Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
C.R.E.D. Avem în Darabani o grădiniţă la standarde europene?
În week-endul trecut s-a derulat ultimul episod din serialul pentru copii, „Toamna în grădiniţa mea”, proiect didactic care a avut loc la Grădiniţa nr. 2 din localitate. Scenariul programului a fost realizat de către colectivul de educatoare(Viorica Culică, Violeta Zelinsche, Florica Strahotin şi Doiniţa Cute) şi a cadrelor de îngrijire(Camelia Pânzariu şi Dorin Dobrincu) de la această instituţie. Producătorul spectacolului a fost directorul unităţii, educatoarea Zîna Andronic. Binenţeles că actorii principali au fost micuţii care îşi desfăşoară activitatea la această grădiniţă. Acţiunea a avut un real succes şi datorită colaborării şi implicării active a părinţilor micilor actori, unii contribuind prin acte de sponsorizare. Darabaneni.ro s-a strecurat discret printre rândurile participanţilor la acest proiect, pentru a nu le perturba spectacolul copilăriei. Ne-am dat seama că aici este locul copilăriei perfecte. Când păşeşti pragul acestei instituţii, pătrunzi într-o altă lume, lipsită de orgolii nemăsurate, ură şi ranchiună. Intri într-un univers al poveştilor cu zîne şi feţi-frumoşi, în care singurele urne sunt cele cu jucării, iar unicul joc electoral al acestor copii ar putea fi în momentul în care îşi dau votul pentru Hannah Montana sau Bakugan. Aceşti copii zâmbesc, iar de cele mai multe ori râd. Şi zâmbetul lor este sincer. Doar părinţii lor ştiu cel mai bine ce este în sufletul lor…şi ce sacrificii au făcut ca micul lor Brad Pitt sau micuţa Angelina Jolie să se prezinte exemplar la această serbare. Astfel, sâmbăta trecută s-a desfăşurat cercul pedagogic al educatoarelor cu tema „Deficienţele socio-emoţionale întâlnite la preşcolari în activităţile interactive”. Au participat 27 de educatoare din zona oraşului Darabani. Educatoarea Culică Viorica le-a exemplificat colegelor „Surprizele toamnei”. S-a prezentat un scurt program artistic pe această temă şi s-a făcut un tur al grădiniţei, unde s-a admirat expoziţia cu lucrările micilor artişti. A doua zi a fost rândul părinţilor să admire abilităţile artistice al odraslelor lor şi să asiste la sceneta „Toamna”. Jur împrejur te izbeşte o curăţenie farmaceutică, iar muzica şi voia bună predomină aici. Nu a fost dintotdeauna aşa. Până în 1990 grădiniţa a funcţionat în spaţii insalubre şi total neprielnice educaţiei copiilor. S-au plătit chirii exorbitante la un moment dat, unei companii farmaceutice sucevene. Ulterior, edilii locali s-au îndurat şi printr-un schimb de clădiri, amplasamentul trece în proprietatea primăriei din localitate. În anul 2007 grădiniţa obţine finanţare de la Ministerul Învăţământului pentru un proiect de reabilitare şi extindere, care este finalizat parţial în 2008.
Ei C.R.E.D! Dumneavoastră credeţi, domnilor guvernanţi? Cu ce P.R.E.T?
Ceea ce vedem astăzi că arată foarte bine, i-ar mai trebui 10% pentru ca grădiniţa să se alinieze cu adevărat standardelor europene. În prezent se aşteaptă restul finanţării de la proiectul început, pentru a se achita datoriile existente şi a se finaliza lucrările. Deasemeni, marele of al tuturor dărăbănenilor, care au copii mici, este programul prelungit. S-au făcut cereri şi demersuri interminabile către Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru ca grădiniţa să-şi poată prelungi programul, dar de fiecare dată răspunsul a fost acelaşi: „Datorită hotărârii guvernamentale, posturile sunt momentan blocate”. Pe lângă cei 125 de copii care sunt înscrişi în prezent la această unitate de învăţământ, un alt număr însemnat de copii este pe lista de aşteptare. Cele 70 de pătuţuri(foto dreapta) aliniate cuminţi şi de o curăţenie impecabilă îşi aşteaptă stăpânii. Asta ar însemna ca actualul program 8-12 să devină 7-17 sau 8-18, în funcţie de solicitările părinţilor. Aceştia ar trebui să mai participe cu un aport material de maxim 130lei/lună, sumă de bani care ar reprezinta contravaloarea mesei. Pătuţurile sunt pregătite, deasemeni cabinetul medical, bucătăria are toate dotările necesare, iar sala de sport aşteaptă fluierul educatorilor. Lipsesc doar şapte posturi, blocate în prezent de guvernanţi. Pentru că e criză. Criză este şi în sufletul părinţilor. Criză va fi şi la vot, la alegerile viitoare. Anul trecut a luat fiinţă la această grădiniţă un Centru de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare(C.R.E.D.) în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii(P.R.E.T). „Acesta are ca misiune furnizarea de servicii integrate de educaţie, îngrijire şi protecţie a copiilor. Acest lucru se realizează prin intermediul cadrelor didactice specializate şi a altor categorii de adulţi care au responsabilităţi în asigurarea protecţiei, educaţiei şi îngrijirii copiilor. Se asigură servicii de formare, informare, consiliere, diseminare pentru părinţi şi familii”, ne-a declarat educatoarea Zîna Andronic, directorul Grădiniţei nr.2. Deasemeni acestă grădiniţă este implicată într-un proiect educativ internaţional “Prieteni la distanţă”, prin colaborarea cu alte unităţi preşcolare din judeţ şi din ţară, cu şcoli populare de artă din judeţ şi din Republica Moldova. Toate acestea asigură premisele unei baze solide ale învăţământului preşcolar şi ne determină pe fiecare dintre noi să ne punem o dorinţă: „Eu când voi creşte mare, vreau să fiu copil!”(Lucian Bălăucă, text şi foto)
PS: Vizionaţi şi Clipul Săptămânii legat de acest eveniment, video realizat de Lucian Matei
1 Comentarii la “C.R.E.D. Avem în Darabani o grădiniţă la standarde europene?”

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Felicitari pentru aceasta gradinita insa ca orice lucru facut in Romania, deja a inceput sa se deterioreze tencuiala in exterior. Dar asta e de ce am fi altfel.
Ultimele articole
Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »
Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »
În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »