Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Prof. Petru Anechitoae, geografia vieții la catedră (II)
Când spui patru decenii de învățământ, nu poți să nu te gândești la profesorul Petru Anechitoae, unul din dascălii cel mai des amintit în povestirile lor, de către foștii absolvenți ai Școlii „Leon Dănăilă”. Când am intrat în casa profesorului pentru a depăna câteva amintiri m-a surprins noianul de hârtii, dosare, cărți ce stăteau întinse pe masă, pe fotolii. Toate erau pregătite pentru a depune mărturie și parcă a confirma prin existența lor ceea ce profesorul avea să ne spună. În timp ce povesteam am răsfoit o arhivă impresionantă și bine organizată, în care se păstrau la loc de cinste caietele dirigintelui. Odinioară instrumente de lucru, astăzi ele ne vorbesc despre oameni, epoci, gânduri, acțiuni. Nu de multe mori mi-a fost să dat să văd o arhivă atât de bine păstrată.
Născut la Cuza Vodă, astăzi în comuna Viișoara, profesorul Petru Anechitoae și-a trăit anii copilăriei în satul Nicolae Bălcescu, din Comuna Coțușca, acolo unde familia adoptivă avea un lot mare de pământ. Viața sa a fost un cumul de întâmplări, până când și-a găsit vocația la catedră. Lectura fugitivă a unui ziar, în autogara din Dorohoi, avea să-i schimbe destinul pentru totdeauna. Darabaneni.ro vă oferă a doua parte a interviului, prin intermediul căruia îl veți cunoaște pe profesorul Anechitoae altfel.
Darabaniul nu era pe lista posibilelor destinații ale tânărului absolvent...?
La început nu, dar a devenit. Am avut la Iași lista posturilor libere în învățământ. Un prieten mă îndemna să merg la Roma, lângă Botoșani. Eu am văzut că la Darabani, la Şcoala Generală erau libere un post de istorie și unul de geografie. M-am chinuit mai mult de o oră să mă pot hotărî dacă să vin la Darabani sau nu. M-a împins spre asta tatăl meu care, între timp, se degradase cu sănătatea, și mi-a spus dacă pot să vin mai aproape. Puteam să iau Broșteni sau Dorna Cândreni în Suceava. Aveam acolo un frate mai mare și vara mergeam la el și petreceam câte o lună de vis. În 1968, niște colegi de la matematică mi-au oferit prilejul să particip la Hora de la Prislop; o activitate organizată de trei județe (Bistrița, Maramureș și Suceava). Am mers pe cal de la Dorna până sus în Prislop.
La repartiție am optat să predau istorie la Școala Generală. Eu am vrut să predau geografie, dar o linie a tăiat postul acesta. Am întrebat ce s-a întâmplat și mi s-a spus că a fost luat de cineva prin transfer. Am luat istorie deși nu asta îmi doream să iau. Părinții mei m-au crescut, au avut grijă de mine și mai mult din această obligație, nu mai era cazul să zburd unde voiam eu. Darabaniul era un târg, îl cunoșteam. A venit vacanța, am rămas în Păltiniș, la 1 septembrie domnișoara Aurica Nițuca a venit pe post la mine în sat. Bineînțeles că și părinții și iubita fiind aici, nu aveam să mai plec în altă parte. Și am mai avut eu un motiv, că de aici a fost familia de sânge, mama mea era din Darabani. Mă gândeam că poate așa o să aflu și eu neamurile și din cine mă trag.
În 1968 a fost o reformă administrativă și Botoșaniul a devenit județ. În acel moment se construise și un nou sediu pentru liceu și s-a despărțit de școala generală care a rămas instituție de sine stătătoare. În anii 1969-1970 au mai ținut ore la generală și profesorii de la liceu, dar multe cadre didactice plecaseră în alte orașe. La Școala Generală au apărut multe posturi libere și au fost aduși în mare parte absolvenți de la institutele pedagogice. La 1 septembrie 1970 a venit prin transfer la Școala Generală din Darabani, profesorul Ion Iftincăi, de la Liceul Vorniceni. Eu am venit pe istorie, Rusu Mihai a venit pe fizică, Ion Sfeclă pe matematică. Noi am cam dus școala aproape jumătate de secol. Încetul, încetul unii s-au stins din viață, alții s-au pensionat, iar în momentul de față, generația nouă a pus stăpânire pe școală. Noi rămânem să depănăm amintiri despre activitatea pe care am desfășurat-o.
Nu erați la prima experiență la catedră, totuși cum a fost prima zi la Școala Generală în Darabani? Vă crea o anumită emoție și faptul că urma să fiți coleg cu unii din foștii profesori?
Am mai activat un an de zile în învățământ la Suharău și am făcut suficient de multă practică pedagogică în timpul studiilor la Suceava. Aveam o emoție pozitivă. Am venit la școală foarte stăpân pe mine. Chiar dacă în diploma mea nu apar doar note de 10, eu simțeam că eram foarte pregătit să fac față la o școală generală. Directorul școlii era Ilie Ciobanu. După ce s-a petrecut separarea de liceu, primul director a fost Știrbu Adrian, care mai târziu a devenit nașul meu de cununie. Profesorul Știrbu a fost promovat secretar cu propaganda la Comitetul orășenesc de partid și a tras el sforile ca prietenul lui și colegul de catedră să fie director. Ilie Ciobanu era un profesor pregătit, avea prestanță și prestigiu. El fiind tot din Păltiniș, mi-a dat clasa pe care el o avusese ca diriginte, o clasă a VII-a, pe care eu am dus-o până când au terminat ei clasa VIII-a. Nu știu ce elemente s-au avut în vedere, că prin iarna anului 1970, Ilie Ciobanu a fost schimbat din funcția de director și înlocuit cu profesorul Corneliu Mihăescu, de la liceu. El a fost director până în vara lui 1971.
M-am împrietenit cu mulți dintre noii profesor, ne-au primit frumos colegii și pot spune că m-am bucurat să mă pot integra în atmosfera școlii. La început făceam naveta de la Păltiniș, dar toamna s-a dat în folosință un bloc de garsoniere, în care noi, tinerii profesori, ca și alți specialiști, am primit repartiție și aveam unde să încuiem și să descuiem un spațiu al nostru. A fost foarte bine, lucrul acesta ne dădea stabilitate, aveam apă caldă de două-trei ori pe săptămână, era destul de bine. În anul școlar 1970-1971 m-am hotărât să mă înscriu pentru diferențe și să acced spre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie, Geografie, Geologie pentru a obține statutul de profesor I. Doar m-am înscris în toamna aceea, urmând ca în anii viitori să-mi fac examenele, unele dintre ele ne erau echivalate, pentru că erau date cu profesori de la Iași, ceea ce era în avantajul nostru. În 1971 eu cu elevii mei, jucam fotbal, mă plimbam cu bicicleta.
Așa am ajuns până la Dorohoi, la Rădăuți-Prut; am bătut toate pădurile acestea de prin jur. Se țineau și făceam cicloturism. Eu am avut prima bicicletă semicursieră, de producție sovietică, pe care am dat o sumă mare de bani, împrumutată de la prietena mea învățătoare. Deși eram profesor, umblam cu bicicleta și jucam fotbal cu copii; rămâneam des după ore.
Copiii m-au impulsionat și în vara anului 1971, împreună cu viitoarea soție, am organizat, prima expediție montană școlară, cu cinci fete și cinci băieți. Am mers pe jos trei săptămâni, cu ceaune, cu cratițe, cu corturi și am făcut atunci Valea Bistriței, Ceahlăul, Cheile Bicazului, Lacul Roșu și înapoi până la Piatra Neamț. Am pornit de la Stulpicani, unde aveam o colegă, am mers pe jos până la Ostra. Acolo am întâlnit un maistru minier, Ilaș Mihai, care era din Darabani. Ne-a ajutat și am trecut cu trenulețul minerilor până la Leșul Ursului. Ne-am instalat acolo tabăra, toți copii erau instruiți. Am pregătit foarte bine expediția, mi-am selectat echipajul și fiecare avea câte o sarcină anume, unul să se ocupe de floră, altul era geologul expediției, altul era căpitanul și ținea un jurnal. Am fost cazați la internatul școlii din Broșteni.
Tot pe jos am coborât pe Valea Bistriței și am vizitat localități și monumente din jur. Am ajuns la Borca unde era un liceu bun pe atunci. Unul din elevii noștri era bun handbalist, și încercau să-l convingă, cu diverse oferte să rămână acolo la liceu. Am mers în continuare la Durău, am urcat pe Ceahlău, unde am stat câteva zile. Au văzut relieful montan, apele, Cheile Zănoagei, viaductul de la coada lacul Izvorul Muntelui. Eu îi puneam să învețe poezii, să știe versuri, să facă descrieri. Întreaga expediție era deja în capul lor, ei doar trebuiau să pășească prin locurile despre care au citit.
Pe 25 iulie este ziua soției mele. Și am organizat o petrecere cu copii. La ora 12 noaptea am început să-i cântăm soției „Mulți ani trăiască!”. Era multă lume pe Ceahlău, când am început să cântăm am auzit că cineva mă striga. Am recunoscut vocea lui Corneliu Moga, fost student la geologie. Au venit și ei cu ceva, aveam și eu o sticlă de coniac, luată pentru momentul acesta. Au venit și studenții, au cântat o oră, s-au aprins focurile, s-au reanimat locurile unde erau turiști. A fost un moment care chiar a surprins-o pe soția mea. A doua zi, ea ne-a dat o masă la o stână. De pe Ceahlău am mers pe jos până la Lacul Roșu. Am ajuns seara. Dar nu se mai desprindeau de frumusețile din Cheile Bicazului. Au văzut și poluarea de la fabricile de ciment. Noi ne făceam mâncare la foc, iar ei cu niște toporiști se duceau și tăiau niște crenguțe de lemn. Când au început să lovească în brazi, trunchiurile copacilor erau împresurate de ciment întărit. Au stat de vorbă cu oameni, care le-au spus că și cu geamurile închise, dimineața, se trezeau cu praf de ciment pe masă sau pe plapumă.
În 1971, după ce am venit din expediție am făcut o logodnă frumoasă. Am mers cu părinții mei la Concești, la familia soției și am cerut-o în căsătorie pe Aurica Nițucă, părinții ei erau Vasile și Lucreția Nițucă. După acest moment, a urmat la Păltiniș cununia civilă, pe 28 august 1971. Toamna, pe 14 noiembrie am avut nunta la cămin la Păltiniș. Familia Știrbu Adrian și Emilia ne-au fost nași de cununie. Nouă ne-a plăcut, a fost o nuntă frumoasă, au fost mulți colegi de la școală. Nunta a fost duminică seara, iar a doua zi, oamenii de serviciu au ținut orele la școală. Așa a început activitatea de familie. Soția încă făcea naveta la școală la Păltiniș. Eu îmi vedeam de ore la școală.
Cum era dotarea sălilor de clasă, acum când erați la catedră și nu în banca de elev?
Situația era diferită acum. Eu am început să folosesc hărți istorice și geografice: harta fizică a lumii, harta economică a lumii, harta economică a României. Eram foarte strict să le folosesc și să pun și elevii să le folosească. Nu m-am lăsat de sportul turismului de vară și în 1972, deși soția era însărcinată cu primul nostru copil, am pornit într-o altă expediție, să traversăm Munții Apuseni, de la vest la est. De la Pietroasa, județul Bihor, la Cheile Turzii. Am urcat pe platoul Padiș, de acolo am făcut numeroase circuite, în mod deosebit Valea Galbenei, cu peșteri, cu fenomene carstice, izbucuri. Nu eram singurii elevi în expediții școlare. Noi am fost cei care am uimit o echipă de speologi, de la Universitatea din Cluj, în frunte cu profesorul Mihai Șerban, care ne-a și dat ceva echipament cât de cât și ne-a băgat într-o peșteră, să vadă și elevii.
Copii noștri i-au invitat la corturi seara să facem un concurs de geografie, și au venit. În echipajul meu din 1972 am avut o fată care a fost șefă de promoție, Silvia Burlacu, pe Doru Matei, mama lui a fost învățătoare iar el este profesor de geografie în București. Soția lui a terminat tot geografie și este profesor la Universitatea din București. A mai fost cu noi un avocat celebru, Marcel Cucurzac. O elevă bună a fost și Coca Dragotă. A fost atunci cu mine și Angela Ștefancu. Am ajuns și la ghețarul Scărișoara, la Avram Iancu, la Câmpeni, la Muzeul din Lupșa, pe valea Arieșului, unde un profesor a adunat piese privind tradițiile moților. Nu am avut nici un fel de problemă și în trei săptămâni am ajuns în Cheile Turzii. Aveam o elevă care avea un unchi la Poiana Aiudului care ne-a luat la el două zile.
S-a dus și anul 1972. În toamnă s-a născut primul nostru copil, Amalia, cu toată bucuria ce a însemnat asta. În vara lui 1973, spre disperarea soției care nu a fost de acord, eu ne-lăsându-mă de bicicletă, am participat la a doua ediție a turului județului Botoșani pe biciclete. Echipajele erau de 10 elevi și un profesor însoțitor. În expediția asta a fost și Liviu Andronic, a fost Paulică Zahariea și mulți alții, care sunt oameni în vârstă acum. Am mers cu bicicletele până la Dorohoi, de acolo ne-am dus la Botoșani. Am făcut un circuit Botoșani-Vorona, apoi am ajuns la Frumușica, am revenit în Botoșani, după care am plecat la Bucecea-Mănăstirea Gorovei-Dorohoi. De aici am mers prin George Enescu spre Săveni, și de acolo înapoi la Botoșani, vreme de o săptămână.
La școală, pe lângă activitățile extra curriculare, dacă ar fi să faceți o inventariere scurtă a performanțelor elevilor dumneavoastră cu care ați făcut școala cunoscută, cum ar arăta aceasta într-o ordine descrescătoare?
Nu mă duce până acolo, mai am ceva de spus. În toamna lui 1973 am mers la Iași și am promovat definitivatul, lucru important, care mi-a mai adus 10 lei la salariu. Am ținut activități la clase, lecții deschise. Am participat împreună cu colegii în zonă la cercuri care se organizau la Dorohoi. În felul acesta, dacă te pregăteai, câștigai câte puțin prestanță și prestigiu. Am început să particip cu elevii și la olimpiadele școlare, pentru că nu chiar de cum am intrat în învățământ s-a organizat așa ceva. Plăcerea mea a fost să am elevi la fazele județene, dar nu spun că am avut succese chiar de la început. Ca profesor îți trebuie mulți ani să capeți experiență, să știi cum să lucrezi cu elevii, să-i determini să muncească atât de mult încât să capete performanță. Volumul de muncă pentru un elev care accede în partea de sus a celor care cunosc obiectul, la care ei se înscriu și participă, este uriaș. Elevul nu este întotdeauna dispus să facă acest lucru. Deja la acest nivel se lucra cu tratate, cu reviste de specialitate, cărți științifice, nu doar cu manuale de liceu. Trebuie să faci treaba asta în așa fel încât să nu-l descurajezi pe elev, să-l stimulezi, să-i arăți că poate.
Ați amintit mereu despre copiii dvs, dacă am ajuns la acest capitol, aș dori să vă întreb ce v-a inspirat când i-ați pus numele de Amatto primului dumneavoastră băiat?
Vă rog să ne întoarcem puțin spre școală și să vă întreb cum ați trăit schimbarea din 1989, după ce ați fost foarte implicat în diverse acțiuni înainte de acest an?
După ce am organizat prima întâlnire cu fii orașului în 1983, știind toate adresele și detaliile, m-am ocupat și de a doua întâlnire din 1988. În acea perioadă, școala avea director, director adjunct și secretar de partid. În septembrie 1989, eu am reușit, în alegeri, bătându-mă cu Victor Barbacaru și am ajuns secretar al organizației de partid în Școala Generală. În decembrie 1989, împreună cu doamna Mihai, care era directorul școlii, eram la o ședință organizată de inspectoratul școlar, la Casa Sindicatelor la Botoșani, când a început Revoluția. Am urmărit cuvântarea lui Ceaușescu, după care s-a întrerupt transmisia. În aceea noapte am dormit la Botoșani pentru că trebuia să ne mai întâlnim a doua zi, când nu s-a mai prezentat nimeni. Am plecat spre Darabani cu un autobuz, tot drumul ascultând muzică populară. Abia când am ajuns acasă, soția mea mi-a spus ce s-a întâmplat la București, că a plecat Ceaușescu, Milea a fost împușcat și că e Revoluție în România. Gazda copiilor noștri din Botoșani, avea un aparat și asculta Europa Liberă. Am aflat și noi dar nu aveam curajul să vorbim ce am aflat.
Rezultate meritorii la fazele județene și naționale ale olimpiadelor școlare
După 1990 am fost din nou în satul părinților și i-am dus și pe copii să vadă unde am copilărit. Soacra mea a fost fiică de jandarm care a participat la Primul Război Balcanic, care a avut pământuri și păduri și a reușit să recupereze proprietățile. Am alergat mult pentru aceste lucruri. Mulți dintre colegi s-au apucat de bișniță. Au început să meargă la Cernăuți, să ducă pulovere. Eu care nu aveam dispoziție pentru așa ceva m-am apucat de pregătit elevi. Așa se face că am început să am succese în competițiile județene. Primul a fost Andrei Răzvan Zvorișteanu care a luat locul I pe județ la clasa a VII-a. Însă la această clasă nu era fază națională și a rămas cu atât. Au urmat perioade cu locurile II, III sau mențiune. Fata lui Chirica Pușcașu a avut locul II dar nu a putut să meargă mai departe. Fiul meu Aurelian, căruia i s-a furat mijlocul lucrării și nu s-a mai găsit. Am avut locul I, locul II cu participare la fază națională de două ori, la geografie. Un băiat Costel Chirilă, acum e profesor de geografie la București, a fost la faza națională în Alba Iulia, la Liceul Militar. Ramona Papaghiuc a fost în județul Sălaj la fază națională. Fiecare a venit și cu premii sau mențiuni, nu doar cu diplome de participare. Acest lucru mi-a adus o perioadă salariu de merit în școală, sau din partea Inspectoratului Școlar statutul de inspector obștesc, și mi-au dat posibilitatea să fac inspecții colegilor mai tineri. Mi-au dat în sarcină cercul profesorilor de geografie, organizând activități în fiecare școală, cum știam eu că le vine rândul la fiecare. Am fost în comisii de grad.
Ați fost câțiva ani director, dar până acolo, până la urmă ce ați iubit mai mult istoria sau geografia?
Succes ”Republicii Darabani”!
M-am implicat în activitatea de cercetare a locului, am prezentat în simpozioane producțiile și asta mi-a dat satisfacții. Faptul că m-am implicat în comunitatea locală, m-a determinat să încerc să particip și la actele de decizie ale autorității administrative locale. Pentru mine Consiliul Local Darabani și localitatea în sine au însemnat „Republica Darabani”. Am fost consilier local în două legislaturi, în 1996-2000, 2004-2008 și pentru acest lucru m-am familiarizat cu structura administrației, cu modalități de redactare a unei hotărâri ce trece prin Consiliul Local și chiar am elaborat multe asemenea proiecte de hotărâri.
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”