Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
POLITIA VA AVERTIZEAZA in legatura cu inselaciunile prin telefon. „Directori” care au „premiat” o persoana din Havarna
În ultima perioadă de timp, autorii infracţiunilor de înşelăciune şi-au diversificat modurile de operare, apărând noi modalităţi de săvârşire a acestui gen de infracţiuni, prin folosirea a diverse tehnici de comunicare: telefonie, sms, etc.
Aducem în atenţia opiniei publice câteva dintre aceste moduri de operare:
Victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, recomandându-se ca fiind rude apropiate sau avocaţi ai acestora şi, sub pretextul că au provocat accidente rutiere sau alte evenimente nefericite, le solicită sume de bani pentru soluţionare problemelor (despăgubire, plata cauţiunii, etc). În general, victimele sunt alese din rândul persoanelor în vârstă sau cu o situaţie materială bună. În momentul în care victimele sunt apelate, autorii le indică acestora să menţină legătura telefonică pe toată durata efectuării tranzacţiilor astfel încât victimele să nu aibă posibilitatea contactării rudei în numele căreia s-au prezentat.
De asemenea, victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor societăţi de telefonie mobilă sau posturi de televiziune şi, sub pretextul câştigării unor sume foarte mari de bani, le solicită acestora să trimită contravaloare unor aşa-zise taxe de câştig, (TVA sau sume necesare deblocării premiului câştigat), în vederea intrării în posesia premiului. De asmenea, sunt cazuri în care părţilor vătămate li se indică să achiziţioneze cartele telefonice cu credit, urmând ca acestea să transmită autorilor codurile de reîncărcare. În momentul în care victimele sunt apelate, autorii le indică acestora să menţină legătura telefonică pe toată durata efectuării tranzacţiilor astfel încât să nu aibă posibilitatea verificării veridicităţii câştigurilor.
De exemplu, în data de 15.01.2013, persoane necunoscute au apelat telefonic pe C.D. din comuna Havârna, judeţul Botoșani, prezentându-se ca fiind directori ai unei companii de telefonie mobile și respectiv al unei bănci și, sub pretextul câștigării unui premiu de 10.000 de Euro, i-au solicitat victimei să achiziționeze cartele telefonice din două rețele de telefonie mobilă, pentru ca apoi să le fie comunicate telefonic codurile de reîncarcare aferente acestora. Victimei i-a fost cauzat astfel un prejudiciu în valoare de 635 lei.
În alte cazuri, victimele achiziţionează de pe site-urile de comerţ electronic, de la persoane necunoscute, diferite produse a căror contravaloare trebuie achitată prin mandat poştal, înainte de primirea bunurilor. În momentul în care acestea intră în posesia coletelor constată că în interior se găsesc bunuri fără valoare în locul celor comandate.
Pentru a preîntâmpina victimizarea d-voastră prin comiterea unor fapte de felul celor prezentate anterior, POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:
• Nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie!
• Nu trimiteţi date personale sau copii după C.I., buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax!
• Nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător!
• Nu acceptaţi în nicio împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie bănească!
• Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!
• Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare! (foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”