Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

FUMATUL Sau cum sa-ti "arzi" sanatatea si banii

  

Un subiect la modă în zilele noastre este fumatul şi efectele sale dăunătoare asupra organismului. În ciuda senzaţiilor plăcute, a socializării și a atitudinii pe care o oferă statutul de fumător, ţigaretele reprezintă una din cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial, fiind responsabile de 1 din 6 decese

Ce substanţe nocive conţin ţigările? Majoritatea persoanelor au impresia că nicotina ar fi vinovată de efectele acestora. De fapt, nicotina este substanţa responsabilă cu dependenţa instalată în timp. Aceasta stimulează sistemul de recompensă al creierului, care se activează în timpul activitaţilor plăcute într-un mod similar cu cel al marii majorităţi a substanţelor care creează dependenţă. Alimentându-şi adicţia faţă de nicotină, o persoană fumătoare inhalează, de fapt, substanţe carcinogene, gaze toxice și aditivi chimici. Aceşti componenţi sunt responsabili pentru multe din consecinţele negative asupra sănătăţii pe care le are fumatul.

Pentru a creiona o imagine de ansamblu asupra efectelor fumatului, este necesar să aflăm cât de frecvent este în rândurile populaţiei. Pe plan mondial, există aproximativ 1,22 miliarde de fumători, o cifră îngrijorătoare. Fumatul este mai răspândit printre bărbaţi, persoane cu mai puţin de 12 ani de educaţie, care trăiesc la sau sub limita venitului minim pe economie. Marea majoritate încep să practice această activitate încă din adolescenţă, iar factorii determinanţi pentru un debut precoce ar fi: părinţi fumători, partenerii de joacă, idolii lor care fumează, rezultate slabe la şcoală sau comportamente cu risc ridicat (de exemplu, diete excesive la băieţi şi fete, luptele, şofatul sub influenţa alcoolului). Atenţie la fumatul pasiv, echivalent cu petrecerea a cel puţin 2 ore pe zi într-o încăpere închisă, în care se fumează!! Este echivalent ca nocivitate cu fumatul activ.Fumatul afectează negativ aproape toate organele. Cum am putea să prevenim efectele sale nedorite? Răspunsul ar fi banal în teorie: renunţarea la fumat. Şi totuşi, în anumite cazuri, abuzul de ţigări a fost constant, pe o anumită perioadă de timp, în concluzie riscul de a dobândi o afecţiune din cele la care contribuie acesta rămâne identic chiar după abandonarea acestui viciu. Medicii calculează acest risc înmulţind numărul de pachete consumate pe zi cu numărul de ani, rezultatul fiind notat în pachete an. De exemplu, un număr mai mare sau egal cu 20 pachete/an, e corelat cu riscul de BPOC( obstrucţie cronică a bronhiilor). Simptomele sunt destul de grave, constând în principal în dorinţa de a fuma, sevraj, dar şi anxietate, depresie, incapacitate de concentrare, iritabilitate, nelinişte, foame, ameţeală, dureri de cap şi probleme de digestie. Sunt mai grave în prima săptămână şi încep să se atenueze după o lună, dar mulţi reîncep obiceiul când simptomele sunt mai deranjante. Datorită tendinţei de a înlocui ţigara cu alimente, se constată o creștere în greutate cu 4-5 kg. Cum pot fi ajutate persoanele  să renunţe la acest "drog"? Abordarea optimă, în special a celor care care nu sunt convinşi să renunţe încă: ei trebuie ghidați către medicul de familie şi medicul specialist care urmăreşte:
- evaluarea şi monitorizarea continuă a statutului de fumător;
- stabilirea de obiective realiste, chiar dacă nu este vorba de renunţarea totală la fumat, cum ar fi abstinenţa temporară şi reducerea consumului, care ar spori motivaţia de a renunţa;
- folosirea unei game variate de intervenţii pentru pacienţi: consilierea, terapia medicamentoasă care s-a dovedit eficientă şi sigură (Bupropion şi substituenţii de nicotină sub diferite forme: gumă de mestecat, tablete, nebulizator, spray nazal sau plasturi). Acestea fiind spuse, ar fi recomandată încercarea de a renunţa la fumat în ideea de a abandona senzaţiile şi plăcerile mici şi de moment pentru a nu fi nevoiţi să culegem roade nedorite peste câţiva ani, în condițiile în care acest viciu este şi costisitor, pe deasupra. Iar de sănătate, ce să mai vorbim, e de nepreţuit! (Manuela CULICĂ, foto: descopera.ro)5:19 pm Luni, 05 Noiembrie, 2012

1 Comentarii la “FUMATUL Sau cum sa-ti "arzi" sanatatea si banii”

  1. EU spune:

    Nu puteti voi dormi ca altii fumeaza. Defapt, fumeaza prea putini! Suntem prea multi si trebuie sa mai murim! Voluntari din randul pufaitorilor?

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare