Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Autostrada pentru Moldova, la Cotroceni GALERIE FOTO

Deja a devenit clar pentru toată lumea că proiectele mari de infrastructură în derulare sau cele proiectate ocolesc Moldova. De multă vreme județe Moldovei sunt scoase de pe traseele autostrăzilor, căilor ferate modernizate sau a altor proiecte de acest fel. Două asociații civice din Iași și-au propus să aducă în atenția publică aceste probleme și să organizeze diferite acțiuni prin care să pună presiune pe decidenții politici în această direcție.

Moldova pare să fie abandonată de mai marii de la București. Iar acest sentiment se întărește cu fiecare proiect amânat, cu fiecare licitație anulată, cu fiecare luptă politică de la vârful puterii. „Împreună pentru A8” și „Moldova Vrea Autostradă” sunt două organizații civice, din Iași, care și-au propus să lupte împotriva acestei stări de fapt. Mijloacele lor de acțiune sunt manifestările publice, proteste, strângeri de semnături, campanii mediatice care să atragă atenția asupra discriminării de care „se bucură” regiunea de la est de Carpați din partea guvernanților. Cel mai cunoscut eveniment organizat de cele două asociații a fost marșul motorizat spre București, organizat pe 19 mai 2018, prin care s-a dorit atragerea atenției asupra investițiilor în infrastructura de transport care să lege Moldova de celelalte regiuni și de Europa.

Recent, reprezentanții celor două asociații au avut o întrevedere și cu Președintele României, Klaus Iohannis. Membrii celor după organizații au trimis o scrisoare Administrației Prezidențiale, pe 23 iulie 2018 în care precizau: „Asociațiile Împreună pentru A8, Moldova vrea autostradă și Pro Infrastructură fac un apel către Instituția Prezidențială, personal către Excelența Voastră, Domnule Președinte Klaus Werner Iohannis, pentru implicarea într-un proces de mediere care să conducă la luarea unei decizii la nivel guvernamental, respectiv cu Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru demararea lucrărilor la cea mai importantă investiție de infrastructură a regiunii Moldovei: Autostrada A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș”. În argumentarea demersului lor, inițiatorii au declarat că „Realizarea acestui obiectiv strategic – esențial în primul rând pentru dezvoltarea Moldovei și estului Transilvaniei, dar și pentru România în ansamblu – ar însemna ieșirea din domeniul planurilor frumoase pe hârtie, aflate în mapele ministeriale sau departamentale, și intrarea în cel al faptelor vizibile, palpabile pentru concetățenii noștri”. Aceștia au solicitat președintelui să declare „public această investiție drept una de importanță strategică națională sub directa monitorizare a Președintelui României”.

Președintele a dat curs demersurilor înaintate de cele două organizații și a invitat o delegație la Cotroceni pe 25 octombrie 2018, din care a făcut parte și istoricul dărăbănean Dorin Dobrincu. După întâlnire, în comunicatul Administrației Prezidențiale se arăta: „În cadrul întâlnirii a fost abordată situația actuală a proiectului Autostrăzii Târgu Mureș–Iași–Ungheni, analizându-se posibile soluții pentru deblocarea acestuia. Președintele României a reiterat susținerea pentru acest proiect, precizând că este nevoie de responsabilitate și de asumarea unor termene clare de către Guvern în vederea realizării acestei investiții, care reprezintă o prioritate națională”. Șeful statului a subliniat lipsa de viziune și strategie a guvernului în acest domeniu, în pofida susținerii structurilor europene. De asemenea, i-a încurajat pe reprezentanții celor două asociații să continue acțiunile lor cu aceeași determinare, asigurându-i de toată susținerea sa. În comunicatul de presă emis după întâlnirea cu președintele, cele două asociații au afirmat că lipsa infrastructurii mari are efecte vizibile în Moldova: depopularea masivă, lipsa investițiilor economice, mărirea decalajelor dintre regiunile țării. De asemenea, aceștia au înaintat președintelui un Memoriu pentru construirea de autostrăzi în Moldova.În paralel cu aceste demersuri la nivel înalt, Asociațiile ”Împreună pentru A8” și „Moldova Vrea Autostradă” au demarat o campania civică de strângere de semnături pentru construirea autostrăzilor A8 și A7, infrastructură ce reprezintă o condiție obligatorie pentru dezvoltarea durabilă economică și socială a Moldovei și recuperarea decalajului față de restul țării. Aceștia fac apel la toți locuitorii regiunii, la toți moldovenii, la toți românii din țară și din Diaspora, să se alăture acestei ACȚIUNI pentru a forța Guvernul României să deblocheze construirea acestor autostrăzi cu fondurile nerambursabile oferite de ani de zile de Uniunea Europeană. Până în prezent s-au strâns semnături în orașele Iași, Bacău, Focșani, Galați și Brăila.

„Ca urmare a solicitării pe care asociațiile amintite au făcut-o la Cotroceni, o delegație a fost primită de Președintele României, Klaus Iohannis, în ziua de 25 octombrie a.c. Președintelui i-a fost înmânat un Memoriu pentru construirea de autostrăzi în Moldova. De asemenea, am vrut să tragem un semnal de alarmă că neconstruirea autostrăzilor în regiune are consecințe sociale și economice grave, iar în fapt afectează siguranța națională. Fapt nu lipsit de importanță, Președintele a infirmat aserțiunea, cu largă circulație în anumite cercuri, că autostrăzile nu se construiesc în Moldova din motive geostrategice, și s-a declarat un susținător al realizării acestor proiecte. Evident, decizia este la Guvern. Întrucât ministrul Transporturilor și alți oficiali guvernamentali au afirmat că deciziile în legătură cu realizarea sau nu a autostrăzilor în Moldova le ia Liviu Dragnea, i-am solicitat o întâlnire președintelui Partidului Social-Democrat. Încă așteptăm un răspuns”, a declarat pentru Darabaneni.ro, Dorin Dobrincu, unul dintre inițiatorii și susținătorii acestor acțiuni. (A.D.A.)

Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini
 
 Te-ar mai putea interesa si:  Dorin DobrincuMoldova vrea autostradaAutostrada pentru Moldova
11:23 am Vineri, 02 Noiembrie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare