Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei s-a lansat la Iași cu președinte dărăbănean GALERIE FOTO

Luni, 14 ianuarie 2019, la Iași implicarea civică a căpătat o nouă dimensiune. Mai multe persoane, din toate cele opt județe dintre Munții Carpați și Prut au pus bazele primei inițiative civice care își propune să militeze pentru dezvoltarea unei regiuni. Președinte al asociației este istoricul dărăbănean Dorin Dobrincu.

Salonul „Alexandru Ioan Cuza” al Hotelului Unirea din Iași a fost aproape neîncăpător pentru cei care au dorit să participe la lansarea asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. Evenimentul a generat un interes deosebit în mediul de afaceri, în spațiul academic, dar și în presă. La eveniment au participat toți cei 21 de membri fondatori, care s-au prezentat și au vorbit despre implicarea lor în asociație. În cadrul evenimentului au fost prezentate motivele care au dus la un asemenea demers, obiectivele urmărite și acțiunile preconizate în viitorul apropiat. Motivul principal, repetat de toți cei care au luat cuvântul a fost subdezvoltarea Moldovei și abandonarea ei de către guvernele de la București.

În discursurile lor, membrii fondatori au atras atenția supra migrației masive a forței de muncă (potrivit statisticilor unul din trei români plecați în străinătate este din Moldova), lipsa infrastructurii rutiere și feroviare modernizate, lipsa unor programe care să faciliteze atragerea de investiții economice. În susținerea demersului lor membrii asociației au prezentat o serie de statistici și hărți, întocmind o radiografie a realităților triste din zona Moldovei. Un alt motiv al inițierii acestui demers, subliniat și de președintele asociației, a fost nevoia de coeziune regională. Membrii fondatori ai asociației provin din toate județele Moldovei, iar acest lucru îi face să spere că vor reuși să antreneze tot mai mult lume, de la Darabani până la Galați, în jurul inițiativelor lor.

Asociația nu își propune să militeze doar pentru dezvoltarea economică și investiții în infrastructură. Unul dintre obiectivele asumate este și acela de a propune un model de descentralizare administrativă. Centralismul excesiv, spun aceștia, duce la o distribuție arbitrară a resurselor financiare între provinciile istorice. De exemplu, în 2018, Moldova, care înseamnă 20% din suprafața țării a primit din partea Ministerului Transporturilor doar 2,3% din bugetul alocat pentru investiții: „Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică și putere administrativă pentru a relans adezvoltarea țării, ținută acum pe loc de un hipercentralism ineficient, paralizant și antinațional”, au mai afirmat  membrii asociației.În viitorul imediat Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei va aduce în spațiul public un raport asupra situației județelor de la est de Carpați. O serie de analize privind evoluția urbană,dezvoltarea economică sau a infrastructurii au mai fost realizate în mediul academic, dar acum se dorește realizarea unui raport complex care să coreleze informațiile din toate domeniile. Asociația își mai propune organizarea unor conferințe în orașele Moldovei prin care să atragă atenția publicului asupra realităților socio-economice și a soluțiilor propuse. Nu în ultimul rând, președintele Dorin Dobrincu a afirmat că asociația nu va ezita să acționeze în instanță Guvernul României atunci când acesta nu va respecta legile asumate cu privire la Moldova, cum ar fi Autostrada A8. În acest caz se așteaptă legea bugetului pentru a vedea dacă Executivul a inclus banii necesari studiului de fezabilitate. Nu în ultimul rând, ONG-ul va milita și pentru demararea, continuarea sau finalizarea unor proiecte de interes local, cum ar fi construcții sau renovări de spitale, poduri, drumuri noi, care să conecteze zone, astăzi izolate, cu restul țării. (A.D.A.)

Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la acest eveniment
Te-ar mai putea interesa si:  Dorin DobrincuAsociatia Miscarea pentru Dezvoltarea MoldoveiMiscarea pentru Dezvoltarea Moldovei
10:59 pm Luni, 14 Ianuarie, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare