Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Angina pectorala-strigatul de ajutor al inimiiDe câte ori nu am auzit persoane din anturajul nostru plângându-se că “le doare inima?”. Cea mai frecventă cauză de durere cardiacă este cardiopatia ischemică. Pare a fi un termen pretenţios, dar semnificaţia acestuia este destul de simplă.VÎn contextul îngustării arterelor coronare (care irigă cordul), se produce un dezechilibru între aportul şi necesarul de oxigen al miocardului, muşchiul inimii. Îngustarea arterelor este produsă, în majoritatea cazurilor de placa de aterom care se formează în general din grăsimile care se depun pe pereţii vaselor de sânge.

În primul rând, trebuie precizat că există două categorii importante de cardiopatie ischemică: formele dureroase (angina pectorală stabilă şi instabilă, infarctul miocardic acut) şi formele nedureroase (insuficienţa cardiacă ischemică, ischemia silenţioasă şi moartea subită). Dintre aceste forme, o voi detalia pe cea clasic întalnită, şi anume, angina pectorală (AP) stabilă.

Care sunt simptomele ce determină pacientul cu AP stabilă să se prezinte la medic? Se spune că, în cazul AP, anamneza (informaţiile rezultate din discuţia cu pacientul) reprezintă totul. De regulă, bolnavul acuză dureri episodice repetate, care apar în zona retrosternală, dar se pot extinde în toată regiunea toracică anterioară şi iradiază de obicei (dar nu obligatoriu) în jumătatea stângă a corpului, de la braţ până la ultimele două degete (“în violoncel”), în mandibulă, ceafă, dinţi, între omoplaţi. Pacientul are o atitudine caracteristică în timpul episodului dureros: aplică una sau ambele mâini pe stern (niciodată doar degetele), mişcându-le în axul vertical sau lateral al acestuia sau cu pumnul strâns. Durerea e percepută ca o apăsare, greutate, constricţie sau arsură sau clasic: strângere “ca o gheară”. Un simptom important care însoţeşte durerea este anxietatea, frica de moarte iminentă, care determină un comportament sobru şi reţinut în timpul crizei.  Durata acestui episod este limitată în general la 2-5 minute, maxim până la 15 minute. Atenţie! Dacă durerea depăşeşte 15 minute, poate fi vorba de un infarct miocardic, deci este necesară apelarea serviciului de urgenţă 112.

Când apare şi când dispare durerea? Durerea e provocată de efort fizic, mese copioase, expunere la frig, stres psihic. Situaţia clasică e descrisă ca “angina matinală”, când pacientul părăseşte domiciliul şi se confruntă cu temperatura mai scăzută din mediu, grăbit şi preocupat să ajungă la mijlocul de transport spre serviciu. Criza încetează după repaus sau după administrarea de nitroglicerină sublingual.Aceste caractere ale durerii sunt destul de tipice, de aceea e important de precizat că în anumite situaţii nu este vorba despre o afectare cardiacă, şi anume: durere ca o înţepătură de ac, aratată cu degetul, care durează câteva secunde sau mai mult de 30 de minute; apariţia durerii în repaus sau la mişcarea braţului; accentuarea acesteia în timpul respiraţiei sau la apăsarea pe zona respectivă.

Cum se diagnostichează angina pectorală? După cum am precizat, anamneza reprezintă baza, la care se adaugă examenul clinic, probele de sânge (hemoleucogramă, trigliceride, colesterol, etc.), EKG (posibil şi monitorizare Holter - timp de 24 de ore ), test de efort, ecocardiografie, coronarografie.

 În ceea ce priveşte tratamentul, există mai multe opţiuni. În general se administrează tratament medicamentos cu nitraţi (în timpul crizelor: Nitroglicerină şi pentru prevenirea acestora: Olicard, Maycor), betablocante (Betaloc, Bisotens), blocante ale canalelor de calciu (Cardilopin), hipolipemiante (pentru scăderea grăsimilor din sânge - Sortis, Rosucard), antiagregante plachetare (pentru “fluidifierea” sângelui - Aspenter, Aspirin Cardio ). Tratamentul crizei se face administrând nitroglicerină sublingual, în şezut, iar  efectul de dispariţie al durerii şi a cefaleea ar trebui să apară în 2-5 minute. Dacă durerea nu dispare, se repetă doza la interval de 5 minute până la maxim 5 comprimate. Atenţie! Dacă se atinge doza maximă şi durerea nu dispare, apelaţi de urgenţă serviciul 112. Pe lângă medicamente, se mai aplică tratament intervenţional (angioplastie percutană - plasarea unui stent la nivelul arterei îngustate) şi chirurgical (by pass aortocoronarian - crearea unei căi ocolitoare pentru zona îngustată).

Angina pectorală este o afecţiune frecventă, deoarece, de-a lungul vieţii, toate persoanele dezvoltă ateroscleroză. În timp, afectarea irigării inimii poate duce la insuficienţă cardiacă sau se poate declanşa un infarct miocardic acut. De aceea, este indicată adresarea la medicul curant, de îndată ce apar aceste simptome. Să trăiţi, fără “dureri de inimă”! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)

 Te-ar mai putea interesa si:  angina pectorala
6:28 pm Marti, 19 Martie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare