Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

TRIBUT lui Chirica Pușcașu ”Am trăit lângă un mare psiholog”



Cu adevărat se spune că importanța unui om o afli atunci când nu mai e. În momentul dispariției unui cunoscut apare o stare de confuzie și o serie inutilă de întrebări. Răspunsul la ele nu mai ajută la  nimic și totul se rezumă la ce a fost… În cazul meu, cel care a plecat mi-a umplut ritualul zilnic de școală cu multe încercări și dileme. Cert este că am reprezentat pentru el o sursă de dialog prin care a încercat să afle un răspuns privit din alt unghi de vedere la ce se întâmplă și în acest mod am înțeles că exista tot timpul o frământare interioară legat de existența sa. Altfel spus, am primit o cheie de acces la interiorul său. Ca această confesiune să aibă sens va trebui să-i dezvălui identitatea: profesorul Pușcașu Chirica.

Scriu ca și cum aș sta cu el în aceste momente grele, că trebuie din nou să continui acel dialog  - dilemă. Așa cum îl cunosc, cred că i-am lipsit mult toți cei pe care îi suna dis de dimineață de ziua lor de naștere sau în oricare moment din zi când nu te așteptai. Sigur, ar fi fost bucuros să-i fim alături toți acum, dar a fost lipsit exact de ceea ce a avut mai mult nevoie, de întregul acela al lui – prietenii, și nu erau puțini. Viața nu a fost prea îngăduitoare cu el în aceste momente… Totuși am convingerea că așa cum îl știu s-a încărcat de cele trăite cândva în aceste zone frumoase și pline de lume altădată și pentru aceste clipe…

Factura sa  pentru sport era implicit și una socială. De foarte multe ori m-am întrebat ce proporții existau în interiorul său între sociologie și sport? Cu mulți ani în urmă se spunea în tagma puștimii (din care făceam parte) că este un fotbalist deosebit de bun din zonă: Chirica. Se discuta despre dumnealui ca despre un zeu. Toți și-l voiau prieten… și îl aveau. Se zvoneau legende: cât de abil era în a găsi soluții la toate și în a învinge orice. 

Duminica era sărbătoare la stadion. Multă lume își regla ceasul după ora de început a meciurilor. Era multă zarvă. Acest rol de regizor al unor evenimente locale  i se potrivea „mănușă”. Agilitatea sa în a manevra balonul era amplu dezbătută oriunde: în familie, la terase, la evenimente, ca formă de a descreți frunțile. Vorbeam mai ales noi, elevii: „Ai văzut ce pasă a dat?!” „…Bă, a tras o ghiulea în bară de am zis că o rupe”, „Ha, ha, i-a întors pe toți”. Dacă se realiza un contact în timpul meciului sigur nu el era victima. Mulți se întrebau din ce e făcut. Mai târziu am aflat din spusele lui despre copilăria sa, una care nu și-ar fi dorit niciodată să fi fost altfel…O energie consumată în stilu-i caracteristic! Nici o „lighioană pe care să nu o cunoască” și nici un animal fără să știe de el. Turtița coaptă pe plită și oala cu „chișleac” erau des amintite și comparate cu ce găsim astăzi în comerț.…

Așa cum mi-l amintesc din acele vremuri părea un om tăcut, nu-i auzeam vocea. De fapt am aflat mai târziu că nu prea îi plăcea vorba goală, fără sens. De multe ori chiar dacă ar fi avut de suferit nu mai întorcea lucrul stabilit deja. A ținut mult la familie, vecini, la buna conviețuire, la discreție chiar și acum în ultimele zile când sunt convins că îi era greu, nu a spus multe lucruri despre sănătatea lui.

Pentru adolescența mea sau a noastră, a celor care au terminat liceul în anii 80 a fost o experiență fenomenală. Îmi amintesc când, elev fiind, în practică, „ne-am aciuat la un coleg de clasă” lângă liceu și am întârziat ceva… A venit „Barosanul” și a bătut la ușă. Nu mai știam care pe unde să sărim geamul prin spatele clădirii. Bineînțeles fără încălțări. Gazda (un coleg) a răspuns, timp în care noi care mai de care săream geamul și replica profesorului a fost să nu mai sărim geamul degeaba că ne ia după pantofi…

La practica agricolă nu era de glumit, doza de muncă era sfântă și ținea la cei care se străduiau și terminau mai repede.


Viața lui a fost maximă aici, în Darabani, cu copilăria, adolescența, pasiunea pentru sport. A  respirat recunoscător acest aer care l-a făcut puternic și nici o apă din lume nu a fost mai bună ca la Baranca. Cei mai grozavi oameni pentru el aici sunt, în nord, și era convins de acest lucru. Structura sa solidă își avea izvorul în înțelepciunea tatălui și a mamei sale. Avea să fie urmărit la fiecare pas de spusele tatălui său, iar când acesta a plecat la cei drepți, s-a întâmplat ceva cu acea structură. De atunci, revenea la spusele tatălui său ori de câte ori se putea. Pentru mine a fost onorant să fiu coleg cu dumnealui și cu domnul Apărăștii. Am trăit momente foarte frumoase alături de ei și am făcut echipă bună. Ca și coleg am fost introdus în „reguli și termene” rapid! Punctualitatea pe primul loc, apoi dozele de muncă, seriozitatea și calitate! A ținut la mine ca și la copiii lui! Îi sunt recunoscător pentru asta!

Acest om, a avut în istoria vieții lui multe experiențe ce ar fi meritat să fie ascultate. Nu vreau să-i încalc acea limită de discreție la care ținea, dar nici să treacă în eternitate fără un mic tribut din partea mea!

Adio Barosane, să ne revedem în loc luminat!

Mihai ”Boby” RUSU

 



Te-ar mai putea interesa si:  Chirica Puşcaşu
9:07 pm Joi, 17 Decembrie, 2020

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare