Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Angina pectorala-strigatul de ajutor al inimii

De câte ori nu am auzit persoane din anturajul nostru plângându-se că “le doare inima?”. Cea mai frecventă cauză de durere cardiacă este cardiopatia ischemică. Pare a fi un termen pretenţios, dar semnificaţia acestuia este destul de simplă.VÎn contextul îngustării arterelor coronare (care irigă cordul), se produce un dezechilibru între aportul şi necesarul de oxigen al miocardului, muşchiul inimii. Îngustarea arterelor este produsă, în majoritatea cazurilor de placa de aterom care se formează în general din grăsimile care se depun pe pereţii vaselor de sânge.
În primul rând, trebuie precizat că există două categorii importante de cardiopatie ischemică: formele dureroase (angina pectorală stabilă şi instabilă, infarctul miocardic acut) şi formele nedureroase (insuficienţa cardiacă ischemică, ischemia silenţioasă şi moartea subită). Dintre aceste forme, o voi detalia pe cea clasic întalnită, şi anume, angina pectorală (AP) stabilă.
Care sunt simptomele ce determină pacientul cu AP stabilă să se prezinte la medic? Se spune că, în cazul AP, anamneza (informaţiile rezultate din discuţia cu pacientul) reprezintă totul. De regulă, bolnavul acuză dureri episodice repetate, care apar în zona retrosternală, dar se pot extinde în toată regiunea toracică anterioară şi iradiază de obicei (dar nu obligatoriu) în jumătatea stângă a corpului, de la braţ până la ultimele două degete (“în violoncel”), în mandibulă, ceafă, dinţi, între omoplaţi. Pacientul are o atitudine caracteristică în timpul episodului dureros: aplică una sau ambele mâini pe stern (niciodată doar degetele), mişcându-le în axul vertical sau lateral al acestuia sau cu pumnul strâns. Durerea e percepută ca o apăsare, greutate, constricţie sau arsură sau clasic: strângere “ca o gheară”. Un simptom important care însoţeşte durerea este anxietatea, frica de moarte iminentă, care determină un comportament sobru şi reţinut în timpul crizei. Durata acestui episod este limitată în general la 2-5 minute, maxim până la 15 minute. Atenţie! Dacă durerea depăşeşte 15 minute, poate fi vorba de un infarct miocardic, deci este necesară apelarea serviciului de urgenţă 112.
Când apare şi când dispare durerea? Durerea e provocată de efort fizic, mese copioase, expunere la frig, stres psihic. Situaţia clasică e descrisă ca “angina matinală”, când pacientul părăseşte domiciliul şi se confruntă cu temperatura mai scăzută din mediu, grăbit şi preocupat să ajungă la mijlocul de transport spre serviciu. Criza încetează după repaus sau după administrarea de nitroglicerină sublingual.
Aceste caractere ale durerii sunt destul de tipice, de aceea e important de precizat că în anumite situaţii nu este vorba despre o afectare cardiacă, şi anume: durere ca o înţepătură de ac, aratată cu degetul, care durează câteva secunde sau mai mult de 30 de minute; apariţia durerii în repaus sau la mişcarea braţului; accentuarea acesteia în timpul respiraţiei sau la apăsarea pe zona respectivă.
Cum se diagnostichează angina pectorală? După cum am precizat, anamneza reprezintă baza, la care se adaugă examenul clinic, probele de sânge (hemoleucogramă, trigliceride, colesterol, etc.), EKG (posibil şi monitorizare Holter - timp de 24 de ore ), test de efort, ecocardiografie, coronarografie.
În ceea ce priveşte tratamentul, există mai multe opţiuni. În general se administrează tratament medicamentos cu nitraţi (în timpul crizelor: Nitroglicerină şi pentru prevenirea acestora: Olicard, Maycor), betablocante (Betaloc, Bisotens), blocante ale canalelor de calciu (Cardilopin), hipolipemiante (pentru scăderea grăsimilor din sânge - Sortis, Rosucard), antiagregante plachetare (pentru “fluidifierea” sângelui - Aspenter, Aspirin Cardio ). Tratamentul crizei se face administrând nitroglicerină sublingual, în şezut, iar efectul de dispariţie al durerii şi a cefaleea ar trebui să apară în 2-5 minute. Dacă durerea nu dispare, se repetă doza la interval de 5 minute până la maxim 5 comprimate. Atenţie! Dacă se atinge doza maximă şi durerea nu dispare, apelaţi de urgenţă serviciul 112. Pe lângă medicamente, se mai aplică tratament intervenţional (angioplastie percutană - plasarea unui stent la nivelul arterei îngustate) şi chirurgical (by pass aortocoronarian - crearea unei căi ocolitoare pentru zona îngustată).
Angina pectorală este o afecţiune frecventă, deoarece, de-a lungul vieţii, toate persoanele dezvoltă ateroscleroză. În timp, afectarea irigării inimii poate duce la insuficienţă cardiacă sau se poate declanşa un infarct miocardic acut. De aceea, este indicată adresarea la medicul curant, de îndată ce apar aceste simptome. Să trăiţi, fără “dureri de inimă”! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »

La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »

Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »

În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »

Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”