Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Prima şcoală de stat din Moldova a fost... LA DARABANI!


La începutul sec. al XIX-lea în Moldova au fost înfiinţate o serie de şcoli particulare, cum ar fi Şcoala Başoteştilor din Pomârla, înfiinţată la 1838 şi subvenţionată de proprietarul moşiei Anastasie Başotă. Începând cu 17 mai 1841, se înfiinţează şcoala publică pe moşia Darabani a logofătului Teodor C. Balş. Pentru întreţinerea ei, proprietarul moşiei a cerut domnului ca Epitropia Şcoalelor să-i acorde o subvenţie anuală. Domnitorul Mihail Sturdza, printr-o Rezolutie din 21 martie 1841, a aprobat cererea de înfiinţare a şcolii ,,ca la început de bună pildă”, iar Epitropia i-a acordat 1.000 de lei pe an şi a numit ca profesor pe Gheorghe Crudu, absolvent al Seminarului Socola, iar Gheorghe Asachi a a întocmit instrucţiunile speciale sau ,,Planul Lămuritor” privitor la organizarea şcolilor săteşti, acesta fiind o completare a Regulamentului Şcolar întocmit la 1838. Cursurile au început la 1 septembrie 1841 şi, în primul an şcolar au fost înscrişi un număr de 14 elevi între 14 – 17 ani, în acest caz, şcoala de la Darabani fiind socotita prima şcoală de stat din Moldova.

De asemenea, programa de învăţământ din aceste şcoli săteşti (inclusiv cea de la Darabani) a fost întocmită de Gh. Asachi (originar din Herţa, ţinutul Dorohoi), pentru două clase cu elevi între 8 şi 14 ani. Disciplinele studiate erau ,,Abeţedarul pentru şcoalele săteşti’’, care cuprindea citirea şi introducerea în gramatica prescurtată, rugăciuni, partea I-a din catechism, adunarea, scăderea şi scrierea pentru clasa I şi partea a II-a din gramatică, istoria sfântă, patru operaţii cu numere întregi, numere complexe, întâile cunoştinţe, istorisiri morale, oarecare cunoştinţe de lucrare a pământului şi cântări bisericeşti pentru clasa a II-a. La aceste discipline se adăugau şi lucrări practice în grădina şcolii, unde fiecare elev avea o parcelă de care răspundea şi un număr de pomi fructiferi pe care îi îngrijea. Primul local de şcoală (pe atunci pe moşia lui Balş) a funcţionat într-o clădire situată în curtea Spitalului Darabani care a fost folosită ca lazaret pentru exantematici în Primul Război Mondial, apoi o perioadă ca spălătorie a spitalului, după care, prin strădania învăţătorului Dumitru Jar, prin anii ‘70 a devenit Muzeu Şcolar, piesele  de muzeu fiind adunate tot de acest învăţător.

 În acest prim local, şcoala a funcţionat între anii 1841-1850, după care s-ar fi mutat în casele cu chirie a unei văduve pe nume Pugerniţa, în care a funcţionat între anii 1850-1860, sub supravegherea unui preot protoiereu pe nume D. Georgescu. Un al treilea local de şcoală cu chirie ar fi funcţionat în casele unui cântăreţ bisericesc pe nume Nicu Zaiţă, case situate în spatele conacului Balş, în acest local, şcoala funcţionând între anii 1860-1871. În 1871, şcoala se instalează într-un local propriu, local clădit de comună cu ajutorul locuitorilor, acoperit cu tabla şi podit cu scândură, prevăzut cu o sală mare şi antreu, şi o sală mica pentru clase, precum şi cu două camere pentru locuinţa directorului.  Dar localul a fost făcut de mântuială, astfel că în 1876, cladirea a cărui pod ameninţa cu căderea peste copii, era susţinută cu proptele. Cert este faptul că din neglijenţa autorităţilor locale, clădirea Primei Şcoli de Stat din Moldova s-a autodemolat în totalitate după anul 2000, fără ca nimeni să facă nimic, motivându-se lipsa de fonduri şi nu neglijenţa unor emanaţi puşi pe căpătuială.( Haha Dumitru Voicăuţi)
                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                                                                                                                                                                      7:01 pm Joi, 14 Octombrie, 2010

1 Comentarii la “Prima şcoală de stat din Moldova a fost... LA DARABANI! ”

  1. ionutv spune:

    putini "darabaneni" stiu in ce oras locuiesc.. cata istorie are acest oras si cat de important este el... si ca istorie si ca asezare geografica.. cum scrie si in articol.. alesii(scuze de expersie)o bat in cap.. cum este posibil sa ignori asa ceva? sunt curios ce o sa se aleaga si de conacul bals.. si de biserica veche.. din punctul meu de vedere si aceastea sunt niste obiective destul de importante pt oras.. dar stai .. eticheta spune nu.. primarul care e acuma inca nu si-a asfaltat strada... deci nu sunt fonduri pt asa ceva.. macar am avut onoara sa o vad cat de cat intreaga.. nu stim ca avem o gramda de motive cu care ne-am putea mandri de orasul nostru.. pacat..

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare