Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Sanatate

SANATATE Chisturi ovariene...Ce e de facut?

Marti, 17 Septembrie, 2013

Chistul ovarian, întâlnit relativ frecvent în practica ginecologică, este o formaţiune saculară, plină cu lichid, care apare predominant în perioada fertilă a unei femei. Majoritatea sunt benigne, sunt decelate prin intermediul unei ecografii de rutină şi dispar spontan, fără tratament. Se descriu diverse tipuri de chisturi ovariene, dar cele mai frecvente sunt cele funcţionale. Acestea apar în cursul ovulaţiei, atunci când nu se eliber ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE E apendicita sau nu?

Miercuri, 11 Septembrie, 2013

Ce este apendicele şi ce rol are acesta? Apendicele este o prelungire a cecului (prima porţiune a colonului), care are formă tubulară; deşi funcţiile sale sunt incomplet cunoscute, se consideră că are rol imunologic datorită prezenţei foliculilor limfatici în peretele său. Atenţie!! Vârful apendicelui poate fi localizat în orice direcţie şi oriunde în abdomen, precum “ arătătorul pe cadranul unui ceas” , de aceea apendicita poate fi uşor confundată cu ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Boala alergica, inamicul din umbra

Miercuri, 28 August, 2013

Ce sunt alergiile? Acestea se pot defini ca un răspuns anormal şi exagerat al sistemului imun la contactul cu unele substanţe denumite alergeni, întâlnite frecvent în mediu. Majoritatea persoanelor nu prezintă nici o reacţie la aceşti stimuli, dar cele susceptibile au variate tipuri de manifestări a alergiilor prin descărcarea mediatorilor (histamina) în  circulaţie, mediată frecvent de anticorpi de tip IgE. Cele mai frecvente boli alergice sunt: rinita ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Sindromul de intestin iritabil, o boala benigna dar suparatoare

Joi, 22 August, 2013

Sindromul de intestin iritabil reprezintă una din cele mai frecvente cauze de prezentare la consult gastroenterologic. Este o afecţiune funcţională a intestinului,adică  nu ar  fi găsită nici o leziune a colonului vizibilă cu ochiul liber sau la microscop. Sindromul de intestin iritabil este subdiagnosticat, aşa că datorită numărului mare de pacienţi, este util ca medicul curant să aibă un nivel de expertiză în diagnosticul şi tratamentul acestuia. ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Cum scapam de inestetica acnee?

Luni, 12 August, 2013

Acneea tinerilor este o afectiune arhicunoscută a pielii, de care suferă aproximativ trei sferturi din adolescenţi, fiind mai degrabă caracteristică vârstei respective, decât o boală de sine stătătoare. Este cauza a numeroase nemulţumiri de ordin estetic, dar poate avea şi efecte psihologice importante: depresie, scăderea încrederii in sine, izolare. Acneea este cronic recurentă, deci nu poate fi vindecată prin folosirea unui singur  tratament şi evoluează ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Raul de miscare sau lumea se invarte in jurul nostru

Miercuri, 24 Iulie, 2013

Cum se produce această afecţiune?  Mişcarea este înregistrată prin intermediul a trei structuri: sistemul vestibular din urechea internă (implicat în menţinerea echilibrului, a orientării în spaţiu), ochii şi receptorii profunzi (din muşchi, tendoane, articulaţii). Când realizăm o mişcare voluntară, de exemplu mersul, pornesc semnale de la aceste structuri spre creier, unde sunt integrate informaţiile şi poate fi realizată coordonarea mişcării. În ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Conjunctivita-cand ochiul rosu nu e un defect fotografic

Joi, 11 Iulie, 2013

Ce cauze sunt responsabile de apariţia conjunctivitei? Acestea se clasifică în infecţioase şi neinfecţioase. Cele infecţioase reprezintă o treime din toate cauzele de boli oculare şi pot fi bacteriene (stafilococi, streptococi, gonococi), virale (adenovirusuri, virusurile herpetice, al rujeolei şi rubeolei,  enterovirusuri), parazitare şi fungice (Candida). Cauzele neinfecţioase se împart în alergice (praf, păr de animale, polen), agenţi iritanţi (substanţe ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Hernia de disc Nu ti-ai dori sa te doara-n spate

Marti, 02 Iulie, 2013

Se spune că, în orice situație ne-am afla trebuie să avem coloană vertebrală. Și la propriu, și la figurat. Una din cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei vertebrale este hernia de disc, care constă în deplasarea spre posterior a discului intervertebral, ce va determina compresia nervilor spinali. Hernia de disc este localizată mai frecvent în zona lombară, în dreptul discurilor dintre L4-L5 și L5-S1. Ce este discul intervertebral și ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Tulburarile de vedere. Avem sau nu nevoie de ochelari?

Vineri, 14 Iunie, 2013

De ce apar viciile de refracție? La un ochi normal, imaginea unui obiect se formează pe retină. La proiectarea imaginii pe retină participă mai mulți factori: lungimea axului antero-posterior al ochiului, raza de curbură și puterea de refracție ( ultimele două depind de mediile transparente ale ochiului: cornee, umoare apoasă, cristalin, umoare sticloasă). În miopie și hipermetropie unii din acești parametri sunt modificați, astfel imaginea nu se mai formează pe ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Cum sa prevenim si sa tratam insolatia

Miercuri, 15 Mai, 2013

Întrucât vremea ne-a surprins anul acesta și a fost o trecere destul de bruscă de la temperaturile scăzute la cele ridicate, de vară, ar trebui să cunoaștem câteva noțiuni despre riscurile expunerii prelungite la soare. Simptomele și semnele apărute după o perioadă scurtă de timp de la expunere se reunesc sub denumirea de insolație. Aceasta este o afecțiune cu caracter acut, în care organismul nu mai este capabil să asigure termoreglarea, în condiţiile unor ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Pancreatita, marea drama abdominala

Vineri, 10 Mai, 2013

În loc de introducere, pentru a vă oferi o imagine generală despre ce înseamnă pancreatita acută, am ales acest citat : "Debutul brusc, agonia inimitabilă și mortalitatea care o însoțesc, fac ca pancreatita acută să reprezinte cea mai formidabilă catastrofă" (Moynihan, 1925). După o perioadă lungă de post, tendința este de a exagera cu consumul alimentelor în contextul sărbătorilor pascale. Bineînțeles, pe lângă masa copioasă își fac ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Adenomul de prostata, un disconfort neglijat

Miercuri, 24 Aprilie, 2013

Ce este adenomul sau hiperplazia benignă de prostată și care sunt cauzele posibile? Adenomul de prostată reprezintă, de fapt, o tumoră benignă a prostatei, adică e formată din multiplicarea celulelor, dar, spre deosebire de cancer, creșterea este lentă, nu invadează și nu metastazează. Așadar, nu amenință viața pacientului. Cauzele bănuite sunt modificările hormonale specifice înaintării în vârstă, adică scăderea hormonilor sexuali masculini și ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Obezitatea, boala secolului

Luni, 15 Aprilie, 2013

Cum se defineşte obezitatea? Aceasta reprezintă creşterea în greutate pe seama grăsimii corporale, luând ca reper o valoarea a indicelui de masă corporală mai mare de 30 kg/metru pătrat. Practic, este un dezechilibru între aportul (alimente) şi consumul energiei(efort fizic). Indicele de masă corporală(IMC) se defineşte prin raportul dintre greutate şi înălţime la pătrat. Valorile normale sunt cuprinse între 18-25; un IMC de 25-29 indică supraponderalitate, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Gripa, boala cu mai multe „fete”

Luni, 08 Aprilie, 2013

Ce trebuie să ştim despre fiecare tip de virus, şi cum se răspândesc ele? Virusul de tip C nu suferă mutaţii, infecţia evoluează de obicei ca o răceală comună şi este găzduit numai de om. Virusul de tip B suferă mutaţii minore capabile să provoace o epidemie, adică extinderea într-un timp scurt la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune şi, de asemenea, infecţia este prezentă numai la om. Cele mai grave infecţii pot fi produse de virusul ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Alunitele-mai mult decat un disconfort estetic, un pericol pentru viata

Miercuri, 27 Martie, 2013

Ce sunt aluniţele? Acestea sunt proeminenţe de diferite dimensiuni, pigmentate (culoarea pielii, brun-gălbui, brun, brun închis), rotund-ovalare, care pot fi netede, păroase, verucoase, cu baza largă de implantare sau cu pedicul. Este o leziune benignă, dar necesită monitorizare prin autoinspecţie şi control periodic dermatologic, datorită posibilei evoluţii maligne (spre cancer). Deşi acest risc este foarte mic când există o singură aluniţă (de 1 la 3000 până ...  continuare »

Fara comentarii »

Leon Danaila la Tinerete fara batranete: „Eu am facut orice pentru bolnavi, pentru binele lor”

Marti, 26 Martie, 2013

I se spune „sculptorul de creiere”, iar pentru cei mai mulți dintre pacienții săi a făcut minuni. Este mai mult decât un om de știință, mâinele sale le-au redat oamenilor cel mai de preţ lucru: viaţa. Cel mai MARE OM care l-a dat vreodată Darabaniul şi unul dintre cei mai buni neurochirurgi din România le-a mărturisit musafirilor săi de la Digi 24 că nu intră niciodată în operație fără a face semnul Crucii și fără a se ruga. O echipă a emisiunii ...  continuare »

Fara comentarii »

VEZI cum arata acum noul spital din Darabani GALERIE 21 FOTOGRAFII

Vineri, 22 Martie, 2013

La compartimentul din Darabani a Spitalului Judeţean de Urgenţe „Mavromati” s-au internat primii pacienţi la începutul acestei săptămâni, după o pauză de aproximativ doi ani de zile. Spaţiul unităţii sanitare a fost recompartimentat. Miercuri, 20 martie, 19 bolnavi erau internaţi pe cele două secţii ale spitalului. La parter se află Unitatea de Primire Urgenţe şi 6 saloane de Interne, iar la etajul I sunt 6 saloane de Pediatrie, Laboratorul de analize, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Angina pectorala-strigatul de ajutor al inimii

Marti, 19 Martie, 2013

De câte ori nu am auzit persoane din anturajul nostru plângându-se că “le doare inima?”. Cea mai frecventă cauză de durere cardiacă este cardiopatia ischemică. Pare a fi un termen pretenţios, dar semnificaţia acestuia este destul de simplă.VÎn contextul îngustării arterelor coronare (care irigă cordul), se produce un dezechilibru între aportul şi necesarul de oxigen al miocardului, muşchiul inimii. Îngustarea arterelor este produsă, în majoritatea ...  continuare »

Fara comentarii »

Parlamentari, primari, directori si prefect, prezenti la taierea panglicii spitalului din Darabani GALERIE FOTO & VIDEO

Sambata, 16 Martie, 2013

Sâmbătă, 16 martie 2013, a fost inaugurată oficial secţia exterioară de la Darabani a Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani, eveniment la care au participat 4 parlamentari social-liberali, prefectul Costică Macaleţi, consilieri, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, edilul şef al comunei Conceşti, Costel Nazare, dar şi şefi de instituţii de la Darabani şi Botoşani. Gazda manifestării a fost Corneliu Aroşoaie, primarul oraşului Darabani. ...  continuare »

Fara comentarii »

Gheorghe Damian: „A fost foarte simplu să se închidă politic spitalul, şi tot politic s-a deschis”

Duminica, 17 Martie, 2013

„A fost foarte simplu să se închidă politic spitalul, şi tot politic s-a deschis, într-un termen cât mai scurt. Când eu am fost contactat de preşedintele CJ că trebuie deschisă această secţie, nu ştiu dacă a durat 15 minute, în faţa d-lui primar şi a d-lui Mihăilescu, i-am spus: <<D-le preşedinte, trebuie să găsim soluţia, dacă asta e situaţia>>. Cine a greşit, noi încercăm să reparăm acum, dar ne pare rău că am reparat doar parţial, ...  continuare »

Fara comentarii »

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare