Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Raul de miscare sau lumea se invarte in jurul nostru

Trăim într-o eră agitată,în care mijloacele de transport ne sunt indispensabile în realizarea activităţilor cu scop profesional sau recreativ. Mijloacele de transport pot deveni pentru unii dintre noi adevăraţi duşmani, deplasarea cu acestea determinând sindromul “răului de mişcare”.
Cum se produce această afecţiune? Mişcarea este înregistrată prin intermediul a trei structuri: sistemul vestibular din urechea internă (implicat în menţinerea echilibrului, a orientării în spaţiu), ochii şi receptorii profunzi (din muşchi, tendoane, articulaţii). Când realizăm o mişcare voluntară, de exemplu mersul, pornesc semnale de la aceste structuri spre creier, unde sunt integrate informaţiile şi poate fi realizată coordonarea mişcării. În situaţia în care corpul nostru este deplasat prin mişcare involuntară, de exemplu într-o maşină, creierul primeşte informaţii contradictorii de la cele trei sisteme, confundând această disconcordanţă cu intoxicaţia cu o neurotoxină care afectează funcţia unui analizator; astfel va fi activat centrul vomei, ca mecanism de apărare pentru eliminarea “toxinei”.
În ce situaţii apare răul de mişcare? Cea mai frecventă situaţie întâlnită este cea a călătoriei cu maşina şi aceasta apare pentru că ochii au un ritm mai lent de detecţie a mişcării faţă de sistemul vestibular; cu alte cuvinte, aceştia “rămân în urmă”. Alte circumstanţe sunt: călătoriile cu autocarul, avionul (răul de aer), trenul, vaporul (răul de mare), răul de spaţiu întâlnit la astronauţi.
Cum se manifestă boala de transport? Simptomele întâlnite sunt: stare de rău general, ameţeli, vertij, greţuri, vărsături, transpiraţii reci, cefalee, paloare, indispoziţie, somnolenţă sau insomnie. Aceste manifestări se pot ameliora dacă organismul se adaptează la tipul de deplasare sau dispar complet după terminarea călătoriei. În unele cazuri simptomele pot persista după ce s-a terminat deplasarea.
Ce tratament e indicat pentru aceste senzaţii neplăcute? În majoritatea cazurilor, tratamentul medicamentos e suficient. Sunt recomandate: antihistaminice(utile atât pentru greţuri, vărsături, cât şi pentru ameţeli) – Emetostop, Emetiral, anticolinergice – Scopolamina. E important de precizat că Metoclopramid e ineficient în aceste cazuri. Din categoria produse naturale utile se poate enumera ghimbirul. Pentru combaterea greţurilor, se recomandă consumul de lămâie, biscuiţi, măsline, băuturi acidulate. În cazurile de gravitate mare sau cu înrăutăţire progresivă este indicat consult medical specializat.
Cum prevenim sau ameliorăm răul de mişcare? În timpul călătoriei, trebuie să vă poziţionaţi în locul în care mişcarea văzută de ochi este aceeaşi cu cea detectată de sistemul vestibular: în maşină aşezaţi-vă pe locul din dreapta şoferului şi priviţi înainte; în avion este de preferat locul de lângă geam şi priviţi înspre aripă;pe vapor e indicat să staţi pe punte şi să fixaţi orizontul cu privirea. Alte sfaturi utile: evitaţi locurile aflate în sens opus de mers, să citiţi sau să fumaţi înainte şi în timpul deplasării; din categoria aşa da: mestecaţi guma în timpul deplasării, asiguraţi o aerisire potrivită şi focusaţi-vă privirea asupra unui obiect în repaus. Înainte de călătorie trebuie să ocoliţi mirosurile intense, precum şi alimentele excesiv de condimentate, cu gust şi miros puternic şi să luaţi un medicament antiemetic: ex. Emetiral.
Acestea fiind spuse, am lămurit şi misterul răului de mişcare, o afecţiune destul de întâlnită şi cauzatoare de neplăceri. Să aveţi parte de călătorii plăcute şi vacanţă frumoasă, acesta fiind şi sezonul propice! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »

La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »

Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »

În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »

Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”