Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Bolile copilariei: varicela, cea mai contagioasaAruncând o privire spre bolile copilăriei, cele care ajută la întărirea imunității sunt cele contagioase. Printre acestea se remarcă „vărsatul de vânt” sau varicela, o infecție acută cauzată de virusul varicelo-zosterian. Infecțiile sunt mai frecvente în această perioadă: iarna și la începutul primăverii și apar la vârsta medie de 10 ani.

Cum se transmite varicela și cât de contagioasă este?Transmiterea este directă, prin intermediul aerului datorită secrețiilor nazale și orale exteriorizate. Contagiozitatea este intensă (85-95%), iar durata acesteia se întinde din ultimele zile ale incubației până când apar crustele. De aceea, copiii care frecventează colectivități (creșă, grădiniță, școală) trebuie izolați 3 săptămâni până la căderea completă a crustelor!

Ce etape prezintă infecția și cum se manifestă? După contactul cu persoana infectată, perioada de incubație (fără simptome) este de 10-20 zile. Înainte de erupție, copilul poate prezenta timp de 1-2 zile disconfort, febră, cefalee, lipsa poftei de mâncare. Apoi apare erupția cutanată și mucoasă, care se menține timp de 3 săptămâni. Erupția cutanată evoluează astfel: pete, leziuni reliefate, vezicule cu lichid transparent („picătură de rouă”), apoi tulbure și, în final, crustă. Crustele se desprind și nu lasă cicatrici!

Aceste leziuni apar în prima săptămână, în 2-5 valuri care sunt însoțite de febră, deci se pot găsi în toate stadiile. Se găsesc pe tot corpul, dar cea mai mare concentrație este pe trunchi și rădăcina membrelor. În interiorul gurii, se găsesc afte. Erupția e însoțită de alte simptome: prurit, febră, cefalee, lipsa poftei de mâncare.

Cum se pune diagnosticul în varicelă? În general, prezența erupției caracteristice stă, de obicei, la baza diagnosticului. Deoarece poate fi confundată cu alte infecții virale ale copilăriei, în unele cazuri sunt necesare investigații: determinarea virusului din vezicule sau a anticorpilor împotriva acestuia din sânge.Ce prognostic are varicela și ce complicații pot apărea? Varicela la copii este rareori severă și are prognostic bun, dar situația se schimbă dacă copilul are imunitatea scăzută datorită unei boli sau administrării unor medicamente. Astfel, pot apărea suprainfecții cu bacterii, pneumonie, complicații neurologice, hepatită, defecte de coagulare.

Cum se tratează „vărsatul de vânt”? Cazurile ușoare necesită numai tratamentul simptomelor. Ameliorarea pruritului și prevenția scărpinatului care predispune la infecția cu bacterii pot fi dificile, dar se pot dovedi utile compresele umede, antihistaminice (Xyzal), aplicații locale cu alcool mentolat 1% sau soluții apoase cu clorhexidină și băi cu tărâțe de ovăz. NU se recomandă: pudră de talc, creme, antipruriginoase, unguente cu antibiotice. Pentru tratamentul febrei se preferă Paracetamol, NU Aspirină (aceasta poate determina apariția unui sindrom grav).

Pentru a preveni infecția bacteriană, pacienții trebuie să facă baie regulat, să-și mențină hainele curate, precum și mâinile și să-și taie unghiile frecvent. Tratamentul specific, antiviral (Aciclovir) se folosește doar în primele 24 de ore de la apariția erupției și scade puțin durata și severitatea simptomelor. De aceea, nu se recomandă de rutină, ci doar pacienților cu imunitatea scăzută.

Cum se poate preveni varicela? Există vaccin care conferă protecție împotriva varicelei toată viața și este bine tolerat. În țara noastră nu este inclus în schema națională de vaccinări, dar în SUA se recomandă vaccinarea tuturor copiilor cu vârsta 12 luni - 12 ani și adulților fără antecedente de varicelă. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  varicelabolile copilarieiXyzalAciclovir
12:07 pm Sambata, 18 Ianuarie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare