Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Cangrenarea nordului Moldovei

Teritoriul unei țări poate fi comparat în anumite privințe cu un corp uman. O țară, ca să fie vie, are nevoie de infrastructură. Drumurile, căile ferate, aeroporturile oxigenează un teritoriu, leagă zonele cu resurse de cele care au nevoie de resurse. Pentru o dezvoltare armonioasă, regiunile unei țări trebuie să fie conectate între ele cât mai organic, astfel încât, circulația capitalurilor, bunurilor și persoanele să extindă bunăstarea și spre zonele situate departe de centru. Este la fel ca problema oxigenării părților periferice ale corpului uman. Dacă sângele oxigenat nu ajunge la toate organele și membrele, oricât de departe ar fi ele de inimă, atunci apare fenomenul cangrenării.
România are zone care încep să se învinețească, iar nordul Moldovei este una dintre ele. Acest handicap al situării la periferie ar putea fi surmontat prin investiții masive în infrastructură. Lucru care nu s-a întâmplat. Toate drumurile ce leagă Botoșaniul de alte județe, cu o singură excepție, sunt într-o stare avansată de degradare. Cu toate că este un județ de graniță, nu este și unul de tranzit, deși ar putea fi. Capitalul nu prea ajunge în această parte a țării, marile investiții lipsesc, atât cele private cât și cele publice. Viața economică are o dinamică a ei, dar este sufocată, nu se poate hrăni, nu are pe unde. O parte a corpului uman este plin de viață, are forță, se dezvoltă doar atunci când sistemul circulator permite o bună alimentare cu resurse. Cam la fel este și în economie.
Acest lucru îi depășește pe liderii politici locali sau pe cei care reprezintă județul în instituțiile centrale. Altfel, nu se poate explica obtuzitatea arătată de parlamentarii puterii, din Botoșani, față de proiectul unui sistem de autostrăzi care să traverseze Moldova de la nord la sud și de la Est la vest. Județul este parte dintr-o regiune mai mare, care la rândul ei trebuie să se dezvolte și are nevoie de infrastructură. Cu două autostrăzi care să scoată Moldova din amorțire și cu o rețea de drumuri care să lege județele între ele Botoșaniul ar mai putea spera la viață. Cum nu poți spune despre un corp că este sănătos când are mereu nevoie de transfuzii, la fel nici Moldova nu înseamnă că se poate dezvolta doar cu două, trei aeroporturi. Sistemul circulator - în acest caz drumurile și căile ferate - este vital pentru a menține zona în viață. Cu toate acestea este total abandonat. Bunăstarea nu vine prin comunicate de presă și nici prin declarații politice. Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai vin prin investiții mari, cu impact regional și național. Dacă un drum asfaltat nou leagă două centre de comune nu este un drum strategic. Un drum strategic este cel care face legătura între două centre economice importante, între două regiuni cu profiluri diferite sau între două artere mari ori noduri de comunicații.
Fără investiții în infrastructură, nordul Moldovei va începe să se cangreneze. Semne ale începerii fenomenului sunt destule, doar că unii nu vor să le vadă. Vrem ca această parte a țării să fie mai mult decât un membru inert, lipsit de viață, învinețit pe care să fii obligat să-l porți după tine ca să arăți că totuși ești întreg. Județul Botoșani și nordul Moldovei, în sens mai larg, pot și au resurse să fie zone pline de viață, cu un nivel ridicat de trai, conectate la sistemul economic mare, care să contribuie la bunăstarea generală. Pentru acest lucru sunt necesare doar câteva intervenții chirurgicale pentru a aduce sistemul circulator la nivelul necesităților de astăzi. (Alexandru D. AIOANEI)
Citiți și: Marș motorizat spre București pentru construcția de autostrăzi în Moldova. VEZI harta evenimentului
Adauga un comentariu
Ultimele articole

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”