Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Spitalul intre decizii politice, incompetenta locala si speranta

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Primăvara aceasta sistemul sanitar românesc a trecut, poate, prin cea mai importantă etapă de reformare. Până la eficiența mult dorită, ne-am ales deocamdată cu importante crize sociale, mai ales în comunitățile mici precum zona orașului Darabani. Această reformă a venit, ca multe altele, însoțită de acuze politice aruncate între putere și opoziție, primii afirmând că aceste schimbări sunt imperios necesare, iar cei din urmă acuzându-i pe primii că au distrus sistemul sanitar. Faptul că în sănătatea românească era necesară o schimbare, este adevărat. Dar întrebarea este, atunci când Cseke Attila a decis desființarea unor spitale sau transformarea altora în azile, nu era conștient că este stăpân peste un minister pe care îl controlează și nu prea, și că această decizie va căpăta implicații politice, cum a și fost de altfel? Din păcate, constatăm că nici opoziția nu a avut o altă atitudine decât depunerea unei moțiuni de cenzură. Oare pentru a atrage atenția asupra problemei, nu era mai util să supui această reformă unor dezbateri publice cu specialiști din sănătate, management, sociologie? Aceste dezbateri și prezentarea unor soluții alternative fiabile, nu ar fi adus mai mult capital politic? Spitalul Orășenesc Darabani a căzut victimă nu atât reformei din sănătate, ci mai cu seamă manevrelor politice și jocurilor de culise. Atunci când visam la o relansare economică a zonei prin deschiderea Vămii de la Rădăuți Prut, am fost aduşi cu picioarele pe pământ de închiderea spitalului. Unii s-au arătat surprinşi de atitudinea radicală a unor cetățeni, și de acuzele și învinuirile care li s-au adus. Oare nu sunt ele îndreptățite? Oare nu sunt ele până la urmă niște gesturi de disperare? Poți să rămâi pasiv când aproape 50.000 de oameni nu mai contează pentru autorități? Nu sunt acceptate atacurile la persoană, dar este la fel de greșit să taci când ți se refuză dreptul la asistență medicală, iar ca cetățean ești sfidat până la limita umilinței.


 


Cei care se miră că li se impută închiderea spitalului, trebuie să înțeleagă faptul că nimeni nu are nimic cu omul Ghiorghi Burlacu sau Lucian Irimia, dar avem ceva cu primarul Ghiorghi Burlacu și managerul Lucian Irimia. Dacă ar fi fost alte persoane în locul lor, cu siguranță ar fi beneficiat de același tratament. Găsirea unor soluții pentru redeschiderea spitalului este imperios necesară. Infrastructura este proastă, ambulanța nu poate ajunge de la Dorohoi la Cuzlău în timp optim, oamenii în vârstă din satele din jur nu se pot deplasa până la Dorohoi sau Botoșani, iar comunele sunt deficitare la capitolul medici de familie. Prin urmare, problema redeschiderii spitalului trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru primari cât și pentru comunitățile rurale din zonă. Este necesară o campanie amplă care să promoveze redeschiderea unității spitalicești, în care să fie antrenați de la oamenii de rând la directorii școlilor și ai altor instituții publice, medici, antreprenori locali, şi primarul Burlacu. A mai rămas o umbră de speranță, atât în sufletul dărăbănenilor, cât și al locuitorilor satelor din zonă. Așteptăm ca acea cheie, pe care o are Ghiorghi Burlacu pentru redeschiderea spitalului, să se potrivească cu cea de la închidere. O idee înțeleaptă ar fi ca această chestiune să nu fie transformată în miză electorală și să se rezolve până la alegeri.( Alexandru D. Aioanei)
10:03 am , 08 Mai, 2011

2 Comentarii la “Spitalul intre decizii politice, incompetenta locala si speranta”

  1. adrian spune:

  2. Adrian spune:

    Aş vrea să-mi exprim plăcuta surprindere pentru această nouă rubrică, drept pentru care vă felicit domnule Bălăucă. Sunt întru totul de acord cu părerile exprimate de d-l Alexandru D. Aioanei, iar eu personal consider că atacurile la persoană reprezintă o laşitate. Nu aşa vom găsi soluţii. Soluţiile apar acolo unde există un dialog continu şi sincer. Multitudinea părerilor pro sau contra sper să aibă ecou în rândul opiniei publice şi lumea să se mobilizeze. Haideţi să lăsăm deoparte răutăţile şi orgoliile, haideţi să privim în viitor şi să credem din tot sufletul că spitalul va fi redeschis. Este poate cel mai greu examen civic de la revoluţie. Şi trebuie să-l trecem, avem resurse... Haideţi să le punem în valoare, să nu rămânem indiferenţi faţă de sănatatea noastră, a copiilor noştri, a părinilor, bunicilor, etc. Vă mulţumesc!

  3. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare