Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Cangrenarea nordului Moldovei
Teritoriul unei țări poate fi comparat în anumite privințe cu un corp uman. O țară, ca să fie vie, are nevoie de infrastructură. Drumurile, căile ferate, aeroporturile oxigenează un teritoriu, leagă zonele cu resurse de cele care au nevoie de resurse. Pentru o dezvoltare armonioasă, regiunile unei țări trebuie să fie conectate între ele cât mai organic, astfel încât, circulația capitalurilor, bunurilor și persoanele să extindă bunăstarea și spre zonele situate departe de centru. Este la fel ca problema oxigenării părților periferice ale corpului uman. Dacă sângele oxigenat nu ajunge la toate organele și membrele, oricât de departe ar fi ele de inimă, atunci apare fenomenul cangrenării.
România are zone care încep să se învinețească, iar nordul Moldovei este una dintre ele. Acest handicap al situării la periferie ar putea fi surmontat prin investiții masive în infrastructură. Lucru care nu s-a întâmplat. Toate drumurile ce leagă Botoșaniul de alte județe, cu o singură excepție, sunt într-o stare avansată de degradare. Cu toate că este un județ de graniță, nu este și unul de tranzit, deși ar putea fi. Capitalul nu prea ajunge în această parte a țării, marile investiții lipsesc, atât cele private cât și cele publice. Viața economică are o dinamică a ei, dar este sufocată, nu se poate hrăni, nu are pe unde. O parte a corpului uman este plin de viață, are forță, se dezvoltă doar atunci când sistemul circulator permite o bună alimentare cu resurse. Cam la fel este și în economie.
Acest lucru îi depășește pe liderii politici locali sau pe cei care reprezintă județul în instituțiile centrale. Altfel, nu se poate explica obtuzitatea arătată de parlamentarii puterii, din Botoșani, față de proiectul unui sistem de autostrăzi care să traverseze Moldova de la nord la sud și de la Est la vest. Județul este parte dintr-o regiune mai mare, care la rândul ei trebuie să se dezvolte și are nevoie de infrastructură. Cu două autostrăzi care să scoată Moldova din amorțire și cu o rețea de drumuri care să lege județele între ele Botoșaniul ar mai putea spera la viață. Cum nu poți spune despre un corp că este sănătos când are mereu nevoie de transfuzii, la fel nici Moldova nu înseamnă că se poate dezvolta doar cu două, trei aeroporturi. Sistemul circulator - în acest caz drumurile și căile ferate - este vital pentru a menține zona în viață. Cu toate acestea este total abandonat. Bunăstarea nu vine prin comunicate de presă și nici prin declarații politice. Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai vin prin investiții mari, cu impact regional și național. Dacă un drum asfaltat nou leagă două centre de comune nu este un drum strategic. Un drum strategic este cel care face legătura între două centre economice importante, între două regiuni cu profiluri diferite sau între două artere mari ori noduri de comunicații.
Fără investiții în infrastructură, nordul Moldovei va începe să se cangreneze. Semne ale începerii fenomenului sunt destule, doar că unii nu vor să le vadă. Vrem ca această parte a țării să fie mai mult decât un membru inert, lipsit de viață, învinețit pe care să fii obligat să-l porți după tine ca să arăți că totuși ești întreg. Județul Botoșani și nordul Moldovei, în sens mai larg, pot și au resurse să fie zone pline de viață, cu un nivel ridicat de trai, conectate la sistemul economic mare, care să contribuie la bunăstarea generală. Pentru acest lucru sunt necesare doar câteva intervenții chirurgicale pentru a aduce sistemul circulator la nivelul necesităților de astăzi. (Alexandru D. AIOANEI)
Citiți și: Marș motorizat spre București pentru construcția de autostrăzi în Moldova. VEZI harta evenimentului
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”