Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Admiterea la facultate, o miza electorala?

Admiterea, în noul an, la studii universitare a revenit, din nou, în dezbatere publică, după ce ministrul Corneliu Baba a dat un ordin prin care de anul acesta facultăţile vor trebui să ia în considerare doar media de la bacalaureat. Principiul după care s-a ghidat atunci când a luat această decizie a fost corectitudinea examenului de bacalaureat, care va atinge şi în această vară, presupun ei, valorile de anul trecut. Universităţile au discutat în regim de urgenţă această chestiune în structurile de conducere iar reacţiile au fost diverse. În general, ordinul a fost bine primit, dar cu o indignare şi revoltă ce făcea mereu trimitere la autonomia universitară. În general, profesorii universitari s-au arătat încântaţi de faptul că vor avea posibilitatea de a-şi selecta mai atent studenţii, însă, indignarea vine din faptul că Ministrul emite acest ordin încălcând legislaţia a opta oară consecutiv.

Legea prevede ca cifrele de şcolarizare şi metodele de admitere să fie făcute publice, de către instituţiile de învăţământ superior, cu 6 luni înainte de data admiterii. Universităţile mari, cel puţin una, ştiu sigur, aveau pregătite deja programele de şcolarizare cu cifre, domenii de studiu, mijloace de admitere. Prin urmare, ordinul ministrului produce deocamdată haos, pentru că nişte oameni vor trebui să refacă o muncă aproape în totalitate. În ceea ce priveşte bacalaureatul, foarte mulţi spun că nu va mai fi ca anul trecut, chiar dacă încrederea Ministrului Baba este foarte mare. Întrebarea care se pune în acest sens este, vor sacrifica partidele de la putere 300 000 de voturi (numărul aproximativ de elevi care vor da examenul anul acesta, plus voturile părinţilor, rudelor, etc.) de dragul performanţei, echităţii şi a meritocraţiei?Să sperăm, deşi se pare că un coleg de partid al fostului ministru al educaţiei ar fi replicat anul trecut „să vină Funeriu să ceară voturile părinţilor elevilor picaţi la bacalaureat”. Dacă interesul electoral va prima, iar nivelul de cunoştinţe al elevilor de liceu va fi mai ridicat sau mai coborât în funcţie de miza electorală, atunci nu doar prezentul ne îngrijorează, ci mai mult viitorul. Odată plecaţi în străinătate, aceşti tineri, care sunt făcuţi mai inteligenţi sau mai puţin inteligenţi în funcţie de directivele de partid, nu se vor mai întoarce înapoi în ţară cu toate strategiile de Guvern ulterioare. Am ajuns ca generaţii întregi de copii să nu mai reprezinte o miză pentru viitorul ţării, în care să se investească cele mai importante resurse, ci o miză politică periodică pentru partidele de la putere, oricare ar fi ele. (Alexandru D. Aioanei)8:18 am , 01 Aprilie, 2012

1 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Admiterea la facultate, o miza electorala? ”

  1. lucian spune:

    După evenimentele din 1989, s-au înfiinţat tot felul de universităţi, care au tranformat actul didactic, dintr-un veritabil act de creaţie, într-o fabrică de făcut bani. Tot felul de persoane, pentru care, cuvântul universitate era un vis, au căpătat acces la studii superioare, la facultăţi, cele mai multe particulare. S-a ajuns la o "invazie" de absolvenţi pe piaţa muncii, unii competenţi, dar cei mai mulţi incompetenţi. S-a produs, astfel, o răsturnare a ierarhiilor şi a valorilor, criteriile meritocraţiei, care ar fi trebuit să primeze, devenind doar un vis. Pe cale de consecinţă, societatea românească a devenit plină de sindromuri precum: avariţia, arivismul, impostura. Consider că e imperios necesar reintroducerea admiterii la universităţi, dar şi la licee. Pledez şi pentru depolitizarea totală a tuturor domeniilor de activitate. O idee utopică, sau un deziderat realizabil? Timpul o va demonstra.

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare