Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Istoria Darabanilor, la Botosani GALERIE FOTO  & VIDEO


Marţi, 27 noiembrie, a avut loc la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani vernisajul expoziţiei foto-documentare „File din istoria unui oraş de provincie-Darabani”. Cu această ocazie, primarul Corneliu Aroşoaie a fost înduplecat de cei prezenţi şi edilul şef al urbei a promis că vara viitoare dărăbănenii vor avea muzeul lor în oraşul de pe malul Prutului.

Dărăbănenii nu au un muzeu al oraşului, aşa că până la finele anului în curs, cei care doresc să-şi aprofundeze istoria au posibilitatea de a vizita Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani unde sunt expuse documente importante care atestă înfiinţarea instituţiilor din Darabani, care amintesc de evenimente la care au participat dărăbănenii de-a lungul istoriei, fotografii şi exponate din Primul şi Al Doilea Război Mondial, cărţi ale poeţilor Victor Teişanu, Corneliu Popel, Gabriela Anisie sau monografia realizată de Octav Teioşanu. La vernisajul expoziţiei foto-documentare au participat primarul Corneliu Aroşoaie, poeţii Victor Teişanu şi Maria Baciu, istoricul Dumitru Haha, Liviu Andronic, directorul Şcolii Populare de Artă, dar şi Viorel Grigoraş, candidatul USL la Senat în Botoşani, care nu a ţinut, însă, nici un speech electoral. Alături de mai multe cadre didactice a fost prezent şi un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoşani.

Gazda evenimentului a fost muzeograful Gheorghe Median, un om de înaltă ţinută morală şi culturală al Botoşanilor. „Este prima dată când muzeul nostru dedică o expoziţie oraşului Darabani şi îi mulţumesc în mod cu totul deosebit d-lui Haha pentru că o parte din exponatele de aici provin din colecţia domniei sale” a spus Median. Amfitrionul manifestării a parcurs principalele borne din istoria celui mai nordic oraş al ţării şi a numit personalităţile care sunt legate de oraşul moldav. „Darabani este o localitate, ca şi Botoşani, rămasă în afara circuitului industrial, care încearcă să redevină ceea ce a fost altădată. Există semne care arată că s-ar putea întâmpla acest lucru şi oameni care fac sacrificii în acest sens” a spus istoricul botoşănean, care i-a ridicat mingea la fileu primarului Aroşoaie. „D-l Haha adună într-o casă unde nu mai are loc documente şi obiecte, şi ar fi dispus să le pună la dispoziţie dacă s-ar găsi înţelegerea necesară şi un spaţiu, poate în Conacul Balş. D-le primar, poate studiaţi această problemă şi din punctul nostru de vedere aveţi tot sprijinul” a afirmat Gheorghe Median. Şi poetul Victor Teişanu a susţinut ideea înfiinţării unui muzeu la Darabani. „Dacă Dumnezeu ne va fi de ajutor în viitorul apropiat şi vom găsi un spaţiu adecvat, vom putea avea la Darabani un muzeu de istorie şi etnografie care să facă cinste nu numai localităţii, ci şi judeţului. Cartea de vizită a oraşului Darabani este una de esenţă culturală” a spus Teişanu. Dumitru Haha l-a rugat şi el pe edilul şef al oraşului Darabani să-i aloce un spaţiu pentru a înfiinţa Muzeul Nordului, unde să expună cele peste 2000 de obiecte pe care le-a colecţionat de-a lungul vieţii.

Corneliu Aroşoaie nu a mai avut încotro şi le-a promis celor prezenţi că în vara care urmează oraşul Darabani va avea un muzeu. Prof. Maria Baciu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a spus cuvinte mari despre Darabani şi locuitorii săi. „Darabanii s-au ridicat atunci când comuniştii au început să-şi bată joc de intelectuali şi i-au trimis prin cele mai îndepărtate colţuri ale ţării, astfel în Darabani au ajuns profesori de foarte mare valoare. Am toată stima faţă de acest oraş şi oamenii de acolo, mai ales că atunci, la Podul de flori, ar fi putut să tragă mai încoace malul celălalalt, dar nu au făcut treaba asta. Au făcut ceea ce au făcut toţi: au băut şi apoi s-au întors acasă. Felicit toată suflarea din Darabani şi pe d-l Median, care are un ochi extraordinar de istoric şi ştie să valorizeze nişte lucruri care stau în umbră” a spus Maria Baciu. Cei prezenţi au omis să spună că prima şcoală de stat din Moldova a fost la Darabani, iar liceenii s-au plictisit repede, dar una peste alta a fost un eveniment reuşit în care Darabanii au câştigat un muzeu, după ce în aceeaşi zi dărăbănenii primiseră şi vestea redeschiderii spitalului. Rămâne ca promisiunile făcute să se şi concretizeze. (Lucian BĂLĂUCĂ

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini

Citiţi pe aceeaşi temă:

Haha: „Vreau ca tinerii sa se poata bucura de munca mea de o viata” FOTO
Dumitru Jar, invatatorul colectionar cu nume fierbinte7:42 pm Miercuri, 28 Noiembrie, 2012

2 Comentarii la “Istoria Darabanilor, la Botosani GALERIE FOTO  & VIDEO”

  1. love spune:

    RESPECT!

  2. Didi spune:

    Aveti dreptate, domnule Balauca. Promisiunile mai trebuie si respectate, mai trebuie si puse in practica. Eu sunt sceptic. Ne-am obisnuit pre mult ca politicienii sa ne ne minta. Si cei de la Bucuresti, si cei de la Darabani. Dar macar pe Arosoaie il avem aici, asa ca ii putem aminti, ii putem bate obrazul, il putem penaliza electoral abia peste 4 ani. Cu marea politica e mai greu. Mihailescu va face sigur si muzeul, si poate va face si el, cu ajutorul lui Ponta, o autostrada suspendata Bucuresti-Iasi.

  3. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare