obiceiuri de Anul Nou
Datini si obiceiuri de Anul Nou din zona orasului Darabani GALERIE VIDEO
Marti, 31 Decembrie, 2013
Să începem cu obiceiurile care s-au pierdut de-a lungul timpului din ajunul Anului Nou. Conform infornațiilor furnizate de economistul și istoricul Dumitru Haha, în jurul anilor 1960 se păstra tradiția „Cocostârcilor”. Aceștia erau flăcăi (tineri necăsătoriți) deghizați cu un cearşaf și care purtau un cioc roșu. Dansul cocostârcilor simboliza așteptarea primăverii. Un alt obicei abandonat este „Jocul cel mare”, care era de asemenea realizat de un ... continuare »
Caiutii, ursii, cerbii si nuntasii mascati din Concesti i-au urat pe darabaneni GALERIE FOTO & VIDEO
Marti, 31 Decembrie, 2013
Locuitorii urbei şi cei care tranzitau oraşul de pe malul Prutului s-au adunat ca la urs pentru urşii, căiuţii, cerbii şi nuntaşii mascaţi din Conceşti, care au făcut spectacol în faţa Primăriei din localitate. Nunta mascată din Conceşti a făcut deliciul publicului, nelipsind nici de această dată textele interzise minorilor. Consilierii locali împreună cu funcţionarii Primăriei s-au aliniat în uşa Primăriei şi s-au bucurat de spectacolul oferit. Aleşii ... continuare »
Superstitii si credinte de Anul Nou in Darabani. Uraturi de la Concesti si Nunta mascata de la Hudesti VIDEO
Duminica, 30 Decembrie, 2012

Perioada Sărbătorilor de iarnă poate fi considerată drept cea mai frumoasă şi mai plină de semnificaţii din întregul an. În zona Darabanilor, noaptea dintre ani are o simbolistică bogată, fiind încărcată de superstiţii şi credinţe, moştenite din generaţie în generaţie. Astfel, urătorii atunci când pleacă cu pluguşorul pe la case, întâi merg la un vecin, de regulă cel mai în vârstă, pe care îl consideră „bun de pocinog ... continuare »
Traditii si obiceiuri de iarna. De la credinte si ritualuri, la spectacol
Joi, 13 Decembrie, 2012
„Atunci când vorbim despre Sărbătorile de iarnă ne referim la perioada cuprinsă între 24 decembrie și 7 ianuarie, adică între Ajunului Crăciunului și Sfântul Ioan Botezătorul” își începe discursul Angela Paveliuc-Olariu, etnograf, fost director al Muzeului Etnografic al Moldovei de la Iași. Am poposit în casa dumneaei pentru o scurtă călătorie în lumea satului de altădată în timpul Sărbătorilor de iarnă. „În această perioadă exista în ... continuare »


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!