Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Indigestiile v-au stricat sarbatorile? Sa petrecem sanatos!
Pe lângă momentele de neuitat petrecute alături de cei dragi la Sărbătorile de iarnă, în această perioadă sănătatea ar putea avea de suferit. Şi, de ce să nu recunoaştem, noi, românii, suntem un popor renumit pentru preparatele tradiţionale delicioase, dar deseori dificil digerabile, cu un conţinut scăzut în fibre alimentare, iar la acestea se adaugă consumul exagerat de dulciuri si alcool. Astfel, pot apărea indigestiile. Deşi perioada sărbătorilor se apropie de final, este indicat să ştim aceste noţiuni.
Ce persoane prezintă risc mai mare de a se îmbolnăvi? De obicei, persoanele care prezintă deja o afecţiune concomitentă, fie de natură digestivă (hepatică, biliară, gastrointestinală), fie metabolică (diabet zaharat, obezitate, dislipidemie) sau cardiacă (hipertensiune arterială, angină pectoral). Nu este exclusă afectarea unei persoane perfect sănătoase, care, pe lângă indigestie, poate fi diagnosticată cu pancreatită acută sau colică biliară.
Ce presupune, de fapt, sindromul dispeptic sau indigestia? Simptomele cele mai frecvent întâlnite sunt disconfort sau dureri în tot abdomenul sau numai în regiunea stomacului (superior de ombilic şi inferior de stern), balonare postprandială, senzaţie de plenitudine, constipaţie, inapetenţă, regurgitaţii, eructaţii (râgâieli), arsură retrosternală, greţuri, vărsături. Aceste simptome se pot împărţi în mai multe categorii, în funcţie de organul care este predominant afectat:
esofagian: arsură retrosternală, eructaţii, regurgitaţii
gastric : dureri de stomac, greţuri, vărsături
intestin: dureri abdominale, balonare, senzaţie de plenitudine
biliar: colică biliară, inapetenţă, greţuri
Pentru prevenirea acestor neplăceri, sunt necesare respectarea unor reguli de alimentaţie:
-consumul în cantităţi moderate a alimentelor greu digerabile (preparate din carne de porc, ouă, salată boeuf), a dulciurilor si alcoolului;
- prepararea alimentelor prin fierbere, înăbuşire sau prin utilizarea cuptorului sau a grătarului;
- evitarea mâncărurilor prăjite sau cu miros foarte puternic, condimentate;
- consumul zilnic de fructe, legume, lapte si cereale şi a minim 2 litri de apă;
- alimentele trebuie consumate încet şi mestecate bine;
- după masă, se recomandă poziţia ortostatică sau în şezut cel puţin jumătate de oră pentru nu a favoriza refluxul gastroesofagian şi, bineînţeles, efort fizic.
Cum se tratează indigestia? În funcţie de simptomele pe care le prezintă pacientul, se administrează tratament medicamentos, concomitent cu o dietă corespunzătoare.
- balonare: evitarea mâncatului cu gura deschisă, a băuturilor carbogazoase şi a gumei de mestecat şi tratament cu Espumisan, Sab simplex;
- colică biliară: evitarea alimentelor grase care favorizează secreţia biliara în exces( de exemplu, ouăle), administrare de antispastice: No-spa şi antialgice;
-constipaţie: consum crescut de fibre, laxativ Dulcolax, la nevoie;
- senzaţie de disconfort abdominal, de plenitudine, dureri abdominale: consum moderat de alimente, medicamente pentru favorizarea digestiei: Triferment, Digest duo, Colebil;
- greţuri, vărsături : servirea de prânzuri mici şi dese, fără alimente condimentate, bogate în glucide sau lipide şi medicamente: Metoclopramid, Motilium
- dureri gastrice, aciditate crescută: evitarea mâncărurilor care cresc exagerat aciditatea, tratament cu un antisecretor : Omeprazol sau Ranitidină, respectiv antiacide: Malucol, Dicarbocalm
- arsură retrosternală, reflux gastroesofagian: evitarea întinderii în pat jumătate de oră după masă, medicaţie : antisecretorii, prokinetice
Atenţie! Persistenţa simptomelor impune consultarea medicului curant.
Încă o dovadă cât de necesară e cumpătarea în anumite situaţii. Şi cum nu este binevenită nicicând o problemă de sănătate, dar mai ales în contextul sărbătorilor, cel mai indicat este să petrecem “cu cap”, ca să nu ajungem “de la bal la spital”. În încheiere, sper că aţi petrecut sărbatorile într-o atmosferă caldă şi liniştită, alături de cei dragi şi vă urez un An Nou minunat cu sănătate, că-i mai bună decât toate! La mulţi ani! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »
La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »
Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »
În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »
Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”