Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Boala de reflux gastroesofagian, oglinda unui regim de viata haotic

Printre afecţiunile care sunt apanajul vieţii moderne, se numără şi boala de reflux gastroesofagian (BRGE), în condiţii de sedentarism, obezitate, consum excesiv de alimente de tip fast-food, fumat, consum de alcool. Deşi nu se cunoaşte încă un factor cauzal precis şi sunt incriminaţi mai mulţi, frecvenţa afecţiunii a crescut de când oamenii au adoptat aşa zisul stil de viaţă occidental.

În primul rând, ce este boala de reflux gastroesofagian? Pentru a înţelege ce înseamnă această afecţiune, trebuie precizat iniţial că refluxul gastroesofagian e un fenomen fiziologic de trecere a conţinutului gastric în esofag şi se produce de obicei după mese şi foarte rar noaptea. BRGE apare când acest reflux este patologic: episoadele sunt frecvente, de mai lungă durată, pot apare în orice moment al zilei şi se asociază cu o depaşire a mecanismelor antireflux cu care suntem înzestraţi pentru a apăra esofagul de aciditatea stomacului.

Care sunt mecanismele antireflux şi cum pot fi influenţate? În mod fiziologic, există o presiune crescută la limita dintre esofag şi stomac, se realizează o curăţire eficientă a esofagului şi golire a stomacului şi saliva neutralizează aciditatea provenită din stomac. Alţi factori care contribuie la împiedicarea refluxului sunt unghiul ascuţit dintre esofag şi stomac şi o pensă eficientă la limita dintre cele două organe. Factorii de risc care determină depăşirea acestor bariere sunt: alimentari ( grăsimi, ceapă, ciocolată ), fumat, consum de alcool şi medicamente (nitriţi, blocante de canal de calciu, benzodiazepine), presiunea abdominală crescută (sarcină, obezitate, ascită, tumori abdominale), hernie hiatală.

Cum se manifestă BRGE? Cel mai frecvent simptom este pirozisul (senzaţie de arsură) în spatele sternului (în coşul pieptului) care apare de obicei când pacientul se culcă imediat după masă, se apleacă înainte (semnul şiretului) sau ridică greutăţi. Printre simptomele tipice se mai numără: regurgitaţia acidă, sialoreea ( cantitate crescută de salivă). Interesant este faptul că există numeroase simptome atipice, care de obicei ghidează medicul spre alte diagnostice, cum ar fi: durere toracică (asemănătoare cu durerea cardiacă), simptome respiratorii: dispnee (dificultate în respiraţie ) nocturnă însoţită de senzatţe de sufocare accentuată, tuse chintoasă, crize de astm bronsic, bronşită cronică, pneumonii recurente, simptome ORL: laringită, disfonie (modificarea caracterului vocii ). Simptomele respiratorii si ORL sunt cauzate de refluarea conţinutului gastric în căile respiratorii.

Ce complicaţii determină BRGE? Deşi, poate la o primă vedere doar simptomele ar părea deranjante, se pare că e posibil ca în evoluţie să apară complicaţii destul de urâte, cum ar fi : esofagită (inflamaţie a esofagului) esofag Barett (modificare a esofagului care poate favoriza evoluţia spre cancer), ulcer esofagian, hemoragie digestivă superioară, stenoză peptică( îngustare a lumenului), cancer esofagian, afectare dentară (eroziuni ale dinţilor, carii).Ce se urmăreşte prin tratament? Principalele scopuri ar fi ameliorarea simptomatologiei de reflux, prevenirea complicaţiilor majore, a intervenţiei chirurgicale şi recurenţelor. Cum se realizează aceste scopuri? Tipurile de tratament care pot fi utilizate sunt măsuri generale, medicamentos, endoscopic, chirurgical. Voi insista asupra măsurilor generale care au o importanţă majoră in reuşita terapeutică.

Deci, ce indicaţii trebuie date unui pacient cu BRGE? În primul rănd, ar fi recomandările posturale: 1. pacienţii nu trebuie să se culce după masă cel puţin 1-2 ore;  masa de seară trebuie luată cu aproximativ 3 ore înainte de culcare; 2. este interzisă ridicarea de obiecte grele, de a se apleca  excesiv 3. evitarea îmbrăcămintei foarte strânsă, corsete 4. în timpul somnului şi decubitusului dorsal (întindere pe spate) , capul pacientului trebuie ridicat prin folosirea de perne suplimentare, a unor bucăţi de lemn plasate sub saltea. În al doilea rând, regimul alimentar ar trebui să fie constituit din prânzuri mici şi dese, fără alimente care favorizează refluxul şi hipocaloric pentru pacienţii obezi. Este necesară interzicerea fumatului, a consumului de alcool şi acordarea atenţiei medicamentelor care pot favoriza refluxul.

În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, sunt utilizate: antiacidele - în formele mai uşoare de boală sau pentru calmarea simptomelor la nevoie ( Dicarbocalm, Maalox, Gaviscon, Malucol ), antisecretorii : Omeprazol (Omeran, Omez ), Pantoprazol ( Controloc ), Ranitidina şi prokinetice ( Metoclopramid, Motilium). Tratamentul chirurgical e indicat doar dacă nu se răspunde la cel medical şi la apariţia complicaţiilor.

Astfel, concluzionăm că, deşi nu este cunoscut factorul cauzal al BRGE şi nu se poate aplica un tratament etiologic, există multe opţiuni terapeutice care ameliorează simptomele şi previn complicaţiile , printre care măsurile generale se remarcă în importanţă. Un regim de viaţă echilibrat poate face astfel diferenţa între bucuria de a putea trăi fără  această boală şi neplăcerea de confruntare zilnică cu simptomele neplăcute. (Manuela CULICĂ, foto: doctor.info.ro)
Te-ar mai putea interesa si:  BRGE
6:55 pm Marti, 05 Martie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare