Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Sanatate

Acad. Leon Dănăilă și-a donat colecția personală de documente Arhivelor Naționale FOTO

Vineri, 30 Octombrie, 2020

Vineri, 30 octombrie 2020, Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române a fost gazda unui eveniment deosebit. Arhivele Națioanle ale României au organizat o ceremonie oficială, cu prilejul intrării în patrimoniul arhivistic a documentelor personale donate de către academicianul Leon Dănăilă. Din cauza situației medicale, evenimentul s-a organizat fără public dar a fost transmis live pe internet. Fondul personal Leon Dănăilă va conține documente și ...  continuare »

Fara comentarii »

Leon Dănăilă: ”Da, uneori plătim cu viața, dar asta ne este meseria...Virusul nu va dispărea niciodată”

Vineri, 01 Mai, 2020

Într-o bună zi, regele David, învingătorul uriașului Goliat, a chemat bijutierul și i-a poruncit: Ai trei zile să îmi faci un inel, dar când mă voi uita la el, dacă sunt trist să devin vesel, iar sunt vesel să mă întristez. Dar dacă nu îmi împlinești dorința o să plătești cu viața. Bietul bijutier a plecat supărat. Ce să facă? Trecând prin curțile împărătești a întâlnit un copilandru care nu era altul decât Solomon, chiar fiul regelui David. ...  continuare »

Fara comentarii »

LUPTĂM ȘI CĂȘTIGĂM! După 35 de ani… ”Împreună scriem istorie”

Sambata, 27 Mai, 2017

Conducătorii celor două asociații sportive sunt optimiști și și-au fixat același obiectiv: câștigarea campionatului și promovarea în Liga a III-a: ”Nu ar trebui să ne temem decât de noi. Echipa e bună, e pregătită, jucătorii sunt motivați. Eu mă aștept să câștigăm campionatul, depinde și de ziua pe care o prind băieții” a declarat pentru Darabaneni.ro, Dumitru Dănilă, președintele ACS Sănătatea Darabani, care va dubla primele fotbaliștilor ...  continuare »

Fara comentarii »

Leon Dănăilă: Orice „opincar“ poate ajunge academician. Nu contează unde te naşti

Miercuri, 13 Aprilie, 2016

Academicianul Leon Dănăilă (82 de ani) şi-a trăit viaţa la limită. Silit să o ia de nenumărate ori de la capăt, a reuşit, cumva, să iasă mereu primul. Până acum, a cotrobăit, la propriu, în creierul a zeci de mii de pacienţi, reparând acest „centru de comandă“ care ascunde, cum recunoaşte el însuşi, încă multe secrete. Weekend Adevărul a realizat un interviu foarte interesant cu neurochirurgul de talie mondială, care ne vorbeşte, în afară de ...  continuare »

Fara comentarii »

SFATUL MEDICULUI Cum recunoaştem infarctul miocardic?

Luni, 09 Noiembrie, 2015

Inima este de fapt un mușchi (miocardul) care se „hrănește” din arterele coronare (arterele sunt vase de sânge care aduc oxigen) ce provin din aortă, cel mai mare vas de sânge din organism. Pe parcursul vieții, anumiți factori de risc (obezitatea, alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi, sedentarismul, fumatul, hipertensiunea arterială) favorizează formarea și creșterea în dimensiuni a plăcilor de colesterol la nivelul acestor artere, îngustându-le ...  continuare »

Fara comentarii »

SĂNĂTATE Pietre la fiere – ce e de făcut?

Luni, 14 Septembrie, 2015

Litiaza biliară semnifică formarea de calculi la nivelul veziculei biliare datorită dezechilibrului compoziției bilei, putând fi formați din colesterol, bilirubină, carbonat de calciu sau micști. Cel mai frecvent se întâlnesc calculi din săruri de calciu înconjurați de colesterol. Uneori, precursorul acestor calculi este sedimentul biliar („sludge-ul” sau bila leneșă), format din colesterol, bilirubinat de calciu și mucus, ce apare datorită unei încetiniri ...  continuare »

Fara comentarii »

ATENŢIE la consumul de alcool la sărbători! Drogul care te „ridică” și te „coboară”

Miercuri, 31 Decembrie, 2014

Consumul excesiv de alcool etilic (etanol), în cadrul festiv al sărbătorilor, este o problemă frecventă care poate pune în pericol viaţa dacă se realizează un abuz.  Alcoolul etilic este un drog legal, ieftin și ușor accesibil, care deprimă sistemul nervos central și acționează ca un sedativ, iar consumul său este încurajat în cercurile de prieteni, deoarece transmite, în primă fază, o stare de bună dispoziție, fericire, socializare crescută. ...  continuare »

Fara comentarii »

Nemţii caută 30 de asistenţi medicali generalişti VEZI condiţiile

Marti, 23 Decembrie, 2014

  VIJ Stuttgart pune la dispoziţie 30 de posturi vacante pentru asistenţi medicali generalişti prin intermediul programului de mobilitate profesională „Primul tău loc de muncă prin EURES (Your First EURES Job)” care se adresează tinerilor europeni cu vârsta cuprinsă între 18 - 30 ani interesaţi să-şi găsească un loc de muncă într-un alt stat membru U.E. şi angajatorilor, în specialintreprinderilor mici ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Herpesul - un mic „cadou” pentru cei stresati

Vineri, 28 Noiembrie, 2014

Am menționat anterior de apariția veziculelor cu localizare orală și periorală. Unele persoane nu au nici un simptom. De cele mai multe ori, infecția se produce la copii cu vârsta între 3 și 5 ani. Simptomele pot fi declanșate de menstruație sau fluctuații hormonale, expunerea la soare, febră și stres. În cursul unei recăderi, simptomele sunt mai puțin severe. Acestea pot fi moderate sau severe. Apar adeseori între una și trei săptămâni după contactul cu ...  continuare »

Fara comentarii »

Ministrul Sanatatii a vizitat spitalul din Darabani. „Ce vrea Turcanu si cu aia ai lui, sigur nu se intampla” GALERIE FOTO

Marti, 11 Noiembrie, 2014

Primarul oraşului, Corneliu Aroşoaie, a insistat pe lângă ministrul Sănătăţii să înfiinţeze o linie de gardă la secţia dărăbăneană a Spitalului Judeţean, dar şi să mărească numărul de paturi din cadrul unităţii sanitare. „Sperăm ca în perioada care urmează, această secţie să se păstreze, dar să se şi dezvolte, având în vedere că au rămas anumite clădiri pe care noi le-am conservat” a precizat Aroşoaie. Aflat în campanie electorală, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Ce trebuie sa stim despre tomografia computerizata?

Duminica, 12 Octombrie, 2014

Similar cu radiografia, CT-ul se bazează pe absorbția razelor X, care este distinctă în funcție de densitatea țesuturilor străbătute de acestea. Mai multe dispozitive de emitere a razelor X și pentru detectarea acestora se rotesc în jurul corpului, măsurând radiația absorbită din multiple unghiuri; simultan, corpul este avansat lent spre interiorul aparatului. Ulterior, calculatorul va procesa informațiile și va afișa corpul sub formă de secțiuni transversale ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Insomnia, adevaratul cosmar al noptilor

Luni, 18 August, 2014

Insomnia reprezintă cea mai întâlnită tulburare a somnului, fiind incapacitatea sau dificultatea de a adormi sau sentimentul de somn neodihnitor, de slabă calitate. Insomnia se clasifică în funcție de durată în: tranzitorie (mai puțin de o săptămână), intermitentă (episoade care se repetă la o anumită perioadă) și cronică (se manifestă în majoritatea nopților). Toate grupele de vârstă sunt afectate, dar mai mult vârstnicii,  iar femeile suferă de ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Fibromul uterin de la A la Z

Joi, 17 Iulie, 2014

Ce cauze determină apariția fibromului uterin? Până în prezent, nu se cunoaște o cauză precisă, dar există mulți factori favorizanți. Printre aceștia se numără: anomaliile genetice, istoricul familial, rasa neagră, apariția menstruației înainte de 10 ani, consumul de alcool (mai ales bere), infecțiile la nivelul uterului, hipertensiunea arterială, obezitatea și creșterea nivelelor estrogenilor. Factorii protectori sunt vârsta târzie a primei sarcini, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Cum recunoastem si cum scapam de uracioasa depresie?

Luni, 23 Iunie, 2014

Cauzele exacte nu au fost determinate, dar se consideră momentan că sunt mai mulți factori ce contribuie: modificările substanțelor la nivelul creierului, tipuri fragile de personalități, stresul, evenimente negative. Episoadele depresive pot să fie induse și de medicamente (antihipertensive, anticoncepționale, antibiotice, antiinflamatoare, analgezice), afecțiuni (accident vascular cerebral, epilepsie, hipotiroidie, HIV, pneumonie, tuberculoza), menopauză și sindrom ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Artroza, nu doar un apanaj al batranetii

Marti, 03 Iunie, 2014

Artroza sau reumatismul cronic degenerativ reprezintă o boală ce înglobează mai multe suferințe ale articulațiilor, care au în comun distrugerea cartilajului articular, apoi și a celorlalte componente ale articulațiilor și mobilitatea scăzută. Cartilajul articular se găsește între capetele a două oase și ajută la alunecarea suprafețelor articulare și la tamponarea șocurilor.Teoretic, orice articulație poate să fie afectată, dar artroza se întâlnește ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Consultatiile recomandate in timpul sarcinii

Sambata, 24 Mai, 2014

Venirea unui copil pe lume produce o bucurie de nedescris în sufletele părinților, iar pentru nașterea unui copil sănătos este necesar ca sarcina să decurgă normal, sub supravegherea medicului obstetrician. Există riscul în maxim 20% din cazuri de complicații în timpul sarcinii. De aceea, este necesar ca viitoarea mămică să se prezinte medicului obstetrician pentru realizarea consultației prenatale. În România, consultația prenatală nu este obligatorie, dar ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Ce trebuie sa stim despre vaccinul anti HPV

Miercuri, 14 Mai, 2014

Virusul atacă pielea și mucoasele , în special mucoasa colului uterin și produce diferite tipuri de leziuni: veruci, condiloame, cancer. Au fost studiate tipurile de HPV găsite la persoane cu cancer și s-a constatat că tulpinile 16 și 18 determină mai mult de 70 la sută din leziunile canceroase, restul fiind cauzate de tulpinile 31, 33, 35, 45, 52, 58 etc. Descoperirea vinovaților principali pentru dezvoltarea cancerului a îndemnat cercetătorii să-și îndrepte ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE RMN in Botosani VEZI afectiunile in care este recomandata aceasta investigatie

Vineri, 09 Mai, 2014

•    Vasele sanguine-RMN poate fi folosită pentru vizualizarea- cu ajutorul unor secvenţe speciale, a circulaţiei sângelui prin vase, examinarea purtand în acest caz numele de Angiografie prin Rezonanţă Magnetică; astfel pot fi depistate malformaţii vasculare, modificări de calibru şi/sau flux ale unor structuri vasculare (ex: anevrisme, tromboze, disecţii, etc); uneori se foloseşte substanţă de contrast pentru o vizualizarea mai clară a vaselor ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Entorsa de glezna, o „joaca” periculoasa

Miercuri, 30 Aprilie, 2014

Cum apare entorsa? Ligamentele sunt formate din ”fibre elastice” care ajută la stabilizarea articulației și poziționarea firească a oaselor. Pentru a proteja oasele de mișcări anormale, se întind până la un anumit punct, apoi revin la lungimea anterioară. Dacă se depășește o anumită limită, ligamentele se pot inflama, rupe parțial sau total; producerea incidentului este urmată de apariția durerii și a inflamației (tumefierea, încălzirea zonei). ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Transpiri prea mult? VEZI care este cauza si cum poti elimina acest disconfort

Miercuri, 09 Aprilie, 2014

Cum se clasifică hiperhidroza? Poate fi de cauză primară (constituțională), care incomodează aproximativ 3% din populație, mai frecvent între 10-60 ani și debutează în timpul adolescenței. Este accentuată de situațiile stresante, anxietate, cafea, fumat. Cea secundară este mai puțin întâlnită și poate apare oricând ca manifestare a unei afecțiuni: diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei sau hipofizei, menopauză, obezitate, afecțiuni psihice sau în urma ...  continuare »

Fara comentarii »

Poza saptamanii

La fiecare patru ani nu punem speranța în politicieni că le va fi mai bine copiilor noștri. Să fie zâmbetul acestui copil un semn bun, de data aceasta?

Sondaj
Credeți că dărăbănenii vor trăi mai bine cu Mihai-Alin Gîrbaci la conducerea Primăriei Darabani?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare