Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Angela Paveliuc-Olariu, lansare de carte la Zilele comunei Cristinesti


Cu prof. dr. Angela-Paveliuc-Olariu aţi făcut cunoştinţă cu ocazia şezătorilor organizate la Casa bunicilor din Corneşti, evenimente relatate de către Darabaneni.ro. Nu întâmplător această persoană este la ora actuală unul dintre cei mai buni specialişti în etnografie din România. Caracterul ei deosebit are foarte mult în comun  cu folclorul pe care îl studiază. Ambele sunt astăzi pe cale de dispariţie în România. Am avut onoarea şi privilegiul de a realiza la Cristineşti, Baranca şi Fundu Herţii o parte din fotografiile ultimei cărţi lansate de către prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu în data de 28 august 2011.

„Monografia comunei Cristineşti din jud. Botoşani” (foto dreapta)  a fost scrisă de „doamna etnografiei româneşti” în colaborare cu prof. dr. în istorie Ioan Murariu. Cartea realizată în condiţii grafice deosebite la editura „Vicovia” din Bacău a fost prezentată duminică la Dămileni, în Parcul „Ioan şi Natalia Corbu”, în cadrul întâlnirii cu fiii satului, la Zilele comunei Cristineşti. Cu această ocazie, primarul Marinel Stredie i-a acordat Angelei Paveliuc-Olariu titlul de cetăţean de onoare al comunei Cristineşti. A urmat un spectacol de dansuri şi muzică populară şi uşoară, cap de afiş fiind trupa Hi-Q.

Vă oferim în continuare un scurt interviu acordat în exclusivitate de prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu publicaţiei Darabaneni.ro.

De ce monografia comunei Cristineşti şi nu a localităţii d-voastră de baştină, Corni?Este o întrebare dificilă (n.r.:oftează îndelung). Am vrut iniţial să fac la Corni un muzeu, dar nu am avut parte de ajutorul scontat. Atmosfera din comuna Cristineşti este foarte îmbietoare pentru etnografi. Soţul meu este din Cristineşti. Am găsit aici tradiţii nealterate, spre deosebire de alte zone ale judeţului Botoşani. Această carte este specială pentru mine deoarece este rezultatul unei cercetări etnografice începută în anul 1975.

Puteţi compara ţinutul Herţei cu zona oraşului Darabani?

Darabaniul, având statut de târg, prezintă cu totul alte caracteristici. Amintesc mereu această zonă în legătură cu un ratoş (n.r.: vechi han moldovenesc cu un culoar central prin care intrau căruţele) care a existat pe vremuri acolo.

Aveţi un mesaj pentru dărăbăneni?

Îmi sunt foarte dragi dărăbănenii. Am participat la mai multe activităţi organizate de Victor Teişanu sau Camelia Cazacu. Sunt foarte curioasă dacă d-l Jar (n.r.: înv. Dumitru Jar) mai deţine acea colecţie impresionantă de obiecte etnografice. Ar fi păcat să se piardă. Mă simt foarte bine la Darabani şi revin de fiecare dată acolo cu plăcere. Îmi doresc să colaborăm şi în viitor.(L.B.)       

Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto de la acest eveniment.
 
1:45 pm Luni, 29 August, 2011

2 Comentarii la “Angela Paveliuc-Olariu, lansare de carte la Zilele comunei Cristinesti”

  1. BatMan spune:

    Bravoooooooo .. Felicitari............... Oameni civilizati . bravo lor . Noi in ,, orasul" nostru o sa ramanem doar cu cainii si cu mizeria ce ne inconjoara . Felicitari . Oare cum de se gasesc bani acolo si la noi nu mai e nimic. Cred ca problema este, ca cei care gestioneaza banii sunt mai responsabili . Bravo ...

  2. C.C. spune:

    Profesorul Ioan Murariu s-a stins din viata,a fost inmormantat pe 13 oct la Bacau

  3. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare