Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

7 tururi ale Nordului pentru participanţii la ZN. VEZI care sunt acesteaPrintr-o donație de 10 lei, care va fi direcționată către Școala Populară de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți, în cadrul campaniei anuale de crowdfunding a festivalului, doritorii se pot înscrie la șapte Tururi ale Nordului.

Două Tururi în Darabani (vineri, sâmbătă) spun drumeților povestea celui mai nordic oraș din România. „Cetatea Doamnei” este primul tur de vineri, dedicat Botoșanilor, și tot vineri turiștii pot umbla prin „Codrii lui Eminescu”, la Ipotești. Sâmbătă doritorii pot participa la turul „Malurile Prutului”, care îi duce la Casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitu și în Poiana celor Patru Stejari, dar și în Pererîta lui Grigore Vieru. Duminică e ziua dedicată Cernăuțiului, când turul „Mica Vienă” traversează pe jos orașul de pe Prut, într-o plimbare de poveste.

Participarea la tururi se face pe bază de înscriere în formularul inserat mai sus, la Centrul de Informare Zilele Nordului de la Primăria Darabani sau, în limita locurilor disponibile, la urcarea în mașinile puse la dispoziție de către organizatori. Înscrierile la tururile internaționale (Cernăuți și Pererîta) se fac până cel târziu în seara de dinaintea călătoriilor.

Mai exact, cele șase posibilități de vizitare a împrejurimilor Nordului sunt:

Cetatea Doamnei
 Descoperim împreună Botoșanii de odinioară, orașul aflat timp de câteva secole în grija Doamnelor domnitorilor Moldovei. Grija lor pentru arte și pentru cultură a transformat, în timp, orașul într-un izvor de personalități care au marcat cultura românească.
Codrii lui Eminescu
Mergem pe urmele copilului și adolescentului Mihai Eminescu, prin locurile lui de suflet, pentru a redescoperi codrii de aramă, lacul codrilor albastru și satul copilăriei sale.
Darabani
Excursii ghidate prin Darabani (pe jos) și prin împrejurimi (cu microbuzul). Printre obiectivele turistice care vor fi vizitate se numără Muzeul Nordului, Casa Leon Dănăilă, Conacul Ion Pillat, Nordul Extrem, Casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare.
Malurile Prutului
Pornind pe malul vestic al Prutului, vizităm casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, apoi trecem râul și vedem a treia cea mare peșteră de gips din lume, vizităm Casa Memorială Grigore Vieru și facem un picnic la „Meandrul de la Pererîta”.
Hilișeu Crișan: povești cu meșteșug
În satul Hilișeu Crișan, în curtea bisericii-unicat, catolică pe dinafară și ortodoxă pe dinăuntru, ne propunem să inițiem și să dezvoltăm o rețea transfrontalieră a meșterilor tradiționali, conectată cu rețelele de specialitate din Europa. În cadrul Tururilor Nordului, curtea bisericii de la Hilișeu găzduiește o întâlnire între meșterii din regiune și cei interesați să îi cunoască.
Mica Vienă
Plimbare ghidată prin Cernăuți: centrul vechi, Universitatea, casa Aron Pumnul, bulevardul Olga Kobyleanskaia. (necesită pașaport)

Pentru tururile de la Cernăuți și Pererîta din Ucraina, respectiv Republica Moldova este necesar CNP-ul pentru evidența în trecerea vamală. Datele vor rămâne confindențiale.

Cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani, care ne pun la dispoziție microbuzele necesare și cu ajutorul a câțiva tineri pasionați de istorie locală care vor fi ghizii turiștilor între locații (unde îi așteaptă custozii fiecărui obiectiv de pe traseu), ne dorim foarte mult ca aceste tururi să ofere, dincolo de vizitele în sine, și ceva din experiența locală, din viața de zi cu zi a locurilor noastre.

Hilișeu
Experiența din comuna Hilișeu Horia de anul acesta vine ca o completare și rememorare a celei de anul trecut. Plecăm din Darabani din fața Casei de Cultură pe data de 27 august la ora 14:00 și nu ne oprim până în Lunca Prutului. Pornim iarăși la drum, către Liveni de data aceasta, localitatea unde s-a născut și a copilărit George Enescu. Îi ascultăm  povestea, spusă de curatorul Casei Memoriale și aflăm cum și de unde a apărut dragostea lui Enescu pentru muzică. Experiența are ca obiectiv final Biserica Adormirii Maicii Domnului din satul Hilișeu Crișan, unică în lume prin arhitectură și stil. Aceasta este construită de Vasile Curt, proprietarul de altădată al moșiei de la Hilișeu, în anul 1802. Se remarcă o poartă cu clopotniță deasupra, ziduri laterale cu statui din piatră și un monument funerar în amintirea familiei ctitorilor. Poarta-clopotniță împreună cu zidurile laterale amintesc de intrările în mănăstirile fortificate moldovene. Statuile așezate pe coronamentul zidului de incintă reprezintă pe Iisus între cei doisprezece apostoli, sculptați în mărime naturală.

În curtea așezământului suntem așteptați de către săteni la o activitate pe care aceștia o numesc generic “claca”. Cadrul de poveste este conturat de pădurea ce se revarsă până aproape de biserică, de mirosul ierbii proaspăt cosite, naturalețea batrânilor locului, sunetul viorii și de meșteșugarii locali. Ne întoarcem spre nordul extrem al țării pentru a vedea apusul la Iaz la Mătușa Ileana, în pădurea din comuna Hudești.Pererîta

Plecăm de la Darabani pe 27 august din fața Casei de Cultură “Theodor Balș” la ora 8:30 și facem prima oprire în Poiana celor 4 Stejari de la Darabani, a cărei legendă îl are în centru pe voievodul Ștefan cel Mare, apoi la Casa Memorială a Sfântului Ioan Iacob de la Horodiștea. După o scurtă oprire în Lunca Prutului ne îndreptăm, trecând granița spre Republica Moldova, către casa Memorială Grigore Vieru din satul Pererîta a raionului Briceni, acolo unde s-a născut și a copilărit marele poet. Experiența noastră în Republica Moldova se încheie cu o drumeție în Rezervația Naturală de la Corjeuți, încercând să redescoperim împreună peștera haiducului Ciuntu.

Turul cupriunde un spectacol de teatru de păpuși tradiționale: „Legenda celor patru stejari”

Cernăuți

La Cernăuți mergem pe 28 august la ora 09:00 din fața Casei de Cultură din Darabani. Cu pașapoartele pregătite ne îndreptăm către vama de la Siret și de acolo mai departe către Primăria din Cernăuți, de unde vom fi preluați de către prietenii noștri de la Școala de Arte și Civilizație Românească pentru un tur ghidat al următoarelor obiective: Primărie, Podul Turcesc, Gimnaziul Eminescu, Prima biserică de piatră, Piața Centrală, Piața Teatrului, Casa cu lei, Universitate, Piața Integrității, Catedrala Mitropolitană, Strada Domnească, Casa Aron Pumnul.
Ipotești-Botoșani

Către Ipoteștii lui Eminescu ni se îndreaptă pașii în ziua de vineri, 26 august. Plecăm la ora 12:00 din fața Casei de Cultura din Darabani. La acest tur sunt disponibile 30 de locuri.Turul cuprinde un recital de poezie populară de Mihai Eminescu, Mușat și Codrul.

Mergem către Botoșani, acolo unde suntem așteptați pentru un tur ghidat la Cetatea Doamnei. Descoperim împreună Botoșanii de odinioară, orașul aflat timp de câteva secole în grija Doamnelor domnitorilor Moldovei. Grija lor pentru arte și pentru cultură a transformat, în timp, orașul într-un izvor de personalități care au marcat cultura românească.
Mergem apoi spre Ipotești, către locul în care a copilărit poetul-simbol al țării noastre. Mergem pe urmele copilului și adolescentului Mihai Eminescu, prin locurile lui de suflet, pentru a redescoperi codrii de aramă, lacul codrilor albastru și satul copilăriei sale.

Treasure hunt - “Comorile Nordului”

La Darabani, Farcaș, bucătarul boierului Balș a îngropat o oală cu galbeni. Noi pornim pe urmele ei, unind, prin pașii parcurși, locurile cu cea mai mare importanță în formarea și dezvoltarea localității noastre. În acest Treasure Hunt putem introduce mai multe activități fizice sau logice, în funcție de specificul zonei și participanții la eveniment.

Ce urmărim prin această vânatoare de comori:

-angajare individuală, comunicare și interacțiune între coechipieri, delegarea de responsabilități și asumarea de răspunderi în cadrul grupului;
-abilități de orientare pe hartă;
-implicarea și creativitatea în rezolvarea misterelor;
-concurența între echipe prin parcurgerea contra-timp a unor rute comune;
-adunarea participanților într-un loc comun pentru festivitatea de premiere.

​Tururile Darabanilor

Se pleacă în vinerea și sâmbăta festivalului, începând cu ora 12:00, din fața Primăriei. Facem un traseu în pas de plimbare, pe vechea uliță sătească, trecând pe lângă Biserica “Sfântul Nicolae”, casele evreilor care au întemeiat Târgul Darabanilor, către casa “Leon Dănăilă”, unde marele academician s-a născut, a copilărit și descoperit dragostea față de aproape și de neurochirurgie. Turul se încheie la Conacul Theodor Balș, care găzduiește și Muzeul Nordului, unde îl vom avea ca ghid pe colecționarul dărăbănean Dumitru Haha.

Donațiile se fac în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani sau la locul de adunare, cu 30 de minute înaintea turului.

Dacă ai facut plata prin transfer bancar sau depunere, atunci păstrează chitanța de depunere sau mesajul de confirmare în cazul în care ai făcut plata online și vino cu el la locul de întâlnire în ziua turului sau la unul din locurile special create (Info point-ul din Poiana Teioasa, Sediul temporar al festivalului din spatele Casei de Cultură sau in Campingul "Zilele Nordului").

sursa: www.zilelenordului.roTe-ar mai putea interesa si:  DarabaniZilele NorduluiPereritaTururile Nordului
7:07 pm Vineri, 26 August, 2016

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare