Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Boala de reflux gastroesofagian, oglinda unui regim de viata haotic

În primul rând, ce este boala de reflux gastroesofagian? Pentru a înţelege ce înseamnă această afecţiune, trebuie precizat iniţial că refluxul gastroesofagian e un fenomen fiziologic de trecere a conţinutului gastric în esofag şi se produce de obicei după mese şi foarte rar noaptea. BRGE apare când acest reflux este patologic: episoadele sunt frecvente, de mai lungă durată, pot apare în orice moment al zilei şi se asociază cu o depaşire a mecanismelor antireflux cu care suntem înzestraţi pentru a apăra esofagul de aciditatea stomacului.
Care sunt mecanismele antireflux şi cum pot fi influenţate? În mod fiziologic, există o presiune crescută la limita dintre esofag şi stomac, se realizează o curăţire eficientă a esofagului şi golire a stomacului şi saliva neutralizează aciditatea provenită din stomac. Alţi factori care contribuie la împiedicarea refluxului sunt unghiul ascuţit dintre esofag şi stomac şi o pensă eficientă la limita dintre cele două organe. Factorii de risc care determină depăşirea acestor bariere sunt: alimentari ( grăsimi, ceapă, ciocolată ), fumat, consum de alcool şi medicamente (nitriţi, blocante de canal de calciu, benzodiazepine), presiunea abdominală crescută (sarcină, obezitate, ascită, tumori abdominale), hernie hiatală.
Cum se manifestă BRGE? Cel mai frecvent simptom este pirozisul (senzaţie de arsură) în spatele sternului (în coşul pieptului) care apare de obicei când pacientul se culcă imediat după masă, se apleacă înainte (semnul şiretului) sau ridică greutăţi. Printre simptomele tipice se mai numără: regurgitaţia acidă, sialoreea ( cantitate crescută de salivă). Interesant este faptul că există numeroase simptome atipice, care de obicei ghidează medicul spre alte diagnostice, cum ar fi: durere toracică (asemănătoare cu durerea cardiacă), simptome respiratorii: dispnee (dificultate în respiraţie ) nocturnă însoţită de senzatţe de sufocare accentuată, tuse chintoasă, crize de astm bronsic, bronşită cronică, pneumonii recurente, simptome ORL: laringită, disfonie (modificarea caracterului vocii ). Simptomele respiratorii si ORL sunt cauzate de refluarea conţinutului gastric în căile respiratorii.
Ce complicaţii determină BRGE? Deşi, poate la o primă vedere doar simptomele ar părea deranjante, se pare că e posibil ca în evoluţie să apară complicaţii destul de urâte, cum ar fi : esofagită (inflamaţie a esofagului) esofag Barett (modificare a esofagului care poate favoriza evoluţia spre cancer), ulcer esofagian, hemoragie digestivă superioară, stenoză peptică( îngustare a lumenului), cancer esofagian, afectare dentară (eroziuni ale dinţilor, carii).
Ce se urmăreşte prin tratament? Principalele scopuri ar fi ameliorarea simptomatologiei de reflux, prevenirea complicaţiilor majore, a intervenţiei chirurgicale şi recurenţelor. Cum se realizează aceste scopuri? Tipurile de tratament care pot fi utilizate sunt măsuri generale, medicamentos, endoscopic, chirurgical. Voi insista asupra măsurilor generale care au o importanţă majoră in reuşita terapeutică.
Deci, ce indicaţii trebuie date unui pacient cu BRGE? În primul rănd, ar fi recomandările posturale: 1. pacienţii nu trebuie să se culce după masă cel puţin 1-2 ore; masa de seară trebuie luată cu aproximativ 3 ore înainte de culcare; 2. este interzisă ridicarea de obiecte grele, de a se apleca excesiv 3. evitarea îmbrăcămintei foarte strânsă, corsete 4. în timpul somnului şi decubitusului dorsal (întindere pe spate) , capul pacientului trebuie ridicat prin folosirea de perne suplimentare, a unor bucăţi de lemn plasate sub saltea. În al doilea rând, regimul alimentar ar trebui să fie constituit din prânzuri mici şi dese, fără alimente care favorizează refluxul şi hipocaloric pentru pacienţii obezi. Este necesară interzicerea fumatului, a consumului de alcool şi acordarea atenţiei medicamentelor care pot favoriza refluxul.
În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, sunt utilizate: antiacidele - în formele mai uşoare de boală sau pentru calmarea simptomelor la nevoie ( Dicarbocalm, Maalox, Gaviscon, Malucol ), antisecretorii : Omeprazol (Omeran, Omez ), Pantoprazol ( Controloc ), Ranitidina şi prokinetice ( Metoclopramid, Motilium). Tratamentul chirurgical e indicat doar dacă nu se răspunde la cel medical şi la apariţia complicaţiilor.
Astfel, concluzionăm că, deşi nu este cunoscut factorul cauzal al BRGE şi nu se poate aplica un tratament etiologic, există multe opţiuni terapeutice care ameliorează simptomele şi previn complicaţiile , printre care măsurile generale se remarcă în importanţă. Un regim de viaţă echilibrat poate face astfel diferenţa între bucuria de a putea trăi fără această boală şi neplăcerea de confruntare zilnică cu simptomele neplăcute. (Manuela CULICĂ, foto: doctor.info.ro)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte ... continuare »

Populația rezidentă a județului a scăzut la 392.821. De la 412.626, cât era în 2011, s-a apropiat foarte mult de valoarea din 1948, de 385.236 locuitori. Și populația municipiului Botoșani a scăzut, de la 106.847 cât era în 2011, la 89.987 de locuitori în 2021. Chiar și cu aceste valori în scădere, municipiul Botoșani are o populație mai mare decât multe orașe cunoscute din România, cum ar fi Deva (53113), Hunedoara (50457) sau Miercurea Ciuc (34484). În ... continuare »

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”