Au trecut deja trei zile de la alegerile locale și apele electorale par să se liniștească în micul târg din nordul extrem al României. Nu cred că rezultatul a surprins pe multă lume, însă voturile contabilizate de candidați merită o serie de explicații.
Liberalii se așteptau să câștige Primăria Darabani și au lucrat în această direcție cu mult înainte de campanie. Alin Gîrbaci a depus eforturi serioase să devină popular, a fost mereu prezent pe șantiere, a avut o comunicare bună cu cei de generația lui, a ieșit tot timpul în față, beneficiind și de faptul că fostul primar a făcut un pas în spate. Primăria, ca instituție, nu a strălucit la nivel de transparență și deschidere, dar conducerea a spart anumite bariere instituite sub vechile administrații. Toate acestea au contat duminică la urne.
În altă ordine de idei, PNL a avut și cea mai activă campanie, echipa din spatele primarului s-a implicat activ în teren și în mediul online, au avut un responsabil de comunicarea politică, și-au apărat candidatul în fața atacurilor, au promovat realizările și proiectele administrației liberale. În plus, au pozat într-o echipă tânără și dinamică, dispusă la dialog. Pe lângă acestea, întâlnirea online pe care candidatul PNL a avut cu alegătorii în ultima săptămână, în condițiile în care ceilalți competitori au știut doar să se plângă de o situație de forță majoră, a convins un număr serios de persoane să-l voteze. Convine sau nu, au arătat cu adevărat că își doresc primăria și au obținut-o la un scor care i-a suprins chiar și pe ei. Mai multe voci din PNL susțin că un scor mai mare al celor de la USR-PLUS i-ar fi ajutat să scape de unii consilieri ale căror nume ne trimit la epoci de mult apuse. Dar cum votanții au ultimul cuvânt, când am scăpat de Cornel Aroșoaie, ne-am pricopsit înapoi cu Ghiorghi Caba.
Echipa PSD a lăsat impresia că a intrat în campania electorală împinsă de la spate. Tensiunile legate de impunerea candiatului din exterior au fost evidente. Membrii care ar fi putut aduce un plus de imagine și capital politic au fost prea puțini activi. Unii dintre ei au fost mai prezenți pe teren în localitățile vecine, atunci când veneau șefii de la Botoșani, decât în propriul oraș. Cu un program electoral încropit la repezeală, fără o strategie clară, mizând prea mult pe o presupusă popularitate a unui personaj politic vecin, social-democrații nu aveau cum să convingă prea multă lume să-i voteze. Nici candidatul lor la primărie nu a ieșit în evidență cu prea multe, a fost total lipsit de combativitate, incapabil să poarte o dezbatere în mediul online și, poate cel mai important, deconectat de transformările prin care trece societatea românească în ultimii ani. Niciodată, la Darabani, PSD nu a fost atât de lipsit de inițiativă. Sentimentul de derivă este acutizat și de echipa de consilieri a social-democraților. Doar o singură persoană din cei cinci poate face opoziție serioasă liberalilor, ceilalți vor fi la fel de liniștiți cum au fost și în mandatul trecut.
Dacă rezultatul PSD era oarecum previzibil, nu același lucru se poate spune și de cel obținut de Alianța USR-PLUS și candidatul acesteia. Toată lumea, inclusiv liberalii, se așteptau că Dan Tîrniceru-Ifrim și USR-PLUS să obțină un scor mai bun și să trimită în CL un număr mai mare de oameni. Valul de popularitate de la nivel național al acestei formațiuni, mai ales în mediul urban, a creat un orizont de așteptare. Cu toate acestea, la Darabani mariajul dintre un candidat care și-a construit un profil de independet și o alianță cu o viziune progresistă nu a fost unul de succes. Campania celor de la USR-PLUS a fost dezastruoasă, nu a existat un program electoral bine definit, nu a existat o strategie și nu a existat colaborare între oamenii lui Tîrniceru și membrii USR-PLUS. În mediul online nu au făcut decât să lanseze atacuri la adresa vechii administrații, dar nici acolo nu au mers până la capăt, nu au adus dovezi, a fost mai mult un fel de rățoială de după gard. Cel mai probabil Tîrniceru ar fi luat mai multe voturi ca independent. Pactul cu USR-PLUS l-a îndepărtat de alegătorii mai conservatori, care îi apreciază postările nostalgice cu privire la comunism. Pe de altă parte, el nu a reușit să se înscrie în profilul candidatului tânăr, dinamic, modern, familiar cu tehnologia, cu idei revoluționare care să atragă tinerii spre urne, așa cum își doresc cei de la USR-PLUS să se prezinte electoratului lor. Alianța a sperat să compenseze lipsa lor de activitate și de știință politică prin aducerea unui candidat cu popularitate, rezultatul: nu au reușit să aibă nici măcar un consilier dintre membrii de partid.
Despre ceilelate formațiuni nu e mare lucru de spus. Rămâne dilema dacă votul PMP se datorează lui Stelică Strugaru sau faptului că Traian Băsescu mai are susținători serioși la Darabani. Ar fi de spus ceva despre rezultatele la nivel județean, acolo unde eșecul PNL este evident. Nimic nu o recomanda pe Doina Federovici pentru șefia Consiliului Județean. Este o persoană obedientă, fără mari școli, cu un CV subțire, a susținut fără reținere politicile antijustiție și își ascude incompetența în spatele unui discurs populist. Dar lipsa de viziune a PNL, lipsa unei campanii adevărate, strategia lui Costel Șoptică de a se plimba doar în localitățile care nu puneau probleme i-a ajutat pe social-democrați să păstreze controlul județului.
Alegerile au trecut, e timpul ca învingătorii să se apuce de treabă. La Darabani PNL nu mai are nici o scuză: are primar, are consiliu, are guvern. Acum are toate premisele să schimbe imaginea orașului. Așteptările sunt mari, oameniii vor proiecte de amploare, vor gaz, canalizare, drumuri, școli moderne, dar vor și transparență, vor deschidere spre dialog, vor să fie consultați, dar cel mai mult nu vor să mai fie furați. Dacă proiectele de infrastructură nu se pot derula peste noapte, mentalitățile da. Lipsa de profesionalism, aroganța și prostia pot și vor fi taxate mereu, nu doar peste patru ani. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
Organizatorii ZN deschid atelierele pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova

Anul trecut, Asociația Nord cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, al Societății de Studii Istorice din România, al Primăriei Darabani și al mai multor parteneri din mediul privat, au inițiat un proiect pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova. Situația pandemică a ținut lucrurile în loc. Însă, anul acesta, inițiatorii au decis să organizeze o serie de ateliere pentru pregătirea șantierului, structurate după următorul program ... continuare »
Captură uriașă de țigări pe malul Prutului. Contrabandiștii au fugit în pădure FOTO

Polițiștii de frontieră botoşăneni au descoperit și confiscat, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competenţă, 22.477 de pachete cu ţigarete de contrabandă în valoare de peste 315.000 de lei.
În data de 04 aprilie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani, acţionând în vederea valorificării unor informaţii, au organizat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete, în zona de c ... continuare »
MASA BUCURIEI O nouă campanie umanitară organizată de prof. Vasile Postolachi în colaborare cu Casa Andrei

Recent, cei doi dărăbăneni și-au propus să ofere o masă caldă și alimente mai multor persoane sau familii, care din diferite pricini, trec prin momente dificile, sub sloganul „Masa bucuriei – Dăruiește un meniu pentru un suflet nevoiaș și noi i-l vom duce”. Cei care doresc să facă o faptă bună pot achita la restaurant „Casa Andrei” costul unui meniu, care este de 15 lei, iar la final de săptămână, cei doi împart meniurile oamenilor nevoiași din ... continuare »
Colete cu peste 4000 de pachete de țigări abandonate în Teioasa. Un tânăr de 18 ani anchetat pentru contrabandă

Polițiștii de frontieră botoşăneni au descoperit și confiscat, în urma unei acțiuni desfășurate în zona de competenţă, 4.460 de pachete cu ţigarete de contrabandă în valoare de peste 62.000 de lei.
În data de 21 martie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani și cei din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, acţionând în vederea valorificării unor informaţii ... continuare »
USR Darabani cere mai multă transparență Primăriei și instituțiilor subordonate DOCUMENT

Consilierul Local Dan Tîrniceru-Ifrim a depus în 19 martie la Registratura Primăriei Darabani proiectul de hotărâre, sperând să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local din data de 25 martie a.c. Reprezentanții formațiunii politice, condusă la Darabani de avocatul Ciprian Grigoraș, vor să oblige Primăria Darabani să înființeze pe pagina proprie de internet, un meniu special numit ”TRANSPARENTA INSTITUTIONALA”, unde ar urma să fie ... continuare »