Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Raul de miscare sau lumea se invarte in jurul nostruTrăim într-o eră agitată,în care mijloacele de transport ne sunt indispensabile în realizarea activităţilor cu scop profesional sau recreativ. Mijloacele de transport pot deveni pentru unii dintre noi adevăraţi duşmani, deplasarea cu acestea determinând sindromul “răului de mişcare”
.

Cum se produce această afecţiune?  Mişcarea este înregistrată prin intermediul a trei structuri: sistemul vestibular din urechea internă (implicat în menţinerea echilibrului, a orientării în spaţiu), ochii şi receptorii profunzi (din muşchi, tendoane, articulaţii). Când realizăm o mişcare voluntară, de exemplu mersul, pornesc semnale de la aceste structuri spre creier, unde sunt integrate informaţiile şi poate fi realizată coordonarea mişcării. În situaţia în care corpul nostru este deplasat prin mişcare involuntară, de exemplu într-o maşină, creierul primeşte informaţii contradictorii de la cele trei sisteme, confundând această disconcordanţă cu intoxicaţia cu o neurotoxină care afectează funcţia unui analizator; astfel va fi activat centrul vomei, ca mecanism de apărare pentru eliminarea “toxinei”.

În ce situaţii apare răul de mişcare? Cea mai frecventă situaţie întâlnită este cea a călătoriei cu maşina şi aceasta apare pentru că ochii au un ritm mai lent de detecţie a mişcării faţă de sistemul vestibular; cu alte cuvinte, aceştia “rămân în urmă”. Alte circumstanţe sunt: călătoriile cu autocarul, avionul (răul de aer), trenul, vaporul (răul de mare), răul de spaţiu întâlnit la astronauţi.

Cum se manifestă boala de transport? Simptomele întâlnite sunt: stare de rău general, ameţeli, vertij, greţuri, vărsături, transpiraţii reci, cefalee, paloare, indispoziţie, somnolenţă sau insomnie. Aceste manifestări se pot ameliora dacă organismul se adaptează  la tipul de deplasare sau dispar complet după terminarea călătoriei. În unele cazuri simptomele pot persista după ce s-a terminat deplasarea.Ce tratament e indicat pentru aceste senzaţii neplăcute? În majoritatea cazurilor, tratamentul medicamentos e suficient. Sunt recomandate: antihistaminice(utile atât pentru greţuri, vărsături, cât şi pentru ameţeli) – Emetostop, Emetiral, anticolinergice – Scopolamina. E important de precizat că Metoclopramid e ineficient în aceste cazuri. Din categoria produse naturale utile se poate enumera ghimbirul. Pentru combaterea greţurilor, se recomandă consumul de lămâie, biscuiţi, măsline, băuturi acidulate. În cazurile de gravitate mare sau cu înrăutăţire progresivă este indicat consult medical specializat.

Cum prevenim sau ameliorăm răul de mişcare? În timpul călătoriei, trebuie să vă poziţionaţi în locul în care mişcarea văzută de ochi este aceeaşi cu cea detectată de sistemul vestibular: în maşină aşezaţi-vă pe locul din dreapta şoferului şi priviţi înainte; în avion este de preferat locul de lângă geam şi priviţi înspre aripă;pe vapor e indicat să staţi pe punte şi să fixaţi orizontul cu privirea. Alte sfaturi utile: evitaţi locurile aflate în sens opus de mers, să citiţi sau să fumaţi înainte şi în timpul deplasării; din categoria aşa da: mestecaţi guma în timpul deplasării, asiguraţi o aerisire potrivită şi focusaţi-vă privirea asupra unui obiect în repaus. Înainte de călătorie trebuie să ocoliţi mirosurile intense, precum şi alimentele excesiv de condimentate, cu gust şi miros puternic şi să luaţi un medicament antiemetic: ex. Emetiral. 

Acestea fiind spuse, am lămurit şi misterul răului de mişcare, o afecţiune destul de întâlnită şi cauzatoare de neplăceri. Să aveţi parte de călătorii plăcute şi vacanţă frumoasă, acesta fiind şi sezonul propice! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  raul de miscare
10:24 am Miercuri, 24 Iulie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare