Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Bolile copilariei: varicela, cea mai contagioasa

Aruncând o privire spre bolile copilăriei, cele care ajută la întărirea imunității sunt cele contagioase. Printre acestea se remarcă „vărsatul de vânt” sau varicela, o infecție acută cauzată de virusul varicelo-zosterian. Infecțiile sunt mai frecvente în această perioadă: iarna și la începutul primăverii și apar la vârsta medie de 10 ani.
Cum se transmite varicela și cât de contagioasă este?Transmiterea este directă, prin intermediul aerului datorită secrețiilor nazale și orale exteriorizate. Contagiozitatea este intensă (85-95%), iar durata acesteia se întinde din ultimele zile ale incubației până când apar crustele. De aceea, copiii care frecventează colectivități (creșă, grădiniță, școală) trebuie izolați 3 săptămâni până la căderea completă a crustelor!
Ce etape prezintă infecția și cum se manifestă? După contactul cu persoana infectată, perioada de incubație (fără simptome) este de 10-20 zile. Înainte de erupție, copilul poate prezenta timp de 1-2 zile disconfort, febră, cefalee, lipsa poftei de mâncare. Apoi apare erupția cutanată și mucoasă, care se menține timp de 3 săptămâni. Erupția cutanată evoluează astfel: pete, leziuni reliefate, vezicule cu lichid transparent („picătură de rouă”), apoi tulbure și, în final, crustă. Crustele se desprind și nu lasă cicatrici!
Aceste leziuni apar în prima săptămână, în 2-5 valuri care sunt însoțite de febră, deci se pot găsi în toate stadiile. Se găsesc pe tot corpul, dar cea mai mare concentrație este pe trunchi și rădăcina membrelor. În interiorul gurii, se găsesc afte. Erupția e însoțită de alte simptome: prurit, febră, cefalee, lipsa poftei de mâncare.
Cum se pune diagnosticul în varicelă? În general, prezența erupției caracteristice stă, de obicei, la baza diagnosticului. Deoarece poate fi confundată cu alte infecții virale ale copilăriei, în unele cazuri sunt necesare investigații: determinarea virusului din vezicule sau a anticorpilor împotriva acestuia din sânge.
Ce prognostic are varicela și ce complicații pot apărea? Varicela la copii este rareori severă și are prognostic bun, dar situația se schimbă dacă copilul are imunitatea scăzută datorită unei boli sau administrării unor medicamente. Astfel, pot apărea suprainfecții cu bacterii, pneumonie, complicații neurologice, hepatită, defecte de coagulare.
Cum se tratează „vărsatul de vânt”? Cazurile ușoare necesită numai tratamentul simptomelor. Ameliorarea pruritului și prevenția scărpinatului care predispune la infecția cu bacterii pot fi dificile, dar se pot dovedi utile compresele umede, antihistaminice (Xyzal), aplicații locale cu alcool mentolat 1% sau soluții apoase cu clorhexidină și băi cu tărâțe de ovăz. NU se recomandă: pudră de talc, creme, antipruriginoase, unguente cu antibiotice. Pentru tratamentul febrei se preferă Paracetamol, NU Aspirină (aceasta poate determina apariția unui sindrom grav).
Pentru a preveni infecția bacteriană, pacienții trebuie să facă baie regulat, să-și mențină hainele curate, precum și mâinile și să-și taie unghiile frecvent. Tratamentul specific, antiviral (Aciclovir) se folosește doar în primele 24 de ore de la apariția erupției și scade puțin durata și severitatea simptomelor. De aceea, nu se recomandă de rutină, ci doar pacienților cu imunitatea scăzută.
Cum se poate preveni varicela? Există vaccin care conferă protecție împotriva varicelei toată viața și este bine tolerat. În țara noastră nu este inclus în schema națională de vaccinări, dar în SUA se recomandă vaccinarea tuturor copiilor cu vârsta 12 luni - 12 ani și adulților fără antecedente de varicelă. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »

La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »

Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »

În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »

Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”