Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
SANATATE Cum ne aparam impotriva racelilor de sezon?

Dacă tot suntem în plin sezon al răcelilor, vă propun câteva informaţii utile despre evoluţia lor, când ar trebui să ne prezentăm la medicul de familie, cum le tratăm şi, nu în ultimul rând, cum ar fi indicat să le prevenim.
În primul rând, este necesar să ştim că răceala banală sau guturaiul este determinată în aproximativ 50 % din cazuri de un virus (Rinovirus). Acesta prezintă mai mult de 100 tulpini , ceea ce înseamnă că o persoană poate să se infecteze cu o tulpină nouă, faţă de care nu a dezvoltat imunitate înainte. Dacă organismul nostru se întâlneşte cu o tulpină care a determinat o raceală mai demult, acesta se apără pentru că între timp s-au produs anticorpi atât în sânge, cât în secreţii care vor lupta cu virusul.
În al doilea rând, sunt mai frecvente toamna şi primăvara datorită schimbărilor de temperatură. Important e că se transmite prin contact direct de la om la om - prin aer , adică e suficient ca două persoane să fie într-o încăpere închisă pentru o perioadă. Probabilitatea de a răci nu e influenţată de temperaturile scăzute, starea de sănătate şi de nutriţie şi nici de eventualele alte afecţiuni pe căile respiratorii, cum ar fi : amigdalele sau ganglioni măriţi.
Cum ne dăm seama că e vorba de o răceală? Cred că oricine ar şti să raspundă: debutul este brusc, cu durere în gât, urmată de strănut, scurgeri nazale, tuse şi stare generală alterată. Atenţie!! Temperatura e de obicei normală dacă e vorba de un virus, dar nu e exclus sa apara febra. Secreţiile nazale sunt la început clare, apoase, apoi devin mucoase şi purulente. Tusea este uşoară, dar de obicei ţine până în a doua săptămână. Diagnosticul se pune doar pe baza simptomelor , nu sunt necesare alte investigaţii, dar e important de ştiut că trebuie să ne gândim că poate fi vorba şi de o rinită alergică = inflamaţia nasului determinata de un alergen (de ex. praf, polen, poluanţi etc.)
Ce trebuie să ştim despre tratament? În banala răceală NU se iau antibiotice (care se administrează împotriva bacteriilor), fiind, de obicei, vorba de un virus. Singura situaţie în care se iniţiază antibioterapia e infecţie bacteriană în care întâlnim secreţii nazale cu puroi. Deci nu este un tratament specific de înlăturare a virusului. În acest caz, ce facem până la urmă? Se tratează simptomele, adică vom lua medicamente pentru combaterea febrei: Paracetamol, durerilor in gat : Strepsils, Faringosept, secretiilor nazale:Bixtonim. Atenţie la abuzul de Bixtonim, pentru că provoacă dependenţa dacă e administrat prea des), eventual a tusei (dacă deranjează) uscată (Humex, Tusin forte) sau umedă: ACC 200.
În legatură cu prevenirea răcelilor, e bine de reţinut că nu exista vaccinuri în afară de cele antigripale şi că e foarte importantă igiena: spălatul mâinilor, utilizarea obiectelor de igienă personală, folosirea batistelor nazale când strănutăm sau tuşim, îmbrăcăminte adecvată în sezonul rece. În concluzie, putem afirma despre răcelile banale că sunt afecţiuni cu care ne-am întâlnit fiecare cel puţin o dată în viaţă, care nu produc un disconfort maxim, dar scad într-o oarecare măsură capacitatea de muncă şi concentrare la activităţile zilnice. Deşi sunt şanse să ne infectăm cu o nouă tulpină din cele 100, trebuie să respectăm regulile elementare de igienă în speranţa că poate răceala ne va ocoli o perioadă cât mai lungă. (Manuela CULICĂ, foto: ziare.com)
1 Comentarii la “SANATATE Cum ne aparam impotriva racelilor de sezon?”
Poza saptamanii
Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat
PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
BUNA ZIUA DOMNULE DOCTOR .AS DORI DACA SE POATE UN REGIM ALIMENTAR PENTRU HEPATITA CRONICA CU VIRUS .VA MUTUMESC ANTICIPAT .
Ultimele articole
România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »
La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »
Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »
În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »
Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »