățile vecine, atunci când veneau șefii de la Botoșani, decât în propriul oraș. Cu un program electoral încropit la repezeală, fără o strategie clară, mizând prea mult pe o presupusă popularitate a unui personaj politic vecin, social-democrații nu aveau cum să convingă prea multă lume să-i voteze. Nici candidatul lor la primărie nu a ieșit în evidență cu prea multe, a fost total lipsit de combativitate, incapabil să poarte o dezbatere în mediul online și, poate cel mai important, deconectat de transformările prin care trece societatea românească în ultimii ani. Niciodată, la Darabani, PSD nu a fost atât de lipsit de inițiativă. Sentimentul de derivă este acutizat și de echipa de consilieri a social-democraților. Doar o singură persoană din cei cinci poate face opoziție serioasă liberalilor, ceilalți vor fi la fel de liniștiți cum au fost și în mandatul trecut.
Dacă rezultatul PSD era oarecum previzibil, nu același lucru se poate spune și de cel obținut de Alianța USR-PLUS și candidatul acesteia. Toată lumea, inclusiv liberalii, se așteptau că Dan Tîrniceru-Ifrim și USR-PLUS să obțină un scor mai bun și să trimită în CL un număr mai mare de oameni. Valul de popularitate de la nivel național al acestei formațiuni, mai ales în mediul urban, a creat un orizont de așteptare. Cu toate acestea, la Darabani mariajul dintre un candidat care și-a construit un profil de independet și o alianță cu o viziune progresistă nu a fost unul de succes. Campania celor de la USR-PLUS a fost dezastruoasă, nu a existat un program electoral bine definit, nu a existat o strategie și nu a existat colaborare între oamenii lui Tîrniceru și membrii USR-PLUS. În mediul online nu au făcut decât să lanseze atacuri la adresa vechii administrații, dar nici acolo nu au mers până la capăt, nu au adus dovezi, a fost mai mult un fel de rățoială de după gard. Cel mai probabil Tîrniceru ar fi luat mai multe voturi ca independent. Pactul cu USR-PLUS l-a îndepărtat de alegătorii mai conservatori, care îi apreciază postările nostalgice cu privire la comunism. Pe de altă parte, el nu a reușit să se înscrie în profilul candidatului tânăr, dinamic, modern, familiar cu tehnologia, cu idei revoluționare care să atragă tinerii spre urne, așa cum își doresc cei de la USR-PLUS să se prezinte electoratului lor. Alianța a sperat să compenseze lipsa lor de activitate și de știință politică prin aducerea unui candidat cu popularitate, rezultatul: nu au reușit să aibă nici măcar un consilier dintre membrii de partid.
Despre ceilelate formațiuni nu e mare lucru de spus. Rămâne dilema dacă votul PMP se datorează lui Stelică Strugaru sau faptului că Traian Băsescu mai are susținători serioși la Darabani. Ar fi de spus ceva despre rezultatele la nivel județean, acolo unde eșecul PNL este evident. Nimic nu o recomanda pe Doina Federovici pentru șefia Consiliului Județean. Este o persoană obedientă, fără mari școli, cu un CV subțire, a susținut fără reținere politicile antijustiție și își ascude incompetența în spatele unui discurs populist. Dar lipsa de viziune a PNL, lipsa unei campanii adevărate, strategia lui Costel Șoptică de a se plimba doar în localitățile care nu puneau probleme i-a ajutat pe social-democrați să păstreze controlul județului.
Alegerile au trecut, e timpul ca învingătorii să se apuce de treabă. La Darabani PNL nu mai are nici o scuză: are primar, are consiliu, are guvern. Acum are toate premisele să schimbe imaginea orașului. Așteptările sunt mari, oameniii vor proiecte de amploare, vor gaz, canalizare, drumuri, școli moderne, dar vor și transparență, vor deschidere spre dialog, vor să fie consultați, dar cel mai mult nu vor să mai fie furați. Dacă proiectele de infrastructură nu se pot derula peste noapte, mentalitățile da. Lipsa de profesionalism, aroganța și prostia pot și vor fi taxate mereu, nu doar peste patru ani. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
AlternoSFERA electrizantă la Zilele Nordului GALERIE FOTO & VIDEO
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Nume importante din muzică, film, teatru, jurnalism și urbanism se reunesc în cadrul ZN de la Darabani
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
VEZI componența noului Consiliu Local Darabani, majoritar GALBEN, cu câteva ”nuanțe” de ROȘU
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani.
Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Gîrbaci își zdrobește contracandidații ”N-am inventat noi nici roata, nici apa caldă”
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii.
Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
38,23 % prezență la vot la Darabani. VEZI lista completă a candidaților dărăbăneni
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »